turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
, gabortel hozzászólásai
Mielőtt kérdeznél, olvasd el ezt: gyakori kérdések és válaszok (FAQ)

új hozzászólás | témák listája

Összesen: 8 db hozzászólás

gabortelhozzászólásai | válasz erre | 2011.02.13 19:07:17 (55105)
Igen, a kártyát rögtön az elején kivettem, hogy csökkentsem a hibalehetőségeket. A CSx-nek kártya nélkül is el kellene indulnia (csak nem lesz térképem a gyári alaptérképen kívül), de cáfoljatok meg, ha nem így lenne.
A 64MB belső memória pedig a CSx esetében soha nem jelent meg mint könyvtárszerkezettel rendelkező USB háttértár, tehát nincs mit és hova visszamásolni. Ennek felel meg a firmware frissítés, amit már alaposan körüljártam.
A hard/master resetekre nem reagál.
[előzmény: (55081) Togo, 2011.02.12 14:20:43]

gabortelhozzászólásai | válasz erre | 2011.02.11 17:18:37 (55056)
Köszi mindenkinek az eddigi ötleteket!
[előzmény: (55034) gabortel, 2011.02.11 11:47:24]

gabortelhozzászólásai | válasz erre | 2011.02.11 17:17:29 (55055)
Igazság szerint, ha usb-ről töltöm a firmware-t, akkor a tápot is onnan kapja. (Elem/akku elvileg nem is kellene bele, max biztonságnak áramszünet esetére, és persze a számitógépnek is ups.) Mindenesetre kipróbáltam új alkáli elemmel és frissen töltött új, alighasznált eneloop akkuval is. Negatív.
[előzmény: (55043) jekaeff, 2011.02.11 12:48:10]

gabortelhozzászólásai | válasz erre | 2011.02.11 17:16:35 (55054)
A panelen egyetlen klasszikus hengeres elko van, némelyik linkelt képen látszik is. Az lenne az első, amit kicserélnék, de egyelőre még nem tudom, hogy lehetne megbizonyosodni róla hogy ő a ludas. Kiforrasztani pedig nagyon óvatosan kellene, ugyanis ez is felületszerelt alkatrész egy többrétegű panelen. Ami ellene szól, hogy oszcilloszkóppal mérve szép sima tápfeszültségeket mértem sok tesztponton. (pl ext, ext5v, vcore, vgps, vsirfcore stb.) Azt viszont sajnos nem tudom, hogy az egyes pontokon mért értékek, pl 1.17V, 2.8V, 3.2V megfelelőek-e. A 4.98V nyilván jó. Ezen kívül sok kis kondi lehet a panelen, de hát azt már lehetetlenség lenne mind kicserélni.
[előzmény: (55039) Yoss, 2011.02.11 12:19:38]

gabortelhozzászólásai | válasz erre | 2011.02.11 17:15:21 (55052)
Valóban nem ázott be, és különben is vagy 3 napig itt volt darabokra szedve az asztalomon. Azalatt már csak kiszáradt volna.
[előzmény: (55037) olahtamas, 2011.02.11 12:09:10]

gabortelhozzászólásai | válasz erre | 2011.02.11 17:14:31 (55051)
Köszi a tippet. Beszéltem Dankó Tiborral, de az elmondás alapján nem vállalta. Azt mondja, találkozott már ilyennel, de még ha ki is tudná deríteni a hiba okát, nincs hozzá alkatrész.
Beszéltem közben a Navigate szervizzel is, és ahogy írják is, más által forgalmazott készülékre nem vehető igénybe az egységáras javítás, ami tulajdonképpen egy vadi új készüléket jelentene 1 év garanciával. Így nekem javíttatásra csak Amerikában lenne lehetőségem.
[előzmény: (55036) yoggi, 2011.02.11 12:07:58]

gabortelhozzászólásai | válasz erre | 2011.02.11 17:13:19 (55050)
Természetesen nem látja a MapSource, ahhoz már be kéne kapcsolódnia a GPS-nek. A kijelző különben jó, mint ahogy leírtam a firmware feltöltésnél tapasztaltakat. Ha a nyomvatartott ^ és POWER gombok mellett kerestetem a mapsource-al a GPS-t, akkor már látszik valami, de a következő üzenetet kapom:
"Some devices were found; however, none have the necessary capabilities.
Please make sure your device is connected to the computer and turned on, then try again.
You may also need to set the interface option on your GPS to 'Garmin' or 'Host'."
Ez összevág azzal, hogy az usb kommunikáció jó, de a nyomvatartott gombok mellett csak a firmware feltöltésére van lehetőség, normális párbeszédre a mapsource és a GPS között nem. Ahhoz sikeres normális bootolás kellene.
[előzmény: (55035) olahtamas, 2011.02.11 12:07:51]

gabortelhozzászólásai | válasz erre | 2011.02.11 11:47:24 (55034)
Van egy GPSmap 60CSx-em, ami nem kapcsol be. A kijelző egyet villan (nem a háttérvilágítás, hanem maga a panel), aztán semmi. Ez a villanás ugyanolyan, mint normális bekapcsoláskor volt (emlékeim szerint), amit akkor a csippanás és az üdvözlő képernyő megjelenése követett. Most a villanás után csak a szürke kijelző, mintha ki lenne kapcsolva.

Hogy került ilyen állapotba? Mikor legutoljára sikeresen bekapcsoltam, emlékeim szerint a műholdkeresés közben bekapcsoltam a világítást, és eközben valahogy lefagyott, nem reagált semmire. Végül csak az akku kiszedésével tudtam kikapcsolni, és azóta nem kapcsolódik be. Ilyen lefagyás még nem fordult elő, csak nagyritkán olyan, hogy fokozatosan, általában csíkosan elhalványult a kijelző akkukimerülés, vagy térképhiba miatt, de utána újra bekapcsolva mindig simán indult.

Azóta rengeteget interneteztem, de megoldást nem találtam. A következőket ellenőriztem:

Bekapcsológomb?
Sokaknak van vele problémája, de nálam nem ez a baj, különben nem reagálna a villanással sem a bekapcsolási kísérletekre.

Tápprobléma?
SD kártyát kiszedtem, táp akár frissen töltött eneloop, akár usb, akár autós szivargyújtó, nem segített. Két bekapcsolási kísérlet között meg kell szüntetni a tápellátást, hogy megint legyen villanás. Ez arra utal, hogy minden próbálkozáskor a készülék valami félig bootolt állapotba kerül, ahol elakad.

Korrupt adatok?
Az itt (http://www.noeman.org/gsm/garmin-tutorials/141052-secret-startup-commands-hidden-menus-garmin-devices.html) leírt reset-ek (Diagnosis: ENTER + POWER, Hard Reset: PAGE + ENTER + POWER, Master Reset: QUIT + MENU + ZOOM OUT + POWER) egyikére sem reagál, ugyanúgy csak a villanás. Valószínű az elakadás még e resetek kezelése és végrehajtása előtt történik.

Megsérült firmware?
Az itt (http://brilliantcorners.org/nodes/87-fixing-a-dead-garmin-gpsmap-60csx) leírt erőltetett firmware frissítést is megpróbáltam, ami látszólag végigment. Tehát a ^ és POWER gombokat nyomvatartva az updater meglátta az usb-n a készüléket, törölte a régi, majd betöltötte az új firmware-t, és a számítógépen kiírta, hogy 100% success. Eközben a tetszhalott készüléken fehér alapon fekete betűkkel megjelent a SOFTWARE LOADING felirat, és a háttérvilágítás is tökéletesen működött! Tehát a kijelző is, és a firmware betöltésért felelős részek is hibátlanok. Mégis, amikor a folyamat végén a készülék újraindítaná magát, ugyanúgy csak egy villanás, és minden változatlan. Mindezt megpróbáltam régebbi és újabb (2.50..3.30..4.00) firmware-ek feltöltésével (http://www.gawisp.com/perry/gps60/) mind USB mind soros porton keresztül.

Kontakthiba?
Az előbbi linken a 11-es és az 52-es hozzászólók sikerén felbuzdulva ütögettem a készüléket jobbról, balról, de semmi.

Hardverhiba?
Az itteni (http://www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=78110) képek alapján vettem a bátorságot, és szétszedtem a készüléket. Nagyítóval végignézve nem láttam elrepedt forrasztást, elégett alkatrészt, kidurrant kondenzátort, vagy bármi gyanúsat. Az alkatrészeket fogpiszkálóval megpiszkálgatva, hátha mégis valahol kontakthiba van, a helyzet továbbra is változatlan maradt. A panel hátulján rengeteg feliratozott mérőpont van. A "félig bekapcsolt" állapotban ezekre rámérve reális dolgokat mérek, a tápok 12V,5V,3.2V,2.8V,1.17V, órajelek 16MHz,32KHz mind megvannak, viszont a tx,rx,io pontokon az egyes modulok között semmiféle kommunikáció nyomát nem lehet mérni. Ez mondjuk egy nem teljesen bekapcsolódott készülék esetén még lehet normális. Mindenesetre, dokumentáció hiányában ez is zsákutca. Ilyen szintű javításhoz a gyári tesztpadra kéne rátenni.

Szóval összeraktam a készüléket, és utána néztem a nem házilagos lehetőségeknek:

A garmin/navigate szerviz a honlap alapján csak az általuk forgalmazott készülékekkel foglalkozik, ez pedig nem tőlük van. (A készülék Amerikából való, 3 és fél éves, eredetileg 3.30-as firmware-el, amit rendszeresen frissítettem magyarítottatal (utoljára 4.00-ra már vagy egy éve), és soha semmi baj nem volt vele. Jelen probléma nyilván nem függ ezzel össze.) Még ha esetleg be is veszik javításra, egy kicsit sokallom az 52900Ft-ot érte (http://www.garmin.hu/koezponti-uegyfelszolgalat).

A garmin.com-on az out of warranty repair "csupán" $110 (http://www8.garmin.com/support/outofwarranty.html), és végülis a készüléket is kint vettem, de ehhez kell egy ottani közvetítő, aki elintézi az egészet "within the US". Ráadásul egy csomag oda-vissza küldése is kb.20-30eFt, amivel már az itthoni javítás költségét közelítem.

Az itthoni nem hivatalos szervizekkel kapcsolatban nem tudom, hogy a felsorolt kísérleteken túl meg tudnak-e még valamit próbálni. Tapasztalat, ajánlás velük kapcsolatban?

A fentiekből láthatjátok, sokmindent megpróbáltam. Mégis, ha valami elkerülte volna a figyelmemet, bármi ötletet, jótanácsot, megoldást szívesen veszek, pl. akár egy működő CSx belsőt törött házban akciós áron... Ha sehogy sem járok sikerrel, akkor kénytelen leszek elgondolkodni a méregdrága javíttatáson, vagy egy új készülék vásárlásán.

Bocs a hosszú bejegyzésért, de mindent világosan le akartam írni. És előre is köszi minden hozzászólást!
Egy lapon megjelenő sorok száma:

új hozzászólás | témák listája


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók