turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
kápolnageocaching.hu-n
Név:Remete kápolna
Szélesség (lat):N 46° 21,016'
Hosszúság (lon):E 18° 40,546'
Magasság:174 m
Valószínűleg Szekszárd külterületén
Közeli települések:Szekszárd 2.01 km K felé, Sióagárd 4.75 km É felé, Kakasd 6.37 km Ny felé
Megye:Tolna
Bejelentő:belulo
Dátum:2008.04.19 08:33

Eszterházy Pál nádor leírásából tudjuk, hogy már a kora-középkorban (11. század) is kedvelt kegyhely volt Szekszárdon, de a török hódoltság alatt elpusztult. A hely nevét többrétű hagyomány igyekszik magyarázni, melyek egyben közösek, valaha e helyen remete talált magának lakóhelyet. A török hódoltság után a 17. század végén, 18-század elején lendül fel a város vallásos élete, és ezzel együtt a kegyhelyé is. A város szélén leroskadni induló kápolnát a hívek újjáépítik és megnagyobbítják. A korábbi kápolna Szent Anna kultuszához kötődött, ez a mostani azonban Mária születéséhez kapcsolódik, titulusa Kisboldogasszony lesz. A mai kápolna 1858-ban készült el. Az itt található ún. "kegyelemkép" tulajdonképpen a máriazelli kegyszobor méretben is egyező másolata, Szekszárdra a város bírája révén került Bécsből a spanyolok kápolnájából.

A kápolna mellett található forrás történetéről nem sokat tudunk. Gyógyító erejéről az egyházlátogatási jegyzőkönyvek beszélnek. A pécsi egyházmegyében a hasonló források, szentkutak kialakulásának zöme a 18. századra tehető, arra a korszakra, amikor a hódoltság során az elnéptelenedett vidékek szórvány lakossága a lelkipásztorok hiányát öntevékeny vallásgyakorlással pótolta.

Korábbi évszázadokban nemcsak Kisboldogasszony napján, hanem főleg Szent Anna napján és Nagyboldogasszony ünnepén is tartottak a kápolnánál búcsúkat. A kápolna a szakrális kistérség központja volt, nemcsak a helybeliek, de a környékbeli falvakból is érkeztek ide processziókban a hívek.

Ma egyedül Kisboldogasszonykor (szeptember 8.) tartanak búcsút, melyre főleg Szekszárdról érkeznek hívek, esetleg a környező településekről, de újabban egy-egy távolabbi helységből is.

A kápolna és környezete az elmúlt években jelentős felújításon esett át, hogy az építésének 150. évfordulóját méltóképpen fogadhassa.

Közeli település: Szekszárd K felé 2.32 km (2015/01/12 set by MapAudit, O'Eye)

kápolna-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
hadidoki 2013.08.25 16:17Fénykép:
Fénykép:

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók