turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

bregő és andorpapahozzászólásai | válasz erre | 2006.10.02 18:48:23 (10099)
Vannak ismerőseid, akik nem értenek a számítógéphez vagy a GPS-hez? Nekem vannak. És ők hisznek azoknak, akikről azt látják, hogy értenek hozzá. Pl. beleolvasnak egy ilyen jellegű fórumba. Ott azt tapasztalják, hogy "húúú, hát ez vagy az a hardver nagyon tré", akkor nem fogják megvenni. Főleg akkor nem, ha az adott cuccról állandó jelleggel megy a poénkodás. Ha most csobbannék erre a fórumra, teljesen kezdőként, akkor könnyen lehet, hogy azt mondanám: áhh, a PDA biztosan tökéletesen alkalmatlan ládázásra és túrázásra is. Mert azok, akik már évek óta így járják a terepet (te biztosan belelátsz a regisztrált játékosok listájába, így ki tudod olvasni a PDA-t megjelölő felhasználók számát), többnyire nem írnak ide a fórumra. Én viszont írok, "tartom a frontot".

Ha elmennénk sörözni (magpet, kulisz, andorpapa és a többi GPS-es), akkor én is jót röhögnék a szatyros, szigetelőszalagos, agregátoros poénokon, mert poénnak is venném, de ezt a fórumot rengeteg kezdő olvassa, aki innét próbál tájékozódni, és nekik árnyalt, objektív képet kell nyújtani, a mi felelősségünk is, hogy végül hogyan döntenek. Én arra törekszem, hogy hozzászólásaimmal mások javát szolgáljam, segítsek másoknak döntést hozni. Ezért próbálok objektív lenni, amit ugyan gátol erős PDA szeretetem, de azért igyekszem annak hátrányait is ecsetelni, és alaptalanul (ebben az esetben értsd: kezdők számára félreérthető módon) nem fikázni pl. a Garmin GPS-eket.

Nyilván azt szeretném, ha tényleg objektív módon próbálnánk kommunikálni ilyen kérdésekről. Nem esik jól, ha folyton az a kép jön le a PDA-s turistákról, hogy külön hátizsákban cipelik az IFA akksit, amiről táplálják a kütyüt, mert én például a PDA-mon kívül nem viszek mást a túrára, se AA akksit, se dinamót, se semmit, mert elég a 8-10 óra, ami benne van a készülékben. Ennyi. Ja, és amúgy én nagyon bírom magpet stílusát, mert a legtöbb GPS kereskedővel ellentétben nem reklámszlogenekkel hadonászik, tényleg tapasztalatból beszél, és nagyon segítőkész, tehát a legeslegkorrektebb GPS kereskedő, akivel eddig találkoztam (ugyan személyesen még nem, de a fórumon már sokszor), és jó lenne, ha mindenki ilyen lenne. Ha kicsit éles hangvételben közöltem volna mondandómat, akkor bocsánatot kérek, elsősorban a "kívülálló" (tehát kezdő) olvasók és az objektivitás érdekében tettem, másodsorban pedig saját büszkeségemet védve, mert nem jó általánosítani (vannak normális PDA-s turisták, és vannak IFA akksis arcok is, ahogy vannak normális terepbicajosok és állat quadosok is - nem szabad egy kalap alá venni mindet).
[előzmény: (10097) kulisz, 2006.10.02 18:32:34]

kuliszhozzászólásai | válasz erre | 2006.10.02 18:32:34 (10097)
Bocs, de a PDA-fetisizmusod már áthajlott paranoiába is úgy látszik.
[előzmény: (10095) bregő és andorpapa, 2006.10.02 18:25:03]

bregő és andorpapahozzászólásai | válasz erre | 2006.10.02 18:25:03 (10095)
A Russával kapcsolatos részre már más válaszolt, de tudod, hogy nem bírom ki szó nélkül a dolgot: nem akarlak meglincselni és moderáltatni sem, hiszen nem vagy te rossz gyerek! :)
Zárójelben azért azt megjegyezném, hogy a PDA-s cachelést és túrázást eléggé lebecsülő, sokak számára sértő módon szoktak minősíteni, és ez nem túl elegáns dolog. Nyilván a te bizniszed a Garminban van, ez nem is baj, és abban is sokszor megállapodott itt a két tábor a fórumon, hogy túrára és cachelésre is a célhardver sok szempontból (nem mindegyikből) alkalmasabb, de azt is letárgyaltuk már, hogy nem mindenkinek van 160 rugója (ugye ennyi a SiRF III-as 60Cx?) Garminra, hanem csak 70 ropija egy Fujitsu-Siemens N500-asra. Ettől ő még nem nylonzacsis hajléktalan (tudom, a hajléktalant nem mondtad, de...), és ahogy bubo35 is jelezte igényeit: nem akar a Tátra tetején eltölteni 1 hónapot, hanem néha autóval utazik, és néha egy-két ládát szed össze. Ehhez nem kell 6-7 óra üzemidő sem, nem kell zselésakku, csak egy PDA meg a turistautak.hu teljes térképtára. Ja, és a Russa, amiről szó volt. 7 rugóért.

Nyilván minden integrált all-in-one cuccnak vannak hátrányai, ezt a vásárláskor minden normális ember mérlegeli, szerintem ha valaki PDA-t vett, akkor nem arra vár a fórumon, hogy lehúzzák a választott módszerét, hanem arra, hogy segítsenek egy adott problémában. (Ez a kijelentés nem erre a szitura vonatkozik, hanem úgy általában.)
Itt a fórumon viszonylag ritkán jönnek extrém ötletekkel (hogyan tudom vízállóvá tenni a PDA-mat úgy, hogy ráadásul 40 óráig bírja egy töltéssel), a legtöbben pl. programot keresnek belföldi (tehát többnyire könnyebb terepre) túrához, esetleg a Russa vagy az iGO útvesztőiben tévedtek el.

Tudom, a hozzászólás, amire reagálok, az pont arról szól, hogy nem akarod feszegetni a kérdést, de akkor sem tudom teljesen elfogadni, hiszen egy fél mondat erejéig így is negatív megjegyzést teszel a PDA-s turistákra, cacherekre. Akikből egyre több van. Nem lenne helyes, ha a készülék típusa tenne különbséget cacher és cacher között. Mert ez egyben anyagi kérdés is. Nyilván, ha lenne félmilliója mindenkinek GPS-re, akkor venne egy full pöpec PDA-t autóba és egy 60CSx-et terepre, de ez nem az ország. Innét kezdve számomra a PDA GPS-es felhasználását elvből elutasító, a körülményeket figyelembe nem vevő hozzászólások egyben a felhasználók anyagi helyzetét is minősítő hozzászólások is egyben.

Nincs harag, csak PDA-s cacherként és turistaként nem esik mindig jól (még ha viccről is van szó) az, ha becsmérlik a készülékemet (a valóságról torz képet adva). Ennyi.
[előzmény: (10088) magpet, 2006.10.02 12:52:47]

magpethozzászólásai | válasz erre | 2006.10.02 12:52:47 (10088)
Nem ismerem pontosan a Russa eljárását ilyen esetben, de gépre regisztrált szoftvereknél (pl. anno Destinator) egy egyszerű "vettem másikat" felkiáltásra nem nagyon adtak új kódot. Hosszan kellet sírdogálni náluk, bemutatni a ripityára tört régit, esetleg rendőrségi jegyzőkönyvet arról, hogy lopás miatt tettél feljelentést. Aztán lehet, hogy náluk nem így van, passz.
Viszont MDA Vario ügyben picit hozzászólnék. Bregő ki fog engem moderáltatni, ezért a "hogyan geokesseljünk PDA-val, bluetooth GPS-szel, nylonzacskóval és szivargyújtóaljzatos zselés akkuval" kérdéshez már nem is merek hozzászólni... :) Viszont a Vario-hoz, mint boldog felhasználó igen. Ez egy nagyon jó vas, elég értelmes PDA-ként is, telefonként sincs vele bajom. Egyetlen hibája, hogy processzorban kicsit alul van méretezve. Elketyeg rajta az iGO, meg a Russa is, de időnként darabos, gyötrelmes. Ez a cucc egy "midenttudó konyhai robotgép", minden oldalon kompromisszumokkal. Ne várd el tőle, hogy PDA-ként iPAQ4700, telefonként Nokia6310i, autóban StreetPilot2720, terepen GPSMAP60CSx, fényképezőgépként Canon20D lesz! Ha út közben emileket kell olvasni, bepötyögni valamit a naotárba, akkor nagyon jó, de ne akarjunk már minden rissz-rossz PDA-utánzatból GPS-t faragni! :)
[előzmény: (10087) bubo35, 2006.10.02 10:03:52]

bubo35hozzászólásai | válasz erre | 2006.10.02 10:03:52 (10087)
Ha már ilyen segítőkész mindenki, visszaélek a jóindulattal :-))
Van egy nagy problémám. Eladtam a régi PDA-t, előtte hardreset... Volt rajta egy hivatalos Russa...
Az új PDA-ra feltelepítettem, de nem tudom aktiválni, mert jelzi, hogy egy másik gépre aktiválták ezt a kódot. Mi a teendő ilyenkor. Számla, stb meg van. Angoltudás 0, na jó minusz 1 :-)
előre is köszi!


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók