turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

KiVihozzászólásai | válasz erre | 2011.07.08 22:13:52 (9314)
Igen, ezek a hírhedt NOI-k, amiket később fogok megérteni mint a relativitás-elméletet. :)
[előzmény: (9313) Hev, 2011.07.08 21:45:26]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2011.07.08 21:45:26 (9313)
Lehet, hogy Dorka ezekre gondolt mint csomópont?

http://turistautak.hu/poi.php?code=44550

Én ilyet még nem rajzoltam. Látom van aki előszeretettel rakja ki ezeket :-)
[előzmény: (9311) FDorka, 2011.07.08 21:12:40]

FDorkahozzászólásai | válasz erre | 2011.07.08 21:12:40 (9311)
Nem pont a Gyadai rétre, hanem ahogy mentünk le a K-en a Naszály oldalában és balra fordultunk, mintha lett volna csomópont megjelölve, aztán elgondolkodtam, hogy most hogyisvanez.
[előzmény: (9308) Old Eye, 2011.07.08 18:44:53]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2011.07.08 18:44:53 (9308)
A Gyadai-rét útjaira gondolsz, ugye?
Hát ez az... a völgyben több szekérút vezet Bakter házától Kosd felé, egymással párhuzamosan futnak, összefonódnak, szétválnak, de egy irányba tartanak, az embr valóban azt választja, amelyik éppen járhatóbbnak látszik. Errôl van szó, jól látod, nem ;erdemes mind felrajzolni, de nehéz dönteni, melyiket. (A murvás út rég be van rajzolva, de az Ôsagárdra vezet.)
Nézd meg a térképen Naszály északi oldalán futó jelzetlen utakat. Nos, azokat én rajzoltam be még tanulóként. Mivel nemcsak mert ott vannak, de ki is váltanak egy kemény kaptatót, el lehet kerülni Naszály megmászását, azaz a K turistautat rövidíteni lehet - ezeket valóban érdemes volt bejárni és berajzolni.
Itt-ott le lehet menni a völgybe át a P jelzésre és az Ôsagárdra vezetô erdészeti útra, de még nem jutottam hozzá, hogy azokat az összekötô utakat bejárjam.

Kütyüt a vállamon hordom, valahogy úgy, mint a katonák a vállapjukat - csak a fejem árnyékol. Szerencsére kicsi :-P
[előzmény: (9307) FDorka, 2011.07.08 18:19:49]

FDorkahozzászólásai | válasz erre | 2011.07.08 18:19:49 (9307)
"Ha egy pontról több út vezet egy másik közeli pontra, csak az egyiket, a legjobban használtat rögzítem. Ezzel a környeztet is védem, és térképen a tájékozódást is segítem (nem lesz kusza a térkép) Ha a berajzolt út éppen nem a legrövidebb, aki a terepen van., az úgyis arra megy."

Ezzel nem feltétlenül értek egyet, pont most mentünk a Naszály alatt egy úton, amely elég párhuzamos volt a P jelzéssel, szekérút (erdei járműút), nem ösvény. Azt választottuk, mert szemerkélt az eső, és az kevésbé volt sáros. Tippeltem, hogy végülis ugyanarra fogunk kilyukadni (vissza a P-ra). Ha már ott van, akkor bejelöltem a track-en is, hogy az egy út, nem gombászni mentünk a P-tól 10 m-re... :)
Vagy a rövidebb, belátható hosszúságú levágásokra gondolsz?

Antenna a fejem tetejére: na majd gondolkodom rajta :) (addigis a háti vállpántján lóg, de elöl, nem hátul, igaz, ha a hátamon lóg, akkor elöl takarom a hódokat).

Az elágazásokat megjelölgetem, ha ráérek, be is megyek valamennyit. A túra elején ált. minden sarkot, a vége felé már csak az érdekesebbeket. :)
[előzmény: (9306) Old Eye, 2011.07.08 17:42:20]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2011.07.08 17:42:20 (9306)
Jogos kérdések...

"Lehetséges csomópontok megjelölve"
Csomópontot esetünkben amikor több út találkozik. Amikor a terepen egy ilyen pontra érsz, a következô esetek valamelyike fennforog
- már rajta van a térképen - javasoljuk (csak javasoljuk) nyomj egyet a kütyün, nem kell szöveg se - a rajzoló az ilyen pontok segítségével igazítja pontosabb helyre az útkeresztezôdéseket
- nincs rajta térképen - el kell döntened a helyszínen, az útkeresztezôdés mennyire érdekes, fontos;
-- ha úgy látod, nagy forgalmú utak találkoznak, jelöld be és írd fel, merre milyen utak indulnak, berajzoljuk felmérendôknek; ha van rá kapacitásod, menj is bele ezekbe az utakba 20-20 m-t
-- ha úgy látod, érdektelen, tovább osonsz (*)

Mûholdállás - teljesen szubjektív a döntés eredménye... Bármennyire kitûnô is lehet éppen a mûholdállás, akkor sem jelentheti ki senki, hogy ezzel és ezzel a kiváló kütyüvel cm pontos a track... a rajzolók mindig átlagolnak. Amikor otthon végignézem a track-emet, ha azt látom, nem tántorogtam az úton balra-jobbra, mint Józsi bácsi a kocsmából hazafelé és nem szakadt a track, hát bebillentem azt az opciót, de - ôszintén gondolom - kétlem, hogy nézi azt valaki

miért nem jó a nyakban lógatott gps Hasonlítsd csak össze nyílt mezôn ill erdôben húzott trackeidet - látni fogod a különbséget. A tested hasonlón árnyékolja a kütyüdet, mint az erdô fái, lombkoronája, torzan/nem látja a tested által takart mûholdak jeleit, ezért nem jó csípôn, mellen, vagy csak kézben vinni azt. A legkényelmesebb hely ha hátizsákod vállpántjára tûzöd. A legjob hely pedig valóban a fejed búbja , a kütyüt baseball sapka alá dugjuk ilyenkor. Pl Fairy így trackelte le a Révfülöp - Balatonboglár átúszás útvonalát. Igaz, nem is tudná máshova tenni. :) Az ôsi idôkben, mikor még kevés trackelô volt és sok a fehér folt, használtak külsô antennát - a hátizsákba bedugtak egy botot, melynek vége fej fölé ért, annak végére erôsítették. Most már nem divat, jobbak is a készülékek.

(*) Eléggé egyedül vagyok a következô véleménnyel, de tartom magam hozzá: Azt rajzoljuk, ami a terepen van, de nem mindent.
Ha több tereptárgy van egy helyen, pár méternyi sugarú körben pl buszmegálló, tûzcsap, közkút, szelektív hulladékgyûjtô, telefonfülke, információs tábla minden egy helyen, csak az adott helyen a legfontosabbat, a leglátványosabbat, tájékozódási pontnak a legmegfelelôbbet rögzítem.
Ha egy pontról több út vezet egy másik közeli pontra, csak az egyiket, a legjobban használtat rögzítem. Ezzel a környeztet is védem, és térképen a tájékozódást is segítem (nem lesz kusza a térkép) Ha a berajzolt út éppen nem a legrövidebb, aki a terepen van., az úgyis arra megy.
Megnyugtatásul... így rajzolok, de ha más elveszve a részletekben mindet felhord, úgy is hagyom.
[előzmény: (9304) FDorka, 2011.07.08 16:45:39]

FDorkahozzászólásai | válasz erre | 2011.07.08 16:45:39 (9304)
Hát akkó' én bejelölöm, hogy elágazás, oszt majd a rajzoló jól eldönti, hogy vajh kvantumfizikailag most az annak számít-e. :)
A trackfeltöltő űrlapon ki kell pipálni, hogy "lehetséges csomópontok megjelölve", azért lettem kíváncsi, hogy mitől minősül egy elágazás csomópontnak.

Nameg azt is ki kell pipálni, hogy végig jó műhódállás, hátha én 20-30 km-en keresztül a műhódállást figyelném, jól orra is esnék :) ettől függetlenül a Dakota vevője elég jó, néhányszor rákukkantok, mindig maxon van, meg sípol, ha gyenge a kapcsolat, de az csak akkor, ha épületbe nagyon bemegyek és nem lát ki belőle.

És még megkérdezhetem azt is, hogy miért nem jó a nyakban lógatott gps, ha hátizsákra akasztom, úgy már jó? Vagy hova tegyem, a fejem búbjára? (Legalább akkor már napelemmel tudna töltődni jó időben. :))

(ez válasz erre: Téma: térképszerkesztés - Old Eye / 2011.07.08 15:44:00 (48074))


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók