turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Bérbaltavár címere
Bérbaltavár címere
Baltavári templom Kisbér felől
Baltavári templom Kisbér felől

Típus:
községgeocaching.hu-n
Név:Bérbaltavár
Szélesség (lat):N 47° 0,783'
Hosszúság (lon):E 16° 58,128'
Magasság:153 m
Település:Bérbaltavár
Megye:Vas
Bejelentő:Szemű
Dátum:2006.04.13 13:13
Település bemutatása:vendegvaro.hu

Bérbaltavár falu Baltavár és Hegyhát-Kisbér egyesítésével jött létre 1935-ban. A Vasi-Hegyhát délkeleti csücskében, egy kis patak völgyében fekszik. Kevesebb, mint 700 lakosa van.
Mindkét alkotó település középkori eredetű. Baltavár (Byr) nevét a XV. században említette először oklevél, egykori várának ma már nyoma sincs. Régi temploma egy tűzvészben elpusztult, helyére 1754-ben gróf Festetich József tábornok felépítette a ma is meglevő templomot. A templom alatti kriptában nyugszik gróf Festetich József. Később ide temették Turn und Taxis herceget is. Mária Terézia uralkodása idején a baltavári település földesura gróf Festetich Pál volt, a kisebb földeken pedig kisebb birtokosok osztoztak. Herceg Turn und Taxis Miksa Egon felvirágoztatta a falu mezőgazdaságát. A 3000 holdas birtokon intenzív gazdálkodás folyt, a hercegi uradalom híres volt telivér és félvér lótenyésztéséről. Kisbér már ekkor híres volt boráról, búzájáról. 1911-ben Úri Kaszinó alakult, a helybelieken kívül szombathelyi, vasvári és zalaegerszegi urak is tagjai voltak.
Az eredeti, tornyos hercegi kastélyt 1911-ben eladták, majd néhány év múlva lebontották. Az Úri Kaszinó üresen áll, a szőlőtermesztés is visszaszorult. A falunak kereskedelmi szálláshely nincs.

A falu határában 1856-ban a Buda-Graz közötti postaút építése során több millió évvel ezelőtt élt ősállatok csontjai (kardfogú tigris, hiéna, kapafogú őselefánt, orrszarvú, kihalt disznóféle, antilop, őszsiráf és háromujjú ősló) kerültek elő a település szélén fekvő, a későbbi Kancsal-kocsmáról nevezetes homokdomb átvágásából. Az alsó homok-rétegben talált tömérdek csontot a homokkal együtt egy mély szakadékba hordatták, ahol később házakat is építettek. Brunner útmester néhány különleges fogat mégis félretett magának, s ezek vezettek később a lelőhely továbbkutatására.

község-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók