turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Balthasarhozzászólásai | válasz erre | 2006.09.06 21:25:26 (9569)
Szia! Jól láttam, hogy az a térkép nem útvonaltervezős? És te tudtál keresni benne? Köszi
[előzmény: (9566) Ave, 2006.09.06 10:49:38]

Avehozzászólásai | válasz erre | 2006.09.06 10:49:38 (9566)
Sziasztok!

Egy kiegészítés a 2. ponthoz: "Érdemes megnézni a neten házi gyártású térképeket is (Garminhoz lehet találni elég sokat), mert azok is nagyon jól használhatók."

Mi most érkeztünk vissza Krétáról, indulás előtt Piret segítségével feltoltuk a Nüvire a tök ingyenes Elsinga family-s Görörgország térképet. Nem nagyon bíztam benne, mert scannelt térképről készült.

Eredmény: Több, mint 2000 km-t autóztunk a szigeten, ez alatt egy utat és egy autópálya lehajtót találtunk, amit picit pontatlanul jelölt a térkép. De cserében olyan utakon is hullapontosan képben tartott az ingyenes térkép, ahol a forgalomtól símán lepihentek a kecskék délben az út közepére. A szerpentineken símán előre láttam két három hajtű kanyart a monitoron, ami azokon az utakon nem elhanyagolható info.

Terveztem, hogy gyűjtök majd POI-kat, de tök felesleges lett volna, két hét alatt nem találtam olyan turisztikai érdekességet, ami ne lett volna benne.

Tekintve, hogy nem nagyon van kereskedelmi forgalomban használható Görögo. térkép, értetlenül állok előtte, hogy lehet ez egy ingyenes forrás. Szerintem már csak talomba is érdemes letölteni, amíg még elérhető. Még akkor is, ha nem tervez útvonalat, mert legyünk őszinték, az emberek a GPS-ek beköszönte előtt is odataláltak A-ból B-be. Néha még a szőke nők is :) (bocsi)

Ha semmi más ok nem állna a Garmin mellett, már az is elég lenne nekem, hogy ilyen térképek elérhetők.
[előzmény: (9560) lelcache, 2006.09.05 23:34:13]

lelcachehozzászólásai | válasz erre | 2006.09.05 23:34:13 (9560)
1. Sok-sok száz hozzászóláson keresztül vitikoztunk ezen a fórumon már felhozva pro és kontra érveket egyik, vagy másik készülék (PDA kontra célGPS) mellett. A melyik a jobb kérdésre nem lehet egyszerűen válaszolni. Én célGPS-t vettem, mert mindenre tudom használni, amire kell (autós navigáció, sok túrázás), más meg PDA-s GPS-t vesz, mert neki meg az szimpatikus, és szintén használja sok autós navigációra, meg terepen is.

2. sokan már válaszoltak rá. Érdemes megnézni a neten házi gyártású térképeket is (Garminhoz lehet találni elég sokat), mert azok is nagyon jól használhatók. Én ilyen Tátra térképpel túrázgatok, és teljesen jól használgható. Ahol meg nem pontos, ott kiigazítom, és egyre jobb lesz.

3. Garminok a Garminokkal, Magellánok a Magellánokkal. Nincs átjárás. Általában a PDA-s programoknak is saját térképformátumuk van, tehát ott sincsen nagyon átjárás. Létezik egy-két (inkább egy) PDA-s program, ami bizonyos Garmin térképeket tud kezelni, da az sem tudja mindenegyiket. PDA-ra lehet scannelt térképet tenni, tehát itt ebből a szempontból kicsit több a lehetőség, viszont ezeket a térképeket nem lehet rendesen kalibrálni (az igen kevés kivételtől eltekintve), így terepen azért nem lesz belőle nagyon pontos térképed. Mivel rasztaras, jó nagy helyet is foglal, és gondolom a mozgatása sem villámgyors. Térképformátumban tudtommal a Garminra van a legnagyobb választék. És az sem elhantagolható tény, hogy Garmin térképet az ember otthon magának is tud gyártani.

4a. Lementegetve a térképet, aztán összeszerkesztve, majd jól kalibrálva egy PDA-n biztosan megoldható a dolog, de nem hinném, hogy terepen ez különösebben használható volna, pláne akkor, ha jó sűrű az erdő. (ugyanis akkor nem nagyon látszanak a műhold felvételeken az utak.)

4b. Rá lehet tenni, lásd fentebb, de navigálni utcaszinten nem fognak soha. (Egy képen nem nagyon tudja megmondani egy program, hogy hol van a Kiss János utca 21, és az odavezető úton hol van egyirányú utca, és hol lehet elfordulni. Azt sem fogja tudni, hogy egyáltalán hol van utca. Annak az egyik pixel olyan, mint a másik.)
Rendesen navigálni csak paraméterezett vektoros térképen lehet.
[előzmény: (9535) tonyo, 2006.09.05 20:41:45]

tonyohozzászólásai | válasz erre | 2006.09.05 20:41:45 (9535)
Sziasztok!

Tök kezdő vagyok gps-ben és lenne pár kérdésem. Bármelyikre kapott választ megköszönök (pl sorszámra hivatkozz).

1. kb 130ezret szánnék gps-képes künyüre. Többnyire városban használnám gyalogosan, nem extrém körülmények között, nem akarom vízbe dobni. Garmin Vista C/Cx, Magellánt (melyik?), Fujitsu-Loox N560 pda-t vagy másmilyen PDA-t (melyik?) javasoltok? PDA mellett szól a sokkal jobb grafikus képesség (pl az N560-as felbontása 480x640).

2. Pl a garmin oldalán nem találtam egyetlen ázsiai vagy dél-amerikai térképet sem; pedig inkább oda utaznék. Ez hogy lehet? Lehet szerezni oda térképeket?

3. Melyik kütyük térképkompatibilisek egymással?

4.a. Szeretnék googlemapos műholdképet felvinni a kütyükre. Megtehetem ezt úgy, hogy aztán a navigálás alatt ez mozogna velem a megfelelő pontban?

4.b. Esteleg máshonnan szerzett utcatérképet (png,bmp,gif,jpg) át lehet tölteni rájuk úgy, hogy navigálhassak velük?


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók