turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

laszloistvanhozzászólásai | válasz erre | 2008.04.03 11:23:35 (1826)
Volt már róla szó, maga az anno megfelelően választott - és azért az ismerők számára persze védjegynek számító - név is beskatulyáz. Többszöri próbálkozásra sem sikerült elérnem pl. a terkep.lap.hu-n, hogy előtérbe tolják az országos térképek közé; az ország ingyenesen is legsokoldalúbb térkép-portálja a 'futottak még' kategóriában bújik valahol alul, minden gagyiság között, miközben az előretolt linkek között (Egyébként itt konkrétan is lehet, hogy túl jó, és a fizetett hirdetéseknek konkurenciát jelent...)
Arról viszont mi tehetünk, hogy ha véletlenül ide téved valaki, nem tolja az arcába a főlap, hogy igen, itt profi, napi frissítésű térképek vannak vagy tízféle elektronikus formátumban, nem pedig vasárnapi turisták első nekunkislegyenweblapunk.hu próbálkozása - ahogy az szerintem első pillantásra a mai napig lejön.
[előzmény: (1825) bregő és andorpapa, 2008.04.02 23:01:35]

bregő és andorpapahozzászólásai | válasz erre | 2008.04.02 23:01:35 (1825)
Nem rád értettem az "öntelt" jelzőt, csupán arra a szemléletre, hogy "mi frankók vagyunk, mert csinálunk valami szupi dolgot, és akinek nem tetszik a kusza frontlap felépítés, az először köszönje meg, hogy szabadidőnkben csinálunk valamit, majd kérdezzen, utána várja meg az ilyen-olyan (szintén nagyon régóta húzódó) reformokat, és csak aztán kritizálja az egészet".

Az előttem írók szépen kifejtették a dolgot: az átlagusernek nincs ideje, kedve, lelkesedése, elhivatottsága hosszasan túrni a weboldalakat. Mert nem ehhez van szokva, és ha nem megy neki, akkor legfeljebb szól a szomszéd Pistikének (aki amúgy hardcore gamer, Linux guru, torrent-mágus és PC-félisten), hogy szerezzen neki turistatérképet lehetőleg "ingyenbe". Mivel a neten az átlaguser dominál, így nem helyes őket lenézni, azt mondva, hogy aki nem veszi a fáradtságot, az meg is érdemli, hogy nem találja meg a neki fontos cuccokat.

Ahol webes fejlesztést tanítanak (egyetem, tanfolyam stb), mindig alapelvként verik az ember fejébe, hogy első a user, hiszen ő fogja használni, rá kell optimalizálni. De alkalmazás-fejlesztésnél is ez az alapelv (emlékszem a projektmenedzsment tanárunk ismételte el óráról órára, hogy nem az a jó szoftver, ami ír-olvas-beszél-kávét főz és nincs benne egyetlen bug sem, hanem az, amit a user használni tud és elégedett vele). Ebből számomra az jön le, hogy a főoldalunk elavult, nem felel meg a mai átlaguserben megfogalmazódó elvárásoknak, tehát fejlesztésre szorul. Ugyanúgy, ahogy a POI rendszer. Lehet prioritizálni, de az biztos, hogy a főoldal-reform könnyebben és gyorsabban megoldható, mint a POI reform. A SylverRat-féle link például jó kiindulópont lehetne (http://sylverrat.hu/tuhu/index3.html). Nincs sok különbség, mégis könnyebb rajta az eligazodás. És ez még csak koncepció.

Én a főoldalon szökőévente járok, automatikusan az adott aloldal címét ütöm be, legyen szó trackekről, fórumról, térképletöltésről stb. Nyilván nem nekem kell a reform, hanem mondjuk annak az ismerősömnek, akinek én frissítem havonta egyszer a térképeit, mert nem igazodik ki a TUHU-n (egyetemi oktató amúgy az illető). És saját bevallása szerint ezért nem rak fel trackeket sem, pedig kéktúrázik, és minden második hétvégén terepen van. Szerintem ez sokat elmond a helyzetről.
[előzmény: (1822) izsolt, 2008.04.02 20:15:24]

izsolthozzászólásai | válasz erre | 2008.04.02 20:15:24 (1822)
Nem tudom én lettem-e megszólítva az öntelttel, de magamra vettem :-)

Szóval azért írtam amit írtam, mert a konkrét eset az volt, hogy az illető szerintem 3 percet nem adott az egésznek. "Jó ötlet de nálam nem ment valami.." kész, el volt intézve. Se arra nem vette a fáradtságot hogy e-mailben visszakérdezzen hogy "te figyu ez nálad hogy működik mert nálam semmit se csinál" se arra hogy a főoldalon levő szöveg első 15 sorát elolvassa (ott ugyanis van egy link a raszteresre)

Azt aláírom hogy elsőre nem evidens hogy a bal sarokban levő országtérképre kattintva is jön a raszter, de az csak a kényelem miatt van ott szerintem.
Egyébként tényleg az lehetett hogy a térképek lenyílóra klattyolt.. azt azonban az én bunkó öntelt nézetemmel akkor is fenntartom, hogy aki 3 percet szán az egészre az használjon továbbra is papírtérképet.

Ezzel persze nem akarom senki kedvét elvenni, főleg ha már alternatív oldal is van és 3 perc azt kitenni akkor rajta, de ha fontossági sorrendet állíthatnék fel akkor a POI reform tényleg előbb lenne, nálam az angol nyelvű változat is, és valahol ezek után jönne a jelenlegi főoldal csinosítgatása.

Különben meg úgyis a karmester dönt! :-)


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók