turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.02 10:53:28 (5970)
"ez a funkció annyira parciális, hogy nem tartom érdemesnek egy alapvetően térkép előállító rendszerbe beépíteni"

Ma már felesleges térképet gyártani, van általánosan felhasználható alaptérkép, nyitott a lehetőség kigészíteni a túrázók szemszögéből fontos dolgokkal.

A turistautak.hu elsődleges célja a túrázók kiszolgálása, az említett funkció pedig éppen túrák teljesítésének nyilvántartását valósítja meg. Ez neked miért parciális?

"Szóval, ne akarjunk meg mindent egy applikációban megoldani! Nem érdemes, mert csak felhízlaljuk az alkalmazást, ugyanakkor a funkcióinak egy részére csak keveseknek lesz szüksége."

Ezért tiltakozol az openstreetmap ellen kézzel-lábbal. Odaát éppen az a cél, hogy sokaknak jelentsen általános információforrást, miközben egyesíti a különféle érdeklődési területek adatait, ahogyan ezek a valóságban is egy helyen vannak. Lehet hogy neked ez nem jön be, de a turistautak.hu-t emiatt ne betonozd be oda, ahonnan te magad nem bírsz kiszabadulni.

"ezt csak alátámasztja az ajánlott rendszer már most érzékelhető jóval nagyobb erőforrás igénye"

Az openstreetmap egyetlen adatbázisszerverrel szolgálja ki az egész világot. 237 290 524 millió vonal van benne, szemben a turistautak.hu 692 359 vonalával. Az adatmennyiség tehát 300-szoros, a felhasználószám szintén, ennek ellenére ugyanúgy két négymagos processzor van benne mint a turistautak.hu szerverében, 7x memória, 2x több lemez, 64 GB SSD.

Ez nem vélemény, ez tény.
[előzmény: (5969) alnibell, 2014.06.01 18:39:24]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.01 18:39:24 (5969)
ad. Térképszerkesztés #68117.)
- Egyáltalán nem bizonyított, hogy ne lenne a TuHu közössége nyitott az ötletekre, legfeljebb nem egyformán érinti meg a tagjait a felvetett téma.
- A részletezett programváltozat pontjai közül csak a nyilvántartási munkarészek nem érhetők el - bár ez sem biztos, hogy így van - a TuHu jelenlegi állapotában.
Viszont az egyéni nyilvántartást mindenki meg tudja csinálni magának, akár képi, akár táblázatos formában. Ugyanakkor ez a funkció annyira parciális, hogy nem tartom érdemesnek egy alapvetően térkép előállító rendszerbe beépíteni. A további pontok megvalósíthatók most is.

A másik topicban már kétszer is olvashattam, hogy szerintem elértük a csúcsot, nincs hová fejlődni. Ezt nem írtam és nem is fogom leírni soha. Mindig lesz olyan feladat, amit meg kell oldani, hogy jobb legyen az érdeklődőknek felkínált anyag.
Az más kérdés, hogy nem tartom szükségesnek újabb és újabb funkciókkal kibővíteni a rendszert, mert egyre kezelhetetlenebbé válik, egy-egy menet közben szükségessé váló módosítás esetleg más modul működését is megzavarja.
Én magam a zarándokutak, teljesítménytúrák adatait eleve egy tematikus térképre tenném, nem terhelném velük az általános turistartérképet. Most nem így van, elfogadom ezt is.
Szóval, ne akarjunk meg mindent egy applikációban megoldani! Nem érdemes, mert csak felhízlaljuk az alkalmazást, ugyanakkor a funkcióinak egy részére csak keveseknek lesz szüksége. Azaz ne a speciális igény(ek) határozza(k) meg az alapalkalmazás kinézetét, tartalmát. És ezt csak alátámasztja az ajánlott rendszer már most érzékelhető jóval nagyobb erőforrás igénye.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók