turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
városgeocaching.hu-n
Név:Fót
Szélesség (lat):N 47° 36,433'
Hosszúság (lon):E 19° 11,840'
Magasság:143 m
Település:Fót
Megye:Pest
Bejelentő:johann g (Lud)
Dátum:2006.03.13 16:06
Település bemutatása:vendegvaro.hu

Fót város Pest megyében, a Cserhát nyúlványai és a Pesti síkság találkozásánál, Budapest 0.km-től 17 km-re északra fekszik. A XI. századtól ugyan már lakott volt - ebből az időből származik elnevezésének mondája is -, de az első (*) írásos forrás csak 1353-ban említi Folth-ot. A XVI-XVII. században Fót török kézen volt, s bár egy időre a település neve mellé a "desertum" (laktlan puszta) megjelölés került, mégis sikerült átvészelnie a törökök pusztítását. A Rákóczi szabadságharc mély nyomot hagyott Fót életében, a helybéliek közül 14-en fegyvert is fogtak, s harcoltak Szabó Máté ezredében. A XVIII. században Fót a Galánthai Fekete család birtokába került, majd 1808-ban gróf Károlyi József özvegye vette meg. Gróf Károlyi István irányításával 1848-ban megalakult a "Károlyi-huszárezred", s Fót lakosai is harcoltak a szabadságharcban. A Károlyi család a XX. század közepéig fontos szerepet töltött be a település életében, fejlődésében. 1951-ben Kisalagot Fóthoz csatolták, s 1970. április 1-jével nagyközséggé nyilvánították. 2004. július 1-én Fót városi rangot kapott. Napjainkban a több mint 15.000 fős lakosságával Fót a főváros agglomerációs övezetének egyik jelentős városa.
Forrás : Fót város honlapja

város-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók