turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

johann g (Lud)hozzászólásai | válasz erre | 2013.06.20 15:31:44 (63147)
+1
van aki úgy gondolja a tuhu felé kell elkötelezettnek lenni van aki meg úgy, hogy a tuhu céljaiért. az hogy a tuhu adatai kikerültek az egy másik kérdés. nem láttam az "eredményét", de ez lehetett sima csempelopás bármely publikus kimenetről, vagy Garmin vektoros fileból konverzió, vagy valakinek lenyúlták a loginját - szóval sokminden lehet. ha logolva van ki töltött le adott időszakban teljes országot lefedő mp készletet az egy jobb kiindulási pont, mint bizalmatlanság pedzegetése.
[előzmény: (63130) olahtamas, 2013.06.20 05:30:59]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2013.06.20 05:30:59 (63130)
alnibell több tevékenységet is megemlített, így nem egyértelmű a válasz!
pl. én a bakancsos turisták "mezét viselem" és így minden olyan kezdeményezést támogatok, amely a rendelkezésünkre álló eszközállományt növeli, és ez alól sem a turistautak.hu sem az OSM és az OMP sem kivétel.
Az MTSZ-be is azért mentem be segíteni, hogy látva az ottani "öregek totyogását" egy kis lendületet próbáljak adni az ottani szekérnek, és segítsek egy korszerű technológiával megtámogatni a nyilvántartásokat.
Ha ehhez az OSM-et kell megtanulni, mert az MGKE annyira ráteszi a kezét turistautak.hu-ra, hogy két helyen kelljen rajzolni, akkor azt is hajlandó vagyok megtanulni, bár még a TTIR rendszer elkészülte eléggé odébb van, hogy lássuk mit tud majd az.

Ami a szomorú jelenség, hogy páran már annyira inkompatibilisnek érzik az MGKE-vel való közös munkát, hogy inkább abbahagyták, vagy átmentek végleg az OSM-hez.
Csak nézzed meg, hogy kik azok, akik az OSM-nél folytatják...
[előzmény: (63124) Vacsape, 2013.06.19 20:55:43]

Vacsapehozzászólásai | válasz erre | 2013.06.19 20:55:43 (63124)
És ki az? Csak hogy ne beszéljünk a levegőbe.
[előzmény: (63119) alnibell, 2013.06.19 20:07:38]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2013.06.19 20:07:38 (63119)
Ha nem érzed a kérdés súlyát, akkor írhatok bármit, csak minősítést kap.
De ha már elefánt, akkor bizony annak tekintem az itteni porcelánboltban azt, ha valaki az OSM-et ugyanúgy vagy hasonlóan támogatja, mint a TuHu-t, azt meg különösen, ha az itteni adatokat átviszi/átküldi/átszivárogtatja valamelyik versenytárshoz, nem az ellenséghez, az ellenfélhez. Az ilyen "játékosnak", ahogy azt korábban írtam, nem kell új szerződést kínálni, illetve azonnali hatállyal fel kell a szerződését bontani és el kell tiltani a klub helyiségeinek látogatásától.

És mivel nem tudom, hogy ki az, aki alkalmanként más klub mezét viseli, a tisztesség, a többi "csapattárssal" szembeni felelősség megköveteli, hogy fedje fel mindenki, melyik klubot érzi magáénak! (Én már megtettem.)
Mi ebben a kivetnivaló vagy érthetetlen?
[előzmény: (63112) Vacsape, 2013.06.19 19:10:35]

Vacsapehozzászólásai | válasz erre | 2013.06.19 19:10:35 (63112)
Basszus... Áruld már el ki az aki máshol is rajzol? Csak mert akkora elefánt már ez a téma.
[előzmény: (63111) alnibell, 2013.06.19 19:01:22]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2013.06.19 19:01:22 (63111)
A szavam itt (se) nem sokat ér, ennek ellenére jelzem, kedves felazso, hogy én nem a tevékenység időleges szüneteltetésétől vagy akár végleges lezárásától tenném függővé a jogosultságok érvényességét, illetve korlátozását, törlését. Az ezzel kapcsolatos felvetést nem is értem, hisz' (jelenleg még) azt sem kötelezik új KRESZ és forgalmi vizsga letételére, aki mondjuk 3 évig nem vezetett gépjárművet. (Az persze más kérdés, hogy a gyakorlatot újólag meg kell szerezni.)
Attól viszont haladéktalanul megvonnám a le-, ill. feltöltési jogosultságot, a szerkesztési, az adathozzáférési lehetőséget, aki egy ugyancsak térképkészítéssel (is) foglalkozó másik szervezetnél/alapítványnál/közösségnél/laza csoportosulásnál végez ugyanazon a földrajzi területen szerkesztési tevékenységet. (És mielőtt bárki felhorkan, tessék figyelmesen elolvasni az előző mondat minden mondatrészét!) És szerintem az is elvárható lenne, hogy mindenki nyilatkozzon itt arról, hogy itt vagy másutt kívánja a továbbikaban folytatni a tevékenységét. (Mindezek okát olvashattad a korábbi bejegyzésekben.)

Ha csak úgy visznek valamit, az tényleg baj, ha nyíltan kérnek, az nem, ha a kérésban a valódi felhasználási célt fogalmazzák meg. De az eddig megismert egyetlen "kérés" a teljes turistaút hálózat összes anyagát kérte. Ugye, ez így nem a segítségnyújtás kategória?

Néhány "projekt" annak ellenére befejezettnek tekinthető (legalábbis a hogyan kérdésében), hogy nem sikerült konszenzust kialakítani. Ilyen éppen a Turamozgalom= paraméter vagy a település felület - POI szerkesztés, illetve módosítás. Most már csak csinálni kell.

Azt viszont nagyon jó lenne tudni, hogy mi a MGKE szándéka és, hogy mi K.A. álláspontja?
[előzmény: (63109) felazso, 2013.06.19 17:58:16]

felazsohozzászólásai | válasz erre | 2013.06.19 17:58:16 (63109)
Üdv mindenkinek!

Kb. 2 éve lehet, hogy nem követem figyelemmel se a TUHU-s, se az index/túramozgalmas fórumokat. Most kicsit olvasgattam. Szörnyű!

Meg sem döbbenek, hogy azóta is folyamatosak a véget nem érő projektek, megegyezés nélkül elhaló javaslatok, soha meg nem valósuló fejleszési ötletek, ki nem használt előrelépési, együttműködési lehetőségek.

Ha valaki előzetes bejelentés nélkül felhasznál TUHU adatokat, akkor az a baj. Ha más valaki előre szól, hogy szeretne adatokat felhasználni, akkor meg az a baj...

Igaz, ugyan ez jellemző a jelenkori magyar turistaságra is: számtalanul megjelenő, majd elhaló túramozgalmak, vitatott engedélyű turistautak, tömegével megjelenő, követhetetlen pamacsolások ("jelzések") az erdőkben, mezőkön, tömegturizmus megjelenése azokon a helyeken, ahová pihenni, kikapcsolódni és a természetet magába szívni menne a turista. Anyagi lehetőségek hiánya itt, túlzott mértékű támogatások amott.

Település polygon-POI projekt, Terra akármicsoda "adatlopás" (???), Turamozgalom paraméter, szélesség paraméter, raszter kimenet, MKGE és jogi ügyek, MTSz együtt- vagy különműködés :-) brrrr!

Első olvasatra borzasztó és taszító. Ezek alapján nem szeretnék ma térkép szerkesztőnek állni, az biztos.

Mivel magam is érintett vagyok a "régi szerkesztők jogvesztése" témában, megosztanám ezzel kapcsolatos gondolataimat: (nem feltétlenül magamra utalva!):

Biztos, hogy azokat szükséges korlátozni, akik (igaz régebben, de) munkájukkal gyarapították a TUHU-s közvagyon értékét?

Biztos, hogy újra "vizsgához" kell kötni, ha az ember ismét értéket szeretne teremteni?
(Biztos, hogy nem kuncsogorgnék szerkesztői jogért, hogy kijavítsak néhány időközi változást a környékemen. Inkább hagynám a fenébe az egészet...)

De miből is kéne vizsgázni, ha az aktív szerkesztők sem tudnak megállapodni egy mindenki által betartandó és betartott, dokumentált szerkesztési szabályzatban?

Több ezer hozzászólást kellene átolvasni, hogy az ember kimazsolázza a változásokat. Legalábbis azokat, amelyek egyértelműek. Mert a java része nem ilyen.

Biztos, hogy ez a követendő út? Ez lenne a jövő? Már ha beszélhetünk jövőről a TUHU kapcsán... Igaz, még az sem tudható, hogy kiket is jelent a TUHU.

Miközben új, fejleszthető kimenetekről álmodoznak egyesek, mások pont ennek a lehetőségét igyekeznek bezárni.

Hm...
Ki érti ezt?


.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók