turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
községgeocaching.hu-n
Név:Ácsteszér
Szélesség (lat):N 47° 24,390'
Hosszúság (lon):E 18° 0,327'
Magasság:284 m
Település:Ácsteszér
Megye:Komárom-Esztergom
Bejelentő:Reggel
Dátum:2007.10.07 21:18
Település bemutatása:vendegvaro.hu

Ácsteszér festői környezetben helyezkedik el a Bakony északi lábánál, Komárom-Esztergom megye délnyugati szegletében. A települést Kisbér felől megközelítve az utazót megragadja a Feketevíz pusztai tavak mentén kanyargó, tölgyerdőkkel határolt út szépsége, hangulata. A község legmagasabb pontjáról a Bakonyt a Vértes hegységtől elválasztó Móri-árok, másik irányban pedig a Pannonhalmi Apátság sziluettje tárul elénk. A tiszta levegőjű környezet, a vadban gazdag erdőségek vonzó úti céllá teszik a községet. A környék lovas és kerékpáros túrákra, gyalogos természetjárásra különösen alkalmas. Ácsteszér területéről indul ki a Táncsics- túra útvonala, mely a környező hat település legszebb tájait köti össze.A község népessége: 743 főÁcsteszér történeteA település első okleveles említése 1392-ben Alch Thezer volt. Neve az itt lakó ácsokra utalt. A középkorban népes falu volt, majd a törökök elpusztították. 1543-tól elnéptelenedett. A 17. századtól az Esterházy család birtokolta. 1699-ből származó pecsétnyomója, melyen liliom és fejsze látható, a fakitermelésre utal. A településen 1772-től németek, magyarok és néhány szlovák család lakott. A 20. század elején volt a legnagyobb a falu lélekszáma, lakói főként mezőgazdasági termeléssel foglalkoztak. A II. világháború harcai 1945 március 27-én értek véget területén. Az Ácsteszéri Táncsics Termelőszövetkezet, mely 1960-ban alakult, 1977-ben egyesült az akai, súri és csatkai szövetkezettel, majd ismét önállósult. Jelenleg több, mint húsz vállalkozás és vállalkozó tevékenykedik a községben. A települést 1950-ben csatolták Veszprém megyétől Komárom megyéhez. Nevezetességek• A község műemlék jellegű késő barokk katolikus temploma, mely 1792-94 között épült.• A Táncsics Mihály emlékház, mely 1971-ben nyílt meg, és a község híres szülöttének állít emléket. • Táncsics Mihály (1799-1884) író, publicista, politikus. Nyelvészeti, történelmi, földrajzi tárgyú munkái, valamint az 1840-es években megfogalmazott politikai röpiratai tették ismertté. Az 1848-as, márciusi forradalom egyik fontos alakja volt.

----
POI-típus javítás
20110725 Fairy

község-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók