turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

robatkohozzászólásai | válasz erre | 2009.11.15 21:21:48 (2967)
Az erdőgazdaságokban és a nemzeti parkokban nem kifejezetten örülnek a kijelölt utakról letérő vendégeknek (az erdőben csak vendégek vagyunk!!) ezt nem illik elfelejteni.
Az egyszemélyes hadsereg érzése, desszantozás rambókéssel terepgagyában meg bomberdzsekiben sokszor végződik rosszul. Lásd pl. a Rám-szakadékba hullott népek esetét, az erdőben eltévedt nyugdíjasokat, eltűnt személyek keresését, éjszakákat kint töltő elveszett gyerekeket, barlangi és speciális mentők segítségnyújtását, tragikus kimenetelű vadászbaleseteket.
A hiba legtöbbször a jelzett út elhagyása. Az erdőterületeken való bolyongás egyáltalán nem kívánatos és mégkevésbé biztonságos. A bajba jutott személy keresését, elérését nagyban megnehezíti a kijelölt útvonal elhagyása.

A kijelölt utakról tehát semmilyen körülmények között ne térjünk le!
A fokozottan védett területre való belépéshez pedig hatósági engedély szükséges.

A nyiladékok turistatérképen való ábrázolása egy esetleges eltévedés esetén, vagy önmagában is kiváló viszonyítási pont (mint pl. jellegfa, stb.) de elsősorban nem a turistaforgalom lebonyolítását szolgálja.
Nem véletlen hogy sok erdészeti üzemi utat nem is jelölnek a turistatérképek, azokat az erdészeti üzemi térképek tartalmazzák.

A tervezett JELZETT utak útvonalának kijelölése esetén is szükség van mind az erőgazdaságok, mind a természeti hatóság előzetes beleegyezésére.

Ezek trekkelése szerintem nemkívánatos dolog lenne.

Szóval csak óvatosan az erdőben!

A természet szeszélyes, az erdő pedig veszélyes üzem!
[előzmény: (2965) Arti (junior), 2009.11.15 20:00:40]

Arti (junior)hozzászólásai | válasz erre | 2009.11.15 20:00:40 (2965)
Gondolj bele. Ha erről track-et tudsz feltölteni, akkor ott tudtál sétálni (lehetséges rövidítés, ha buszra sietsz), tehát érdemes feltölteni. Ha nincs út, csak a fűben gázoltál, akkor az jelezd. Ekkor nem rajzolunk oda utat (bár lehetséges, hogy reform után lesz erre is külön vonalunk, majd kiderül), hanem megszakítjuk az erdőt valamilyen szélességgel. Ha van út is, akkor az út típusát jelöld.

Robatko! Szabad ott sétálni? Vagy csak a kijelölt turistautakon?
[előzmény: (2964) waneqr, 2009.11.15 19:29:29]

waneqrhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.15 19:29:29 (2964)
Köszönöm a választ. Most már csak azt szeretném megtudni, hogy érdemes e ezekről tracket feltölteni? A turista térképeken ugyanis szerepelnek, így az gondolnám, hogy nem gyakran változik a helyük ezeknek a nyiladékoknak...
[előzmény: (2962) robatko, 2009.11.15 16:36:57]

robatkohozzászólásai | válasz erre | 2009.11.15 16:36:57 (2962)
Ezek hivatalos neve nyiladék vagy pászta, tulajdonképp erdészeti célból létrehozott 3-4, 4-10m széles egyenes sávok, erdőhézagok. Jelölésük az ABC betűivel, esetenként egyéb elnevezéssel történik.
Céljuk többféle. Rajtuk vezethet légkábel (villanypászta), vághatták gázcső vezetés céljából. Utak, ösvények is vezethetnek rajtuk. Fontosak az erdőterületek megközelíthetősége végett. Általában csak erdészek közlekednek rajta. Fakitermeléskor használhatók a faanyag közelítésére is, magyarul a gépek ezeken a fix nyomvonalakon egyszerűen ki tudják vinni a fát az erdőről anélkül hogy ott csak ezért új utakat kelljen kitaposni.
Ezekre általában merőlegesen, szálka irányban közelitenek, megtalálva a két pont közötti legrövidebb utat.Sodronykötélpálya is kiépíthető itt, ami egy sífelvonóhoz hasonlítható leginkább, ezen a rönkök a levegőben utaznak.
Tűzvédelmi célokat is szolgálnak, megakadályozzák az erdőtűz átterjedését a nyiladékon túl.
Vadgazdálkodási szemponból is hasznosak. Hajtások alkalmával a nyiladékokra puskásokat állítanak le, a fák közül érkezőő vadat a puskával mozgás közben követi a vadász, majd mikor az állat a takarásból kiér a nyiladékra akkor lövi meg.
Hirtelen ennyi jutott eszembe ezekről a nyiladékokról
[előzmény: (2959) waneqr, 2009.11.15 12:06:48]

waneqrhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.15 12:06:48 (2959)
Érdeklődnék, hogy mi a pontos neve és szerepe az erdőben általában négyzethálósan kialakított írtásokoknak?


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók