turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 10:11:44 (68427)
Éppen tegnap is volt egy ilyen eset, amikor szép sorban derült ki az adathoz hozzáférő kevesekről, hogy vagy nem értenek shapefile előállításához, vagy nincs rá most idejük.

Erről nem tudok, mire gondolsz? A turistautak.hu geometriai és leíró adatainak Autocadbe történő importálását megoldottam, innentől sok-sok térinformatikai rendszer számára emészthető formátumot elő lehet állítani, így ESRI shape formátumot is.
[előzmény: (68426) Kolesár, 2014.06.05 09:38:30]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 09:38:30 (68426)
"Az meg egyáltalán nem mellette szóló érv, hogy a vevő olyan változatot csinál a kibocsátott termékből, amilyent éppen akar. Már ha tud, ha elég felkészült ehhez." (idézet alnibelltől)

Fontos megkülönböztetnünk a felhasználók két csoportját.

1. Bakancsos természetjáró, aki turistatérképet keresve talál ide, örül a webes térképnek, letölti a gps-re. Általánosságban egyéni felhasználó, aki közvetlen használatra kész térképet és szolgáltatást használ.

2. Teljesítménytúrát szervező egyesület, téradatokkal foglalkozó kutató, területfejlesztési terven dolgozó mérnök, nemzeti park őrszolgálata, térképet weboldalba illesztő szerkesztő, térképi szolgáltatást nyújtani szándékozó webfejlesztő, térképi megjelenítéseket tervező kartográfus, stb. Ők is szeretnék felhasználni az adatot, csakhogy őket engedélykérésre kötelezi a turistautak.hu licence. Ezen felül általában nem alkalmasak számukra a végfelhasználóknak szánt formátumok, mert azokban nem jelenik meg az összes nyers adat, nem illeszthető be az általuk használt térinformatikai rendszerbe, stb. Nekik nyers adatra van szükségük, amit ők fel tudnak dolgozni, mert van hozzá szakértőjük: térinformatikus, fejlesztő, programozó.

A turistautak.hu fenntartja magának a jogot, hogy meghatározza a második csoportba tartozók körét, a bejutás feltételeit és a nyers adatból kiadott adatok körét is. Az openstreetmap adatai szabadon hozzáférhetőek, semmilyen korlát nem akadályozza a felhasználást. Sokan addig sem jutnak el, hogy megkérdezzék az egyesületet. Ennek megfelelően a felsorolt felhasználók az openstreetmapet választják. Már csak azért is, mert az adataival azonnal el tudnak kezdeni dolgozni. Magyarország összes friss adatának a letöltése 65 MB, pillanatok alatt elérhető.

A felhasználók közül már csak azért is nagyon fontosak a második csoport tagjai, mert általuk számtalan további helyre eljut az információ. A téradatokon kívül eljut a térkép neve, mert ahhoz az openstreetmap is ragaszkodik, hogy legyen feltüntetve a forrás. Ez a fejlődés motorja, ennek megfelelően a szerkesztők száma folyamatosan emelkedik, a térkép tartalma pedig exponenciálisan. A felhasználók körének mérete nem csak motiválja a felmérőket és a térképszerkesztőket, hanem számukat is növeli.

Ha a felhasználók a legfontosabbak, akkor a felhasználás jelenleg érvényben levő korlátozása sajnos nem szolgálja ezt a célt, mert a korlátozás sérti az érdekeiket. Kinek az érdekét szolgálja? A felmérőkét és térképszerkesztőkét legfeljebb akkor, ha irigyek és azt mondják. "ha én nem kapok ellenszolgáltatást a munkámért, nem tudok tudok megélni belőle, főleg nem meggazdagodni rajta, akkor más se tegye". Az egyesület érdekét legfeljebb akkor, ha pénzt tudna belőle csinálni és ebből fenntartani az infrastruktúrát, valamint megfizetni a fejlesztőket, de bevétel tíz éve nincs. Akkor miért korlátozza a felhasználást?

Gyakori érv, hogy az turistautak.hu adatai milyen nagy értéket képviselnek. Talán az openstreemap nem? Sokan nehezen értik meg, hogy a mai világban nem csak kizárólagosan birtokolható értékek vannak. A nagy érték birtokosainak nem sérti az értekét, ha mások is birtokolják azt, sőt még örülnek is, hogy még több emberhez eljutott. A turistautak.hu-t a sok felhasználó azért értékeli, mert ingyen felhasználhatják. Ők az 1-es típusú felhasználók. A 2-es típus nem tudja értékelni a turistautak.hu-t, mert vagy nem jut hozzá, vagy csak lassan és nehézkesen. Ez senkinek sem jó.

A fejlesztés egyébként sokkal jobban működik az openstreetmap modelljében. Ott ugyanis a fejlesztők nem az openstreetmap belsejében dolgoznak, hanem tőlük függetlenül. Bárki indíthat új fejlesztést osm alapon, ezt teheti szabadidőben, finanszírozhatja maga, vagy akár befektető is. Így az osm-et nem terheli a fejlesztők munkabérének terhe, nem görnyednek a felhasználók számtalan ötleteinek nyomása alatt. Szabad teret engednek az ötletelőknek, hogy megvalósítsák amit szeretnének.

A vicc az, hogy a zárt modellben pont az egyesületnek kell még arra is erőforrást biztosítania, hogy a lakatot kezelje. Fogadja az adathasználati kérelmeket, tájékozódjon a felhasználás tervezett körülményeiről, elbírálja a kérelmet, kapcsolatot tartson a felhasználóval, adatot adjon neki a kért formátumban. Erre az egyesületnek bezzeg van pénze és/vagy önkéntese. Vagy nincs, aminek éppen a felhasználó látja kárát. Éppen tegnap is volt egy ilyen eset, amikor szép sorban derült ki az adathoz hozzáférő kevesekről, hogy vagy nem értenek shapefile előállításához, vagy nincs rá most idejük. Attól viszont elzárkózik az egyesület, hogy megnyissa az önkiszolgálás lehetőségét.
[előzmény: (68422) Old Fairy, 2014.06.05 08:23:37]

Old Fairyhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 08:23:37 (68422)
Akárhogy csűrjük-csavarjuk, ez az egész nem magunkért, miattatok, hanem az általam az imént vevőként bemutatott felhasználókért van. Ők pedig, ha igaz, a legkevésbé se károsodhatnak.
Ha egy meglévő mellett, évekkel később fellép egy másik, akkor annak normális célja nem lehet más, mint hogy jobbat adjon a vevőkörnek, mint a meglévő.
(kiemelés tőlem)

Kicsit sokáig tartott eljutni ehhez a gondolatig - de ez a lényeg. Innen kell kiindulnunk - és ha ebben egyetértés van, akkor van esély arra, hogy konszenzusra jutunk.
[előzmény: (68420) alnibell, 2014.06.05 08:11:13]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 08:11:13 (68420)
Hogy mi a vád és mi nem, az nem értelmezés kérdése. Csak hibás értelmezés vezethetett a nem létező vád elutasítására.

Akárhogy csűrjük-csavarjuk, ez az egész nem magunkért, miattatok, hanem az általam az imént vevőként bemutatott felhasználókért van. Ők pedig, ha igaz, a legkevésbé se károsodhatnak.
Ha egy meglévő mellett, évekkel később fellép egy másik, akkor annak normális célja nem lehet más, mint hogy jobbat adjon a vevőkörnek, mint a meglévő.
De itt alapvetően nem erről van szó. Most azt próbálod elfogadtatni az itt munkát végzőkkel, hogy más szerszámot vegyenek a kezükbe, mert az szerinted jobb, gyorsabb, sokrétűbb, mi több, akár egyénenként is rugalmasan módosítható tevékenység végzésre alkalmas, és ráadásul még az is mellette szóló érvként hozod fel, ami éppen az egyik legfontosabb veszélyforrás, ha bevezetésre kerül a szerszám váltás.
Az meg egyáltalán nem mellette szóló érv, hogy a vevő olyan változatot csinál a kibocsátott termékből, amilyent éppen akar. Már ha tud, ha elég felkészült ehhez.
[előzmény: (68416) Kolesár, 2014.06.05 07:37:38]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 07:37:38 (68416)
Pont a céges szemlélet miatt vagy képtelen felfogni az osm működését. Úgy tekinted a turistautak.hu-t és a felette álló egyesületet, mintha a tagok tulajdonában álló vállalkozás lenne, ami a termék minőségétől és a piaci részesedéstől függő számú eladásokból élne. Pedig nem.

Ugyanígy tekintesz az osm-re is, ezért nem érted, hogyan működhet eladások nélkül. Mivel nem a termék eladásából él, mindenki szabadon hozzáférhet és felhasználhatja. A bekebelezés, konkurencia, versenytárs fogalmak sem értelmezhetők ebben a környezetben.

A "kétségbeesés" vádját határozottan elutasítom.
[előzmény: (68414) alnibell, 2014.06.05 07:26:04]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.05 07:26:04 (68414)
Most már kinevezett, de diploma nélküli, tévinformatikusként, aki a 90-es évek első felében kezdett foglalkozni a digitális térképek felhasználásának egy területével, aki azért valami kis információt összekapart a vetületi rendszerekről, az azok közötti konverzió kérdéseiről, meg az ún. vonatkoztatási felületekről, nos mint ilyen, elszakadok e szent területtől, a kaptafához visszatérve, más módon világítom meg az aktuális kérdést.

Egy meglévő infrastruktúrával rendelkező gyártelepen, az oda telepített eszközökkel, szerszámokkal jó tíz éve hozzáfogtunk valaminek a létrehozásához, amelyet a "vevők" azóta is örömmel fogadnak. Néha akadozott ugyan a gyártás, elsősorban a főkonstruktőr váratlan, be nem jelentett távozása miatt, mindenesetre ez sem eredményezte a vevőink hűtlenné válását, a cég bukását.

Aztán pár éve, zöldmezős beruházásként mellettük kijelölték egy multinacionális háttérrel bíró másik vállalat telephelyét. Meghatározták mely szabványt veszik figyelmbe a szomszéd üzem termékével nagyrészt azonos funkciójú termék előállításánál. De bekövetkezett náluk is beruházások általános folyamata, nagy vonalakban így:
- lelkesedés
- kijózanodás
- kétségbeesés
- ...
Rájöttek ugyanis, hogy nincs alkatrész a gyártáshoz, meg elég kétkezi munkás, aki azt elvégezze.
Néhány hónappal a start után megjelent ez egyik piárosuk nálunk, ajánlgatva az új csilli-villi gépeket, szerszámokat a kölcsönös haszonnal járó együttműködést emlegetve, de alapvetően azért, hogy alaktrészhez jussanak a gyártáshoz.
És mit ad isten, egy hete bekopogtatott hozzánk, nem is, berontott a volt főkonstruktőrünk a termelési megbeszélésünk helyszínére, s bár már többen kifogásolták a hívatlan jelenlétét, egyre hosszabb szólamokban kínálgatja a szomszédos üzembe telepített új gyártósort. (A rendészetnek még nem szóltunk.)

Azt fejtegeti a részben nem figyelő, netán bóbiskoló tanácskozás résztvevők előtt, hogy az új szerszámokkal sokkal szebben lehet a munkadarabot alakítani, az alkatrész előállítás az új gépeken gyorsabb és nem is kell ott állni a gép mellett, azt bárki, akár még a világ túlsó végéről is elindíthatja, még akkor is, ha mi éppen azon az alkatrészen dolgozunk más szerszámmal a kézben.
Nem lesz ugyan ugyanolyan az alkatrész, mint eddig, nem lehet belőle ugyanazt összeállítani, mint amit a vevőink már megszoktak és megelégedéssel használnak, de hát nem jó dolog, hogy most már nemzetközi hátterünk lesz, hogy gyártás közben akár színes televíziót is nézhetünk, hogy az is láthatja, hogy mit gyártunk, akit ez a legkevésbé sem érdekel? (A vevők meg legyenek türelmesek.)

Megléphetjük akár a kínált irányú váltást magunk is, de csak a háttérben, oly módon, hogy a vevőink abból menet közben semmit ne vegyenek észre. Aztán ha kész vagyunk az új, a régi megszokotthoz viszonyítva nem szűkebb tartalmú, legalább annyira megbízható és egyúttal több extrával felszerelt termékkel, akkor piacra dobhatjuk. Először párhuzamosan a régivel, majd a visszajelzések alapján dönthetünk, hogy melyiket tartjuk gyártás alatt a továbbiakban.
Mindezt akkor, ha van/lesz hozzá elég kapacitásunk.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók