turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.30 10:25:08 (67958)
"A TuHu és az OMP alaptérképe semmivel nem rosszabb, mint az OSM mostani állománya"

Hoztam néhány példát ennek cáfolatára, te viszont nem hoztál példát ennek alátámasztására. A turistautak.hu és az osm adattartalma nagyságrendileg azonos mennyiség, az összetevők aránya kicsit más, de a különbségek nem nagyságrendiek és elsősorban nem a kitűzőtt célok különbözőségéből, hanem az egyes szerkesztők mozgásterének különbségéből adódnak. A Mecsek, a Pilis- és a Visegárdi-hegység és a Balaton-felvidék turistaútjai például jól állnak az osm-en is, máshol csak idő kérdése, hogy utolérje. A települések utcahálózatában viszont már egyértelműen az osm vezet.

"Egy GC-játékosnak, egy turistának mennyire fontos, hogy egy település minden utcája szerepeljen a térképen, nem éppen a terepi objektumok érdeklik inkább?"

Éppen az előbb írtam, hogy a turistautak.hu-nak nem kell az utcákkal foglalkoznia. Az osm-ben vannak szerkesztők a legkülönbözőbb szakterületekre: épületek, városi közlekedés, vasút, elektromos hálózat, felszínborítás. A turistautak szakértői miért maradnak ettől távol?

"De nem legalább ugyanennyire szükségtelen egy új közforgalmú navigálásra alkalmas térkép létrehozása a meglévő, lassan számolhatatlan mennyiségű mellé, vagy az ehhez szükséges adatok gyűjtése?"

Akkor miért teszi ezt a turistautak.hu?

"azt tartottam tök fölöslegesnek, hogy pl. a felmérés tárgya legyen az oszlopok, trafók egyedi jelzésének rögzítése"

Az előbb felsoroltam néhány szakterületet a sok közül. Az elektromos infrastruktúra topográfiai térképek szokásos eleme, a turistatérképeken is fontos ábrázolni. Ha már felmérjük, rögzítjük néhány tulajdonságát. Ezek részben a megjelenítéshez fontosak, mert más nagyítási szintnél és más vastagsággal jelennek meg nagyfeszültségű és középfeszültségű hálózat vezetékei, másrészt az egyedi azonosítók feltüntetésável segítenek a gps nélküli tájékozódásban, turistáknak is.

"Nem, András, számomra egyáltalán nem meggyőző az eddigi érvelésed az OSM mellet."

Már írtam, hogy nem célom, hogy téged meggyőzzelek. Makacs ellenkezésed újra meg újra arra buzdít engem, hogy újabb és újabb szemszögből fogalmazzam meg álláspontomat. Vitánk így folyamatosan a térképszerkesztők szeme előtt marad. Akinek nyitva van a szeme és a füle, az egyre többet hallja mindkettőnk érveit. Ez kettőnk közül annak a malmára hajtja a vizet, akinek az érvelését jobban elfogadják. Ha nem bírsz értelmes érveket felhozni, jobban teszed ha visszavonulsz.

Inkább arra adj választ, amit a másik fórumhelyen tettem föl!

Idézd a kérdést vagy a hozzászólás számát.
[előzmény: (67942) alnibell, 2014.05.30 09:48:38]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.30 09:48:38 (67942)
Nem lovagoltam, csupán példaként hoztam föl. És lenne mit még bőven.
Azt írod nem ellenség az OSM, hanem a jövő egyik leheteséges iránya. És milyen más utak lehetségesek még?

ad. #67934.)
Az alaptérkép.
A TuHu és az OMP alaptérképe semmivel nem rosszabb, mint az OSM mostani állománya, POI tartalmában meg határozottan sokkal jobb. Igaz mi (elvben) nem digitalizálunk semmit, de ezt jelenleg az OMP alatt sem lehet az egész országot lefedően megvalósítani.
Egy GC-játékosnak, egy turistának mennyire fontos, hogy egy település minden utcája szerepeljen a térképen, nem éppen a terepi objektumok érdeklik inkább?
De tovább megyek: azt írod, hogy megkérdőjelezhető az általam példaként felhozott funkció szükségessége. Rendben, nem vitatkozom vele. De nem legalább ugyanennyire szükségtelen egy új közforgalmú navigálásra alkalmas térkép létrehozása a meglévő, lassan számolhatatlan mennyiségű mellé, vagy az ehhez szükséges adatok gyűjtése?
Amikor azt írtam a lábatlani projekt kapcsán, hogy sokat kíván markolni, akkor többek között azt tartottam tök fölöslegesnek, hogy pl. a felmérés tárgya legyen az oszlopok, trafók egyedi jelzésének rögzítése vagy hogy vegyék fel a miserendet. Kinek, minek?
Nem, András, számomra egyáltalán nem meggyőző az eddigi érvelésed az OSM mellet.
Inkább arra adj választ, amit a másik fórumhelyen tettem föl!
[előzmény: (67936) Kolesár, 2014.05.30 09:01:54]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.30 09:01:54 (67936)
Egy olyan funkció hiányán lovagolsz, aminek a szükségessége eleve megkérdőjelezhető. A felmérés és térképszerkesztés módszertanán szívesen bocsátkozom szakmai vitába, felvetésem a 67921-es hozzászólásomban tettem meg.

"semmivel nem kiforrottabb a propagált rendszer a meglévő itteninél"

Ez durva csúsztatás. Vajon tájékozatlanság áll a hátterében? Esetleg szándékos?

"szemtelenség egy más rendszerrel kapcsolatos propaganda itteni kifejtése"

Azt már korábban beláttam, hogy kár azon próbálkoznom, hogy meggyőzzelek. Azon viszont erősen csodálkozom, hogy még a szemed sem nyílt ki rendesen. A másik rendszer nem ellenség, hanem a jövő egyik lehetséges iránya.
[előzmény: (67932) alnibell, 2014.05.30 08:36:03]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.30 08:36:03 (67932)
Bár logikailag nincs kapcsolat a hivatkozás és a hozzászólás tartalma között, de úgy látszik jólesik szítani az amúgy se barátságos légkört.

Amikor ilyeneket lehet olvasni mint ez: ..."Befoglaló téglalap alapján sokkal célzottabb volna. Az osm webfelülete open source, bizonyára befogadják a módosítást.", akkor jogosan vetődhet fel a gondolat, semmivel nem kiforrottabb a propagált rendszer a meglévő itteninél, sőt. Találtam másutt is felvetéseket, amelyek a nem tisztázott állapotról árulkodnak. Meg az sem bizonyított, hogy az OSM biztosítja mindazon funkciók működését, amelyek a a TuHu-nál rendben vannak.

Senki nem tart vissza senkit. Menjen, ha úgy látja jónak, de az itt maradókat ne buzdítsa belevágni egy olyas valamibe, aminek egyrészt pont a számunkra (ládázók, turisták, természetjárók) legfontosabb területen van óriási elmaradása, másrészt funkcióiban még annyira sem végleges, mint a TuHu rendszere. A legnagyobb fokú - hogy mást ne mondjak -szemtelenség egy más rendszerrel kapcsolatos propaganda itteni kifejtése.
[előzmény: (67930) laszloistvan, 2014.05.30 08:00:49]

laszloistvanhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.30 08:00:49 (67930)
Ja, telebeszélték odakint a fejét, már azt hiszi, a Föld nem lapos. Máglyára vele.
[előzmény: (67925) alnibell, 2014.05.29 21:01:10]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.29 21:01:10 (67925)
Úgy van, néhány év távollét után 3 napja hazalátogattál és felbolydítottad az évekkel ezelőtt elhagyott családodat az új szerelmeddel.
[előzmény: (67914) Kolesár, 2014.05.29 15:31:17]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.29 15:31:17 (67914)
Én itthon vagyok itt.
[előzmény: (67911) Hev, 2014.05.29 13:20:42]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.29 13:20:42 (67911)
Már bocsánat, de ez nem a turistautak.hu térképszerkesztési fóruma?
Minden tiszteletem az OSM-es kollégáké, de menjetek már 'haza' és ott beszéljétek meg ezt!

Majd ha érdekel akkor ott elolvasom. Ez már lassan kimeríti a Tartalmi rombolás mint moderációs ok tényállást!


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók