turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

yoggihozzászólásai | válasz erre | 2011.02.11 12:07:58 (55036)
Nekem kisértetiesen ugyanígy viselkedett egy mp3 lejátszóm, kuka lett a vége. Dankó/Dunaharaszti ? visszaolvasva nemrég volt itt ismét az elérhetőség.
[előzmény: (55034) gabortel, 2011.02.11 11:47:24]

gabortelhozzászólásai | válasz erre | 2011.02.11 11:47:24 (55034)
Van egy GPSmap 60CSx-em, ami nem kapcsol be. A kijelző egyet villan (nem a háttérvilágítás, hanem maga a panel), aztán semmi. Ez a villanás ugyanolyan, mint normális bekapcsoláskor volt (emlékeim szerint), amit akkor a csippanás és az üdvözlő képernyő megjelenése követett. Most a villanás után csak a szürke kijelző, mintha ki lenne kapcsolva.

Hogy került ilyen állapotba? Mikor legutoljára sikeresen bekapcsoltam, emlékeim szerint a műholdkeresés közben bekapcsoltam a világítást, és eközben valahogy lefagyott, nem reagált semmire. Végül csak az akku kiszedésével tudtam kikapcsolni, és azóta nem kapcsolódik be. Ilyen lefagyás még nem fordult elő, csak nagyritkán olyan, hogy fokozatosan, általában csíkosan elhalványult a kijelző akkukimerülés, vagy térképhiba miatt, de utána újra bekapcsolva mindig simán indult.

Azóta rengeteget interneteztem, de megoldást nem találtam. A következőket ellenőriztem:

Bekapcsológomb?
Sokaknak van vele problémája, de nálam nem ez a baj, különben nem reagálna a villanással sem a bekapcsolási kísérletekre.

Tápprobléma?
SD kártyát kiszedtem, táp akár frissen töltött eneloop, akár usb, akár autós szivargyújtó, nem segített. Két bekapcsolási kísérlet között meg kell szüntetni a tápellátást, hogy megint legyen villanás. Ez arra utal, hogy minden próbálkozáskor a készülék valami félig bootolt állapotba kerül, ahol elakad.

Korrupt adatok?
Az itt (http://www.noeman.org/gsm/garmin-tutorials/141052-secret-startup-commands-hidden-menus-garmin-devices.html) leírt reset-ek (Diagnosis: ENTER + POWER, Hard Reset: PAGE + ENTER + POWER, Master Reset: QUIT + MENU + ZOOM OUT + POWER) egyikére sem reagál, ugyanúgy csak a villanás. Valószínű az elakadás még e resetek kezelése és végrehajtása előtt történik.

Megsérült firmware?
Az itt (http://brilliantcorners.org/nodes/87-fixing-a-dead-garmin-gpsmap-60csx) leírt erőltetett firmware frissítést is megpróbáltam, ami látszólag végigment. Tehát a ^ és POWER gombokat nyomvatartva az updater meglátta az usb-n a készüléket, törölte a régi, majd betöltötte az új firmware-t, és a számítógépen kiírta, hogy 100% success. Eközben a tetszhalott készüléken fehér alapon fekete betűkkel megjelent a SOFTWARE LOADING felirat, és a háttérvilágítás is tökéletesen működött! Tehát a kijelző is, és a firmware betöltésért felelős részek is hibátlanok. Mégis, amikor a folyamat végén a készülék újraindítaná magát, ugyanúgy csak egy villanás, és minden változatlan. Mindezt megpróbáltam régebbi és újabb (2.50..3.30..4.00) firmware-ek feltöltésével (http://www.gawisp.com/perry/gps60/) mind USB mind soros porton keresztül.

Kontakthiba?
Az előbbi linken a 11-es és az 52-es hozzászólók sikerén felbuzdulva ütögettem a készüléket jobbról, balról, de semmi.

Hardverhiba?
Az itteni (http://www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=78110) képek alapján vettem a bátorságot, és szétszedtem a készüléket. Nagyítóval végignézve nem láttam elrepedt forrasztást, elégett alkatrészt, kidurrant kondenzátort, vagy bármi gyanúsat. Az alkatrészeket fogpiszkálóval megpiszkálgatva, hátha mégis valahol kontakthiba van, a helyzet továbbra is változatlan maradt. A panel hátulján rengeteg feliratozott mérőpont van. A "félig bekapcsolt" állapotban ezekre rámérve reális dolgokat mérek, a tápok 12V,5V,3.2V,2.8V,1.17V, órajelek 16MHz,32KHz mind megvannak, viszont a tx,rx,io pontokon az egyes modulok között semmiféle kommunikáció nyomát nem lehet mérni. Ez mondjuk egy nem teljesen bekapcsolódott készülék esetén még lehet normális. Mindenesetre, dokumentáció hiányában ez is zsákutca. Ilyen szintű javításhoz a gyári tesztpadra kéne rátenni.

Szóval összeraktam a készüléket, és utána néztem a nem házilagos lehetőségeknek:

A garmin/navigate szerviz a honlap alapján csak az általuk forgalmazott készülékekkel foglalkozik, ez pedig nem tőlük van. (A készülék Amerikából való, 3 és fél éves, eredetileg 3.30-as firmware-el, amit rendszeresen frissítettem magyarítottatal (utoljára 4.00-ra már vagy egy éve), és soha semmi baj nem volt vele. Jelen probléma nyilván nem függ ezzel össze.) Még ha esetleg be is veszik javításra, egy kicsit sokallom az 52900Ft-ot érte (http://www.garmin.hu/koezponti-uegyfelszolgalat).

A garmin.com-on az out of warranty repair "csupán" $110 (http://www8.garmin.com/support/outofwarranty.html), és végülis a készüléket is kint vettem, de ehhez kell egy ottani közvetítő, aki elintézi az egészet "within the US". Ráadásul egy csomag oda-vissza küldése is kb.20-30eFt, amivel már az itthoni javítás költségét közelítem.

Az itthoni nem hivatalos szervizekkel kapcsolatban nem tudom, hogy a felsorolt kísérleteken túl meg tudnak-e még valamit próbálni. Tapasztalat, ajánlás velük kapcsolatban?

A fentiekből láthatjátok, sokmindent megpróbáltam. Mégis, ha valami elkerülte volna a figyelmemet, bármi ötletet, jótanácsot, megoldást szívesen veszek, pl. akár egy működő CSx belsőt törött házban akciós áron... Ha sehogy sem járok sikerrel, akkor kénytelen leszek elgondolkodni a méregdrága javíttatáson, vagy egy új készülék vásárlásán.

Bocs a hosszú bejegyzésért, de mindent világosan le akartam írni. És előre is köszi minden hozzászólást!


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók