turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

nyulcipohozzászólásai | válasz erre | 2007.02.21 11:56:00 (14681)
"Igaz, hogy kizárólag RAW-ban készítem a képeimet, de egy jó DSLR, helyesen megválasztott beállításokkal már JPG-ben is jó képeket produkál, legalábbis azok a Nikon gépek amiket én ismerek ilyenek. "

Jó képeket produkál, de közel sem olyat mint ami benne van lehetőség. Egy DSLR annál biztosan többre képes!

"A RAW nem arra való, hogy amit lusta volt az illető terepen megcsinálni, vagy netán teljesen elrontott azt majd otthon kijavítsa, hanem arra, hogy a jóból még egy kicsit jobbat kihozzon."

Én ezt nem mondtam! Nem mondtam hogy az expozíciós értékeket (záridő, rekeszérték), a gyújtótávolságot, az élességi síkot, nem kell helyesn beállítani. Nem elrontott képekről beszéltem.
Kérlek figyelj oda mit írok!
Azt mondtam, hogy egy DSLR a kontrasztgörbét az élesítést és a szaturációt nem tuningolja úgy mint egy kompakt gép.
A raw nem csak arra való, hogy kicsit jobbat hozzon ki a felhasználó a képeiből, ennél sokkal többre hivatott. Sokkal több információt tartalmaz a jpg-nél és nem csak azért mert nincs veszteségesen tömörítve, hanem mert nem 3*8 bit információt, hanem a legtöbb esetben 3*12 bit információt tartalmaz. Ennek jelentósége nem a kész képnél van, hanem a pontosan a beállítási procedúránál. Sokkal rugalmasabban állíthatóak a kép paraméterei anélkül, hogy a kép beégjen, bebukjon, sokkal szebb tónusok és színek varázsolhatóak elő segítségével, és ez a plussz szélsőséges esetekben fokozottan jelentkezik.

[előzmény: (14679) kocsi, 2007.02.21 11:10:42]

kocsihozzászólásai | válasz erre | 2007.02.21 11:10:42 (14679)
Bocs, de ezzel kicsit sem értek egyet.

Igaz, hogy kizárólag RAW-ban készítem a képeimet, de egy jó DSLR, helyesen megválasztott beállításokkal már JPG-ben is jó képeket produkál, legalábbis azok a Nikon gépek amiket én ismerek ilyenek.

A RAW nem arra való, hogy amit lusta volt az illető terepen megcsinálni, vagy netán teljesen elrontott azt majd otthon kijavítsa, hanem arra, hogy a jóból még egy kicsit jobbat kihozzon.

A Canon gépeit nem ismerem, de nagyon meglepne ha ott az amit írtál "teljesen normális jelenség" volna.
[előzmény: (14678) nyulcipo, 2007.02.21 09:52:35]

nyulcipohozzászólásai | válasz erre | 2007.02.21 09:52:35 (14678)
Ez teljesen normális jelenség. Aki DSLR-t vesz annak hozzá kell szoknia, hogy nem "csinálja" meg helyette a gép a képet. A "labormunka" megmarad otthonra. Ennek hátránya amit te tapasztalsz, előnye pedig amit a jobb képfórumokon látsz. Ha belejössz és megérted a DSLR lényegét már nem fogod bánni, ha nem akkor el fogod adni. Szerintem az a rugalmasság ami ezekben a "nyersen" kijövő képekben van hatalmas szabadságot nyújt és a legszélsőségesebb időjárási viszonyokra is ad megoldást, hogy szép képeid legyenek.
[előzmény: (14668) Gabeszosz, 2007.02.20 21:30:35]

Gabeszoszhozzászólásai | válasz erre | 2007.02.20 21:30:35 (14668)
Sziasztok!

Fényképezéssel kapcsolatos technikai kérdésem lenne. Feltételezem, hogy sokan viszik magukkal digitális fényképezőjüket a túráikra, hogy a kellemest a kellemessel összekössék (geocaching + az otthoni fotógyűjtemény bővítése). Néhány log képeit elnézve elég sokan lehetnek felszerelve komolyabb készülékkel is.

Múlt héten beruháztam egy Canon EOS 400D-be, de egyáltalán nem vagyok kibékülve a színeivel (Némelyik olcsóbb modell, például a Canon G szériája simán odaver neki). Napos időben borúsak lesznek a képek, árnyékos időben pedig színeket is csak elvétve lehet felfedezni. Az elmúlt napokban az összes beállítást, korrekciót, stb... átnéztem, de semmi eredmény.

Ha valaki olvassa a fórumot, akinek ugyanilyen ketyeréje van, ezúton szeretném megkérni, hogy jelezzen nekem, hogy belekukkanthassak a logjaiban lévő fotókba. (vagy ha eredeti képeket tudnánk cserélni, az még jobb lenne!) Kiváncsi vagyok, más hogy "teljesít" ezzel a géppel.

Előre is köszönet az esetleges jelentkezőktől, és kellemes kesselést mindenkinek!

- Gábor


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók