turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

kepenuhozzászólásai | válasz erre | 2013.06.20 08:43:52 (63134)
Hamarosan lesz ilyen lehetőség az OMP-n. Egyébként anno gyalogtávolságra "láttál" át a határon és csak néhány helyen, az OMP-vel meg akármennyit.
Péter írta, hogy a kellő rugalmasság megvan az OMP részéről a későbbiekben is.
[előzmény: (63129) olahtamas, 2013.06.20 04:32:32]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2013.06.20 04:32:32 (63129)
Például, hogy egyet említsek, nem tudok olyan itinert készíteni, amelyik átnyúlik a határon.
Amíg rajzolhattam a határ közelében, addig nem volt gond.
[előzmény: (63128) Peter68, 2013.06.19 22:21:35]

Peter68hozzászólásai | válasz erre | 2013.06.19 22:21:35 (63128)
Tamás!

Miben kellett eddig kompromisszumot kötnöd?
Azért nem értem, mivel a rendes működésbe nem szól bele az, hogy létezik az OMP.
Ez csupán egy alternatíva a felhasználásra, és nem is kíván több lenni.
[előzmény: (63123) olahtamas, 2013.06.19 20:54:50]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2013.06.19 20:54:50 (63123)
Hát az azért erős lenne, így is mennyi kompromisszumot kellett kötni...
[előzmény: (63121) tibbi, 2013.06.19 20:38:33]

tibbihozzászólásai | válasz erre | 2013.06.19 20:38:33 (63121)
Ugyan kérd már meg nyíltan az OMP-t, hogy holnaptól legyenek kedvesek átvenni a régi, határon túllógó területek után az egész országot.
[előzmény: (63108) johann g (Lud), 2013.06.19 17:24:02]

johann g (Lud)hozzászólásai | válasz erre | 2013.06.19 17:24:02 (63108)
Szia Peter68!

Az elmúlt hetekben az MTSz új turistautas adatbázisa során bonyolódtam bele az örök kérdésbe - milyen térképes adatbázis szolgálná leginkább a turistákat, mi az ami megvalósult abból, amit évekkel ezelőtt gründoltunk még a tuhu megszületése előtt is (és csináltok azóta is sokan), mi az amin már túllépett az idő, meg egyáltalán most hogyan adjam hozzá valamilyen módon a magamét, hogy talán kis időm lesz is rá.
Vicces, de ilyeneken jár az agyam miközben a számítógép számol, kocsiban ülök, fogmosás közben, meg temérdek üres "gépidőmben". Sajnos nem tisztán műszaki a kérdés, van benne jogi tartalom is és nem kevés érzelmi kapcsolódás. Ami világos, hogy sokak által bosszantó gumicsontnak tűnik a téma, van aki rajzol rendületlenül, végül az életünk is ilyen - tesszük a legjobbat aztán egyszer leoltják a lámpát. A tuhu-ról írt 5 forgatókönyvemből nem tudom melyik a jó döntés, de mint írtam tuti lesz kompromisszum, aminek az ára az lesz hogy a térképrajzolás tovább működhet. Direkt nem írtam mit tartok jónak, főleg mert magam sem vagyok 100%-ig biztos benne, mint ahogy a korábbi jóslataim sem váltak be, többek közt az OMP-vel kapcsolatban sem.
De legyen szó az OMP-ről, mert (jön a coming-out) ezt az irányt tartom a legjobb vállalható megoldásnak.
Pár éve kezdtetek bele az OMP-be, hogy a határokon túl is legyen élet a térképrajzolóknak és nem csak pár kilométeres sávban, mint az akkori tuhu-ban volt. Aztán lehet hogy volt ebben valami olyasmi is, hogy a saját kimeneteiteket és szabályaitokat akartátok követni, és alighanem az egyetlen ok ami miatt nem csatlakoztam, hogy fölöslegesnek véltem a "külföldi" munkát, amíg a 93000km2-en is van tennivaló.
Amennyire nézem szépen veszitek az akadályokat:
- szépek a térképi kimenetek, valószínűleg nincs statisztika, de a magyarországi tuhu adatokat is többen nézik, töltik le az OMP-n, mint magán a tuhu-n.
- az OMP alapítvány révén szervezetileg is rendezve van függetlenségetek
- a fejlesztések is folyamatosak
- ezidáig nem találkoztam akadozó adatforgalommal, vagy szolgáltatással nálatok

negatívumok:
- a magyar rész szerkesztése a tuhu és az MGKE hozzáállásán és munkáján múlik
- nem illeszkedik egy globális rendszerbe, mint pl. az OSM vagy a Google Maps, viszont ennek megfelelően rugalmasan kezeli a turistautakat, míg az említetteknél ez egy meglehetősen periferiális kérdés. ettől függetlenül technikailag tuti megoldható lenne, pl. hogy az OMP csempéket egy külső alkalmazás használja, de feltételezem ez nem olyan egyszerű fogás, mint egy google térkép bepasszintása.

a sok-sok tuhu paraméterrről megoszlanak a vélemények - nekem évek óta az a véleményem hogy nagyrészük felesleges. és ha engem kérdezel bőven elég az amit ma az OMP-n látható.

és akkor a tuhu OMP közös jövőről a véleményem:
a 3) pontban írtam egy olyan jövőt, ahol a tuhu térképi megjelenése, útvonaltervezés, letöltések szépen erodálódnak és gyakorlatilag a szerkesztés a tuhu-n történik, de a kimenet az OMP lesz. a balrólbabakocsivalbehejtanitoilos=1 paraméter és társai fölöslegessé válnak, mert nem hinném, hogy _minden_ paramétert és szabályt át kívántok venni. egy kicsit most is ez a verzió él, de lássuk be jogilag és műszakilag nem egy életbiztosítás, hogy ez így lesz a jövőben is. van akinek már most sem szimpi, hogy az OMP "aratja le a babérokat"

a 4) verziót tartom életképesnek - a teljes jelenlegi adatbázis költözik, és máshol folytatódik tovább a térképszerkesztés. az OSM és a Google (a MapMaker is működik jelenleg Magyarországon) mint írtam elsősorban nem turistatérkép, az MTSz rendszere egyelőre vízió. Az egyedüli életképes rendszer jelenleg az OMP, de cáfolj meg ha tévedek :)
természetes itt is vannak kompromisszumok:
- átadja-e az MGKE az adatokat? ez nem ördögtől való, az említett határon túli részeket pl. átadta anno, de ez most gyakorlatilag a jelenlegi tuhu halálát jelentené, illetve egy jól megfogalmazott megállapodással a jövőben az OMP adná át rendszeresen az MGKE-nek a már továbbfejlesztett adatokat. szóval az MGKE továbbra is egy friss térképet használhatna, viszont annak tulajdonjogáról lemondana.
ez a legnehezebb pont, jelenleg házon belül is nehezen megy a párbeszéd, félek ez túl nagy falat lenne sokaknak, bár ezerszer körbejárva magamban a kérdést csak ezt látom kivitelezhető megoldásnak.
- a turistautak.hu domain és portál értelmét veszti, legtisztább egy domain átirányítás lenne, persze itt is az érzelmi kérdések nagy gátat jelentenek
- a már említett paraméterek és rajzolói szabályok jelenlegi OMP és tuhu között találkoznának valahol, de semmiképpen sem maradna minden ugyanaz, mint most.

bocs ha kicsit szétszórt voltam, de összetett a dolog és nehéz mindent úgy tolmácsolnom, hogy valóban követhető legyen a saját magam nézőpontja - egy fenntartható elektronikus térképi adatbázis a turistáknak. elsősorban a tuhu-nak és az MGKE-nek kell nagyot lépni, de az OMP-nél is ott a lehetőség, hogy holnaptól elkezdjétek rajzolni saját Magyarország térképeteket, ha minden kötél szakad.
[előzmény: (63107) Peter68, 2013.06.19 15:34:44]

Peter68hozzászólásai | válasz erre | 2013.06.19 15:34:44 (63107)
Kedves Lud!

A 3) pontot szeretném jól megérteni.
Azt írod, hogy az OMP kimenet gyártásával sok paraméter és térképi adat kiszűrődik.
Való igaz, de mindig azt tartottuk szem előtt, hogy a térképen az legyen rajta, amin a felhasználó el tud igazodni.
A turistautak adatbázisban van egy halom olyan adat, ami GC jellegű, ezeket direkt nem szeretnénk feltenni egy általános használatra készülő térképre. Viszont emellett van egy jó pár kiegészítő térképi fóliánk, amin éppen azok az adatok vannak rajta, amit egy az általánostól eltérő felhasználói csoport tud használni.

Megírnád, hogy Te mit hiányolsz az ábrázolásunkból?

Alapvetően majdnem minden adatot megőrzünk a turistautak adataiból, az más kérdés, hogy mi kerül fel egy adott kimeneti térképre.
Az Openmaps fóruma nyílt, és úgy tudom, hogy sokan vannak jelen ott is a turistautak felhasználói közül.
Az Ő véleményük legalább olyan fajsúllyal kerül mérlegelésre egy új térkép kialakításánál, vagy egy régebbi termék átalakításánál, mint a többieké.

Ennek fényében miért írod azt, hogy nem lenne beleszólás a kimenet formájába? Most is van. De abban igazad van, hogy vannak alapelveink, amiket igyekszünk betartani. Ha egy alapelv idejét múltnak tűnik, akkor az átfogalmazásán el lehet gondolkodni, ha mindenki egyet ért vele a döntés hozó testületből, akkor változtatunk. (Volt már rá példa.)

Tudom, hogy minden kezdeményezésnek vannak technikai és emberi korlátai, és voltak olyan dolgok a turistautak térképen ami nekünk nem tetszett. Ezért kértük meg annak idején azt az engedélyt, hogy a Közép Európa térképünk közepén lévő lyukat hadd tömjük be a szűlő szervezetünk értékes anyagával, így került fel az OMP térképre Magyarország.

Azt is tudom, hogy sok Magyar ember, akár turistautak rajzolók is használják az OMP térképet, mert jobban tetszik nekik, mint amit itt el lehet érni. Ezzel korántsem azt szeretném írni, hogy az innen elérhető térképek nem jók, csak az emberek nem egyformák. Ízlés kérdése, hogy kinek melyik jön be.

Nem vagyok jós, nem tudom, hogy mi lesz a döntés a jövőt illetően, de szeretném ha tudnátok, hogy azzal, hogy nem láttok itt a fórumon túl gyakran, én még mindig tuhusnak tartom magam közel 8 éve, mikor is az első vonalat megrajzoltam a Bakonyban.
Ha tudunk valamit segíteni, akkor keressetek meg minket az OMP-n, tekintettel arra, hogy kiépítettünk egy működő rendszert. Azokban a témákban, amiket nálunk megtaláltok, szívesen állunk a turstautak rendelkezésére.
Illetve nagyon drukkolunk annak, hogy ne tiltsátok le azt a lehetőséget, hogy a turistautak anyaga elérhető legyen az OMP térképén.
[előzmény: (63085) johann g (Lud), 2013.06.18 16:28:12]

johann g (Lud)hozzászólásai | válasz erre | 2013.06.18 16:28:12 (63085)
mivel úgy fest megint a kezdőkörben van a tuhu érdemes elgondolkodni a hogyantovábbon.

mindenekelőtt monitorozni kellene a felhasználói igényeket, milyen kimenetet mennyire használnak a turisták, meg egyéb felhasználók.

1) aztán vagy belefogni egy új felület fejlesztésébe, ahol minden eddigi paraméter, típus és ötlet belefér a képbe. ha még az mp fileok menedzselése és egy új weboldal is megoldottá válna, akkor a történet végén a tuhu egy hardver költözéssel teljesen független tudna lenni - viszonylag minimális operatív költséggel.

2) csak az új felület fejlesztése történik meg

3) a tuhu adatszerkesztése (POI és térképrajzolás) marad ahogy van és a kimenet költözne tartósan máshová pl. OMP (mást direkt nem írok:) itt viszont sok mostani paraméter és térképi adat kiszűrődne és nem lenne sok beleszólás a kimenet formájába. mivel a tuhu maradna a GC berkeiben, bizonytalan hogy meddig mehet a szerkesztés és az adatok külső félnek átadása ebben a formában.

4) a térképszerkesztés és megjelenítés is egy meglévő helyre költözik, de akkor annak el kell fogadni a szabályait, korlátait, illetve lépésről-lépésre megküzdeni az esetleges bővítésért. ilyen működő lehetőség jelenleg az OMP (ami viszonylag rugalmasabb) vagy az OSM (ami kötöttebb). belátható időn belül a google mapmaker lép pályára, kb. az OSM lehetőségeivel.
ez egy korszak lezárása. a turistautak.hu mint brand megszűnne, viszont az adatai tovább élnének.

5) marad minden ahogy van műszaki és tulajdonosi függéseknek (GC) kitéve.

1-5 haladva egyre könnyebb a pálya, viszont egyre bizonytalanabb a jövőt nézve.
továbbra is azt tartom, hogy túl sok értékes adat sorsa táncol pengeélen. akárhogy is, az, hogy a turistautak.hu domain alatt, egy mai adatokat kivétel nélkül tartalmazó, minden funkciójában működő, műszaki megújulásokra képes, önmagát finanszírozni tudó független csapat termékét láthassa bárki a jövőben - arra nagyon-nagyon kevés az esély. valamilyen kompromisszum mindenképpen kell. a legenyhébb, hogy más lesz a webcím.
[előzmény: (63065) Old Eye, 2013.06.17 23:39:39]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2013.06.17 23:39:39 (63065)
Ez a raszteres, mint szoftver nekem idegen, nem látom, hogyan készül. Nem is fogom már megtanulni.
Az elmúlt napokban elhangzott hozzászólásokból olyasmit raktam össze magamnak, hogy a szervernek van olyan kimenete, sőt, nem is egy, amelyen a raszter részeit, 'csempéket' le lehet szedni és pontosan ugyanolyan térképet lehet összerakni, amit itt, turistautak.hu-n látjuk.

Az itteni raszteressel nem tudunk mihez kezdeni. Hibásan működik, esetlegesen frissül.

Mi lenne, ha összeállna 2-3 ember és 2-3 hónap alatt létrehozna egy új raszterest egy külön szerveren?!
Ez nem lesz önálló egység, mint a Terra Incognita, hanem szoros kapcsolatban marad a turistautak.hu-val. Megkapja a POI-kat (csak turisztikailag fontosakat), geoládákat is, ha klikk rájuk, megnyílik a WEB lapjuk.
És innen már csak egy lépés egy új túratervező megírása (nem ördöngösség) - működéséhez minden adat - csomópontok, utak paraméterei kezünkben vannak.
Így ki tudnánk váltani a jelenlegi egyre megbízhatatlanabb raszteresünket.

[előzmény: (63058) Arti (junior), 2013.06.17 19:49:33]

Arti (junior)hozzászólásai | válasz erre | 2013.06.17 19:49:33 (63058)
Bárki-bármit mond, a raszteres egy nagyon pofás kimenetünk, sokan használják. Nekem két problémám van vele:
- POI-k hiánya
- döglődik

Gondolom a POI-k megjelenítését nem is tervezték a régi nagyok, így nincsenek rajta. Remélem, hogy ez utólag lehet pótolni.
A döglődés pontos okára nem emlékszek. Biztosan volt róla szó, de már szita az agyam. Mi kellene ahhoz, hogy megbízhatóan működjön (első lépésben a rendszeres frissítés, aztán talán a POI-k vagy az itiner, stb...). Erős vas? Pénz? Fejlesztés?
Bár nem vagyok jártas a témában, de annyira jó lenne, ha nem csak stagnálna ez a kimenet. Nem sopánkodni akarok, hanem, ha lehet, akkor tenni is. Szóval érdekelne, hogy a nagyjaink hogyan látják a raszteres helyzetét.
Szabadidőm van... Tudást meg lehet szerezni, autodidakta módon, vagy segítséggel.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók