turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Kopaszhegy
Kopaszhegy

Típus:
településrészgeocaching.hu-n
Név:Kopaszhegy
Szélesség (lat):N 46° 14,144'
Hosszúság (lon):E 17° 40,942'
Magasság:220 m
Valószínűleg Bárdudvarnok külterületén
Közeli települések:Kopaszhegy 0 m ÉK felé
Megye:Somogy
Bejelentő:Ajtony
Dátum:2013.06.16 07:37

Kopaszhegy egy majdnem teljesen elhagyott településrész a Kadarkút-Visnyeszéplak közötti földút (Széplaki Derékút) elágazásában. A 16 kistelepülésből álló Bárdudvarnok legtávolabbi falucskája, amelyet lakói többnyire rég elhagytak, kőfeszületét is áttelepítették. Egy házat még laknak, egy új most épül. Egykori utcáját idős hársfasor jelöli. Ha lehet hinni a régi térképszerkesztők pontosságában, akkor a másfél százados II. katonai felmérés idején a lakóházak északabbra voltak legalább fél kilométerrel, és akkor a mostani, ma még lakott hely vagy anyaközségének neve Szerászlópuszta volt. A hozzáférhető adatok szerint akkoriban Szerászló (a mai Bárdudvarnokhoz némiképpen hasonló módon) több lakott helyből állt a mai Lipótfa, Bánya és ezek szerint Kopaszhegy körzetében.
A régi magyar helynévtár szerint: "Szerászló, pusztai falu, Somogy vmegyében, Szigetvárhoz 4 óra. Magában foglalja Zsiffalva, Sz. Tamás, Ipoltfa, Csonkakő, Váralja, Votta, Bánya fordulókat, és áll összesen 3194 holdból. Határa hegyes, völgyes, majd róna, nagyobb része jó gabonát termõ. Zsiffalván sok és igen jó bor termesztetik."
A fenti nevekből néhány mai helynevet vélek kiolvasni. Ki tudja, a korabeli, esetleg nem is magyar nemzetiségű térképészek vajon milyen adatokból dolgoztak, és milyen pontossággal írták le az akkori neveket? Zsiffalva : Öregzsippó, Felsőzsippó; Ipoltfa: Lipótfa; Votta: Vótapuszta; Bánya-forduló: Bánya. Szenttamás ma már csak egy határrész neve Lipótfa közelében. Váralja érzésem szerint a mai Somogyszentimréhez közeli lakott hellyel (a II. katonai felérés szerint csak határrészként feltüntetett "Várallya") azonos (Somogyszentimrei földvár POI).

településrész-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók