turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

robatkohozzászólásai | válasz erre | 2009.11.15 16:36:57 (2962)
Ezek hivatalos neve nyiladék vagy pászta, tulajdonképp erdészeti célból létrehozott 3-4, 4-10m széles egyenes sávok, erdőhézagok. Jelölésük az ABC betűivel, esetenként egyéb elnevezéssel történik.
Céljuk többféle. Rajtuk vezethet légkábel (villanypászta), vághatták gázcső vezetés céljából. Utak, ösvények is vezethetnek rajtuk. Fontosak az erdőterületek megközelíthetősége végett. Általában csak erdészek közlekednek rajta. Fakitermeléskor használhatók a faanyag közelítésére is, magyarul a gépek ezeken a fix nyomvonalakon egyszerűen ki tudják vinni a fát az erdőről anélkül hogy ott csak ezért új utakat kelljen kitaposni.
Ezekre általában merőlegesen, szálka irányban közelitenek, megtalálva a két pont közötti legrövidebb utat.Sodronykötélpálya is kiépíthető itt, ami egy sífelvonóhoz hasonlítható leginkább, ezen a rönkök a levegőben utaznak.
Tűzvédelmi célokat is szolgálnak, megakadályozzák az erdőtűz átterjedését a nyiladékon túl.
Vadgazdálkodási szemponból is hasznosak. Hajtások alkalmával a nyiladékokra puskásokat állítanak le, a fák közül érkezőő vadat a puskával mozgás közben követi a vadász, majd mikor az állat a takarásból kiér a nyiladékra akkor lövi meg.
Hirtelen ennyi jutott eszembe ezekről a nyiladékokról
[előzmény: (2959) waneqr, 2009.11.15 12:06:48]

waneqrhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.15 12:06:48 (2959)
Érdeklődnék, hogy mi a pontos neve és szerepe az erdőben általában négyzethálósan kialakított írtásokoknak?


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók