turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

oli_bhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.15 04:20:50 (53598)
"ki mit lát, azt rajzol"
Na pont hogy ennek akart valami standard kereteket lefektetni Trackman. Hogy legyen valami egyezményes technika, ami után mindannyian megyünk.
Vonalreform, POI-reform, felületreform. Most pedig a rajzolási stílus reform jöjjön. Mikor mit hogyan jelölünk. Lásd múltkori kirobbantott vitám a felmérendő-ámde-jelzett-turistaút típusú vonalakról. Azokról sem ártana megegyezni. Ott én próbáltam valami egységes szabályrendszert lefektetni ebben a hozzászólásban, de nem jutottunk tovább vele, szerencsére nem ért olyan vád, hogy az akaratomat próbálom rányomni másokra.
Továbbra is kérdezem: Gyenesdiás II. ? (lehet más helyszín is)
[előzmény: (53596) Old Fairy, 2012.03.14 22:56:46]

Old Fairyhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.14 22:56:46 (53596)
Vicces amit írtál, jót nevettem. :-)
De komolyra fordítva: ez nem egy olyan kitöltendő paraméter lesz (ha lesz), amit minden egyes térképszerkesztőnek folyton birizgálnia kell. Valószínűleg az lenne a legjobb, ha megyékre lebontva kiosztanánk a feladatokat és lenne egy-egy megyei referensünk/felelősünk, aki egyeztet (esetleg együtt fest :-) ) az adott megyei szövetséggel - és beállítja a hivatalosságra, jelzésfelelősre vonatkozó mezőket. Így látom biztosíthatónak a koherenciát. (A Labelben persze továbbra is "garázdálkodhatunk": ki mit lát, azt rajzol. :-)) )
[előzmény: (53594) oli_b, 2012.03.14 22:03:06]

oli_bhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.14 22:03:06 (53594)
Jaaj, csak még egy töltendő paramétert neeee.....
Épp elég, hogy a turistajelzések mögött megjelent az aláhúzás meg kettőskereszt, ez már lassanként feszegeti a józan ész határait (bár még belefér), de lécci csak azt ne, hogy ezentúl azt is fel kelljen tüntetni, hogy hivatalos-e az a jel, amit látunk vagy nem (egyébként is mi alapján?). Majd lesz egy olyan mint a "JarhatosagBabakocsival=", hogyaszongya "JelzesHivatalossag="
A: Legfelsőbb bírósági határozat hivatalosnak nyilvánította
B: Nem jogerős táblabírósági határozat alapján hivatalos
C: MTSZ hivatalosnak ismeri el
D: A tuhu-n legtöbbünk hivatalosnak tekinti, van aki még be is rajzolja, de a fórumon leugatjuk érte
E: Egy kezdő 100ládás egyszerű kesser szerint nagyjából hivatalos, legalábbis alig csípték össze a csalánok keresés közben
F: Félhivatalos partizán-turistajel, de az elkövetőket a hatóság már körözi
G: Általános iskolás 12-színű vízfestékkel készült, de Pistike megkapta érte a magatartás 1-esét
H: Nagyon nem hivatalos, de ködös időben akár 50m-ről is jól látható....

Na, viccet félre. Elolvastam a kérdéses wiki lapot. Én nem érzem úgy, hogy nagyon sérültek volna az érdekeink, hogy valaki le akarná nyomni a torkunkon a saját véleményét. Sokkalinkább azt látom, hogy amikről hónapokig téptük a szánkat, azt most valaki végre összegyűjtötte és megpróbálta gatyába rázni. Lehet hogy nem mindenki ért 100%-ban egyet minden pontjával, de ezért van itt a fórum, hogy megdumáljuk. És ha kialakult a közös vélemény, akkor aszerint közösen finomhangolunk a pontokon. De ehhez valakinek fel kellett vállalni, hogy elkészít egy v0.1 -es verziót, ahonnan el lehet indulni. Trackman megtette, és nem érzem, hogy jogosan lett érte lebaltázva. Szerintem ahol nem értünk egyet a listával, azt beszéljük meg, a wiki lapot meg pontosítsuk le, és ennyi. Egyébként mikor lesz újra "Gyenesdiás"? Időszerű lenne. Fórumon keresztül mindenki sokkal könnyebben durcás lesz, mintha élőben találkoznánk, az a tapasztalatom, hogy face-to-face mindenki sokkal jobban odafigyel a másikra és elfogadja a véleményét. (ez meg az én véleményem volt - köszi a türelmet)
[előzmény: (53588) olahtamas, 2012.03.14 18:41:04]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2012.03.14 18:41:04 (53588)
+1
[előzmény: (53571) Old Fairy, 2012.03.14 10:17:59]

Old Fairyhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.14 10:17:59 (53571)
Alapvetően abban látom a nézeteltérésetek okát, hogy két olyan dolgot probáltok összebékíteni, amit nem lehet. De nem is kell: az adatbázisban tároljuk Label-ben a jelzést, ami a terepen van. Külön mezőben pedig azt, hogy ez hivatalos-e vagy sem, illetve karbantartott-e vagy sem, ki a gazdája - vagy van-e neki olyan egyáltalán, stb. A kimeneteket meg a helyén kell kezelni: az alapértelmezett Garmin kimenet pl. nem volt - és valószínűleg soha nem is lesz - azonos a hivatalos turistaút-nyilvántartással. Viszont szinte bármikor készíthetünk egy új kimenet, amelyben adott kiemeléssel csak a hivatalos utak szerepelnek. (Természetesen ezzel van némi munka - mind az adatok előkészítése, mind a kimenetgyártó leprogramozása, beüzemelése terén. De mégis ez a tiszta megoldás: minden feladatra a megfelelő eszközt készíteni és használni.)
[előzmény: (53570) Trackman, 2012.03.14 08:57:09]

Trackmanhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.14 08:57:09 (53570)
Ez amit beírtál a wikibe szerintem tökéletes káoszhoz vezet.
Indokok?

Mivel valószínűleg mások is követik/követték ezt a rendszert, igy alakulhattak és alakulnak ki a jövőben egyre több helyen az esetenként háromfelé vezető jelzések.
Előfordulhat ilyen valóban. Ezt problémának látod?

Amennyiben az a cél, hogy a terepen GPS-es tájékozódást használók számára tönkre akarod tenni a térképünket akkor ez a megoldás arra tökéletesen jó lesz.
Indokok?

Nagyon hibás és elhamarkodott egyszemélyi döntés az amit most a wikibe leírtál.
KiVi kb válaszolt már erre: a wiki arra való, hogy közösen szerkesszünk valami olyan doksit, ami aztán a közös megalkotás és elfogadás után iránymutatásként szolgálhat rajzolónak, mindenkinek; ha ezt rögtön tényként kezeled, akkor félreérted a dolgot.

A papír térképek esetébenis a Cartográphia és a többi cég is előzetesen egyeztet azokkal akik helyi ismeretekkel rendelkeznek.
Erről nem tudok, de természetesen elfogadom, hogy így van. Viszont miért érdekes ez számunkra?

Te szándékosan megváltoztattad és az 5. pontba és a továbbiakba irtad be azt ami a káoszt okozza.
Azt írtam le, amit eddig a wikiből, fórumról, stb. össze tudtam magamnak rakni, hogy jelenleg mi szerint rajzolunk (rajzol a többség?). Én is így rajzoltam, mert ezt tartottam szabálynak, szabályosnak. Mivel legalább egyvalaki (jelen esetben Te vagy én) nagyon másképp értelmezte az eddigieket, látható, hogy valami komoly gond van, amit helyre kéne tenni.

A # kereszt jelzést abban az esetben is alkalmazni kell, ha a terepen még van látható jelzés de hívatalosan az út megszüntetésre került.
Ez a mai napig is le van írva a jelzésekre vonatkozó részben:
A megszűnt jelzést (#) pedig többnyire akkor érdemes, ha az út nemrég szűnt meg, ill. ha a terepen még nyomokban vagy szürke áthúzással (azaz "törlő kereszttel"(MSZ)) megtallható.

"nyomokban" - amiről beszélek, az nem nyomokban van meg és mégsem hivatalos. Én sem szeretnék egy olyan jelzéssel foglalkozni, amin csak a fehér alap látszik pl.
És igen, ez a rész javítandó ebben a dokban, mert nem pontosan tükrözi a terepi viszonyokat. A # jelet csak a ténylegesen áthúzott jelekre kellene alkalmazni.

Nagy hibának tartom, hogy önkényesen, tényként, egyszemélyben döntve ilyen szöveget elhelyeztél a wikiben ezt nem lenne szabad megengedni senkinek. Kérem az eltávolítását.
Lásd fentebb.

A térképünk tájékozódásra való használhatóságát súlyosan veszélyeztető
Az egész témakört éppen a terepen való tájékozódás miatt tartom fontosnak.
Ha van egy általad említett helyzet, azaz egy elágazásból kiindul három piros jelzés, és a térképen a júzer azt látja, hogy ott csak kétfelé megy piros jelzés, akkor sokkal kevesebbet segítettünk neki, mintha a valóságnak megfelelő három irányba induló pirosat látja.
A tájékozódást épp az segíti legjobban, ha egzakt az van a térképen, mint ami a terepen.

Lehet, hogy a dilemma könnyen feloldható lenne azzal, ha bevezetnénk egy újabb postfixet, pl. a ~ jelet, amit azon jelzések kaphatnak, amik a terepen megvannak, de nem hivatalosak. (Mondjuk kétségeim vannak, hogy pl. ha be akarsz rajzolni egy ilyet, mi alapján döntöd el, hogy hivatalos vagy sem, de jó kompromisszumos megoldásnak tűnik.)


[előzmény: (53463) Hev, 2012.03.12 07:33:37]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.12 07:33:37 (53463)
Ez amit beírtál a wikibe szerintem tökéletes káoszhoz vezet. Mivel valószínűleg mások is követik/követték ezt a rendszert, igy alakulhattak és alakulnak ki a jövőben egyre több helyen az esetenként háromfelé vezető jelzések.
Amennyiben az a cél, hogy a terepen GPS-es tájékozódást használók számára tönkre akarod tenni a térképünket akkor ez a megoldás arra tökéletesen jó lesz.
Nagyon hibás és elhamarkodott egyszemélyi döntés az amit most a wikibe leírtál. A papír térképek esetébenis a Cartográphia és a többi cég is előzetesen egyeztet azokkal akik helyi ismeretekkel rendelkeznek.
Te szándékosan megváltoztattad és az 5. pontba és a továbbiakba irtad be azt ami a káoszt okozza.
A # kereszt jelzést abban az esetben is alkalmazni kell, ha a terepen még van látható jelzés de hívatalosan az út megszüntetésre került.
Ez a mai napig is le van írva a jelzésekre vonatkozó részben:
A megszűnt jelzést (#) pedig többnyire akkor érdemes, ha az út nemrég szűnt meg, ill. ha a terepen még nyomokban vagy szürke áthúzással (azaz "törlő kereszttel"(MSZ)) megtallható.

Nagy hibának tartom, hogy önkényesen, tényként, egyszemélyben döntve ilyen szöveget elhelyeztél a wikiben ezt nem lenne szabad megengedni senkinek. Kérem az eltávolítását.

A térképünk tájékozódásra való használhatóságát súlyosan veszélyeztető döntések miatt a turistautak.hu szerkesztésében én nem kívánok résztvenni.[előzmény: (53462) Trackman, 2012.03.12 00:17:48]

Trackmanhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.12 00:17:48 (53462)
A mely jelzést tüntessük fel vitafolyam kultúrált folytatásának céljából készítettem egy pár soros wiki lapot:
http://www.turistautak.hu/wiki/Mely_turistajelz%C3%A9seket_t%C3%BCntetj%C3%BCk_fel


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók