turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

laszloistvanhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.03 11:06:05 (68313)
Figyelemreméltó érvrendszer.
[előzmény: (68301) Mikulás, 2014.06.03 09:58:05]

Mikuláshozzászólásai | válasz erre | 2014.06.03 09:58:05 (68301)
Értjük, András. Kicsit be vagy feszülve. Többen kérték Tőled, hogy picit lazíts, adj időt a turistautak rajzolóinak. Ennek ellenére iszonyatosan pörögsz, ez nem az OSM topic.
[előzmény: (68300) Kolesár, 2014.06.03 09:46:19]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.03 09:46:19 (68300)
Az adatközlők hozzájárulásával, kérésére vagy közreműködésével kerülnek fel nyomvonalak fel az osm-re. Az "el fogják hordani" kifejezés erős rá.
[előzmény: (68299) Mikulás, 2014.06.03 09:40:30]

Mikuláshozzászólásai | válasz erre | 2014.06.03 09:40:30 (68299)
Olvasgatva az elmúlt napok hozzászólásait, ne legyenek illúzióid: így vagy úgy de mindenképpen "el fogják hordani" a turistautak.hu-ra feltöltött trackeket, adatokat. (valószínűleg ez eddig is így volt, lásd. Fairy által hozott példát, de ezt szinte lehetetlen bizonyítani...)
[előzmény: (68297) Attibati, 2014.06.03 09:21:57]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2014.06.03 09:21:57 (68297)
A megoldás tehát a nyomvonalak átvétele, ezek alapján az osm vonalainak műholdkép feletti kiigazítása és kiegészítése. Ezt magától is meg tudja tenni az osm, sőt teszi is. A turistautak.hu ezt megakadályozni nem tudja.


Ezt a kitételt kicsit pontosíthatnád mert - és remélem hogy így van - erősen félreérthető. Ugye arra gondoltál, hogy a turistautak.hu-ra feltöltött trackeket a "szerzők" az OSM portálra is feltölthetik és nem arra, hogy ...
[előzmény: (68296) Kolesár, 2014.06.03 05:40:53]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.03 05:40:53 (68296)
"Egy fél nap kiesett"

Távollétedben zavartalan szakmai vitát folytattunk.

"kívülálló szervezet részéről"

Kolesár András részéről, aki nem kívülálló, hanem alapító itt.

"A kettő így együtt nem csak a meggondolatlan vagdalkozás bizonyítéka, de egyúttal az eredeti felvetéssel kapcsolatos vélelmemet is igazolja és azt, hogy az azt cáfoló nyilatkozat eredendően hamis volt."

Visszatérve valószínűleg annyira feldühödtél, hogy még gondolkozni sem bírsz logikusan. Leírom a lényeget újra:

A felmérő és/vagy térképszerkesztő magyar túrázók történelmi okokból elsősorban a turistautak.hu környékén összpontosulnak. Itt önálló (=párhuzamos, átfedő) térképet készítenek, munkájuk eredménye nem jelenik meg az osm térképén. Ezért hiányos az osm a túrázók célterületein.

A turistautak.hu állománya azért megbízhatatlan, mert félig vakon készül, szerkesztéskor nincs mögötte műholdkép, csak többé-kevésbé megbízható gps nyomvonalak. Az osm vonalai mögött meg a nyomvonal alapú megerősítés hiányos, amint Fairy tegnap rámutatott.

A kettő együtt működik jól. A turistautak.hu nyomvonalaiból műholdas megerősítéssel újrarajzolt állomány jobb lesz, mint a mostani. Egy állományt fog alkotni sok más szakterület adataival. Általános célú térinformatikai állomány, amely térben amúgy is összekapcsolódó dolgokat együtt írja le.

A turistautak.hu állományát a meglevő osm adatok miatt nem lehet egyben átvenni, a különbségek átvételét nem lehet automatizálni. A vonalakat fehér háttér felett átrajzolva vagy egyenként átmásolva ugyanazokat a hibákat vinnénk be, mint amelyek miatt megbízhatatlannak mondtam.

A megoldás tehát a nyomvonalak átvétele, ezek alapján az osm vonalainak műholdkép feletti kiigazítása és kiegészítése. Ezt magától is meg tudja tenni az osm, sőt teszi is. A turistautak.hu ezt megakadályozni nem tudja. Ha megakadályozni nem tudja, még állhat az élére, hogy a folyamat minél előbb lezáruljon. Ez a turistautak.hu jövőjének az alapja.

Összefoglalva: nincs ellentmondás a két idézett állításom között. Az állomány nem másolható át, a szerkesztők hiányoznak a csapatból.
[előzmény: (68295) alnibell, 2014.06.02 22:44:19]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.02 22:44:19 (68295)
Egy fél nap kiesett, ezért sem célom, sem módom nincs egyenként érdemben reagálni az itt olvashatókra, csak a lényeges elemekre, illetve csak néhány részletre térnék ki.

Délben még az volt olvasható, hogy a kutyának nem kell a TuHu, hisz' megbízhatatlan. Később ugyanattól a hozzászólótól meg az, hogy "A jelen állapot azt tükrözi, hogy alulreprezentáltak a túrázók (mármint az OSM-ben; szerk.), vagyis éppen a turistautak.hu szerkesztői hiányoznak a csapatból."
A kettő így együtt nem csak a meggondolatlan vagdalkozás bizonyítéka, de egyúttal az eredeti felvetéssel kapcsolatos vélelmemet is igazolja és azt, hogy az azt cáfoló nyilatkozat eredendően hamis volt.

Nézzük egy kicsit részletesebben az elsőt, a megbízhatatlanként aposztrofált TuHu-t.
Nem kevesebbet állít, mint hogy vagy
- alkalmatlan a kialakított rendszer a precíz munkára vagy
- trehányok, felületesek a felmérők és/vagy a szerkesztők vagy
- az esetleg még jó munkát végzők tevékenységét lerontja az időközben felhígult trekkelői, szerkesztői gárda.
Bármelyik opciót választjuk ki, csak arra következtetésre lehe(ne) jutni, hogy nem szabad velük foglalkozni, az adataikkal ugyanúgy nem, mint a tevékenységet végzőkkel.
Ezzel szemben ott az idézett mondat.

Az elkövetővel, a támogatóival és követőivel semmiben nem lehet együttműködni.
És nincs e fórumhelyen semmi keresnivalójuk!

Az utóbbi 8-10 óra "termése" a kölcsönös, bizonyítékok nélküli lopás vádakról, a két rendszer vélt vagy valós hibáinak összemosásáról, de főleg a TuHu jelenlegi állapotának szapulásáról szólt. Egy kívülálló szervezet részéről az utóbbi a legnagyobb fokú tiszteletlenség, egyszerűbben: pofátlan szemtelenség.
Mit ahogy az is, ahogy az egyik aspiráns minden gátlás nélkül leírta, hogy amit én írtam az hazugság, pedig - ha akarta volna - láthatta, hogy nem határozott állításról volt szó. (Nem először tette, és maradhat így, vélhetően megteszi máskor is.) Tipikus fölényeskedő böszme.

Aztán folyt a diskurzus, mint ha mi sem történt volna, szép lassan átalakulva vegyes fórummá. Ez meg már-már a vicc kategóriát kéviseli, mint ha már bekövetkezett volna a döntés az átállásról és eredménnyel járt volna tagtoborzás. A TuHu-nak meg annyi.
Van-e még egy csöpp önérzet a TuHu jelenlegi garnitúrájában, hogy elutasítsa a munkáját és annak eredményét megkérdőjelező, becsmérlő beszólásokat? A csapat TuHu-hoz hű tagjai hajlandók-e kiállni egymásért, az elmúlt 11 év tevékenysége becsületéért?Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók