turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
községgeocaching.hu-n
Név:Pethőhenye
Szélesség (lat):N 46° 52,741'
Hosszúság (lon):E 16° 54,846'
Magasság:155 m
Település:Pethőhenye
Megye:Zala
Bejelentő:Vucsi
Dátum:2006.09.24 13:53

Pethőhenye község a Zala folyó jobb partján fekszik, Zalaegerszeg északkeleti hegyszomszédja. Festői környezetű, szép fekvésű, csendes település. Jelentős nagyságú zártkerti ingatlana van, ahol hétvégi házak, szőlőültetvények sorakoznak. Pethőhenye az 1943-as egyesülés előtt két különálló faluból állt: Ördöghenyéből és Pethőhenyéből. A község első említésével 1234-ben találkozunk Hene néven. 1403-ban Zsigmond király a Pető-család birtokába adta a települést, innen kapta mai nevét. A falu 1739-ben a Festetics-család tulajdona lett. Ördöghenye története az Ördög-családdal fonódik össze, akik az Ákos nemzetségből eredeztetik magukat. Egyik ősük, Mikes tótországi bán egy 1325-ből kelt oklevél szerint Károly Róberttől kapta ajándékba a birtokot, melyet 1659-ben I. Lipót király Nádasdy Ferencnek adományozott. A falu történetében földesúrként Széchenyi György és Batthyány Ádám is szerepel. 1576-ban a törökök mindkét falut felégették, de az 1600-as évek végére újra benépesültek. Egy 1714-ből kelt hegytörvény bizonyítja, hogy az itt élők fő foglalatossága a szőlőtermesztés volt. A világháborúk sok áldozatot szedtek a falu lakosságából, amely 1945 után tovább fogyott, megszűnt az iskola, a könyvtár. Az 1990-es években újra megindult a fejlődés. A községet teljes mértékben közművesítették, folyamatosan nő a falu lélekszáma, építik át a régi házakat. 1992-ben elkészült a faluház, majd 1999-ben lerakták a Szent István király-templom alapkövét. A templomot Makovecz Imre tervezte és egy erre a célra létrehozott alapítvány építette fel adományokból és a Magyar Köztársaság kormányának támogatásával 2001-ben.

Forrás

község-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

épület
Tanya

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók