turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Jujuhozzászólásai | válasz erre | 2022.01.11 00:21:57 (4351)
Nagyon köszönöm a részletes, korrekt összefoglalót! Ez valóban nagy falat. :(
[előzmény: (4349) bigmick, 2022.01.10 22:16:55]

bigmickhozzászólásai | válasz erre | 2022.01.10 22:16:55 (4349)
Technikai erőforrások kimenetgyártáshoz:
- a közkeletű mapsforge gyártó eszközök használatához kell egy masszív, combos PC.
Nagy SSD, mellé legalább 24 Gbyte RAM (minél több, annál jobb)
- kell egy szerver, ahonnan a térképek letölthetők. Itt kell némi sávszélesség, de nem ez a nagy falat, hanem az előző.

Emberi erőforrás:
- össze kell rakni a kimenetgyártó processzeket, aminek a munkásabb része az, hogy a különböző országok részben hasonló, más részben meg nagyon különböző turistajelzéseit valami egységes szisztémába lehessen belegyömöszölni, amire egy emberi méretű render theme-et lehet ráilleszteni.
Az openmaps.eu-nál erre egy külön, saját adatbázisba dolgozó előfeldolgozó folyamatot kellett megvalósítani
- ha ez megvan, akkor maga a gyártás (majdnem) automatizálható, de minimum folyamatos odafigyelést igényel. A Garmin kimenet különösen érzékeny, az openmaps folyamatosan küszködött vele. Rendszeresen voltak üres foltok (hiányok) a térképeken, nagyobb országok térképkészítése nem ment végig, stb. És sokszor csak hasraütéses alapú varázslással lehetett javítani (ami egy ideig működött, de aztán megint előállt valami olyan adatkonstelláció az alapadatokban, amin elhasalt a kimenet gyártás). Szóval a Garmint én biztosan nem vállalnám.

Én most abban látok fantáziát, hogy valami elfogadható térképet alapul veszünk, és csak a turistautak/-jelzések gyártását probáljuk meg

Hosszabb távon ígéretesnek látnék egy optimalizált, speciálisan mapsforge térkép gyártásra kihegyezett szoftver megalkotását, mivel a jelenleg használt tool-okkal (amik nem mapsforge specifikusak, hanem általános osm feladatokra készültek) iszonyúan NEM hatékony a gyártás [pl. egy Magyarország térkép elkészítése során is felmehet a memóriaigény 20 Gbyte környékére, a futási időt pedig órákban lehet mérni. Nagyobb ország esetében hatványozottan nagyobb lesz a hw igény)
Vannak bíztató próbálkozások, de még rengeteg fejlesztői melót kell beletenni, hogy stabilan használható, nem RAM zabáló, gyors térkép gyártást tudjunk produkálni.
[előzmény: (4346) Juju, 2022.01.10 21:31:48]

Jujuhozzászólásai | válasz erre | 2022.01.10 21:31:48 (4346)
Milyen technikai / anyagi / emberi erőforrás kellene egy mapsforge (és akár Garmin) kimenetgyártáshoz? Kvázi mint amit az OMP csinált? Hiszen az OMP - nek eredetileg nem ez volt a fő profilja, hanem a saját térkép szerkesztés és abból kimenet gyártás. Ha csak a kimenetgyártást nézzük?
[előzmény: (4344) bigmick, 2022.01.10 20:45:48]

bigmickhozzászólásai | válasz erre | 2022.01.10 20:45:48 (4344)
Bocs, hogy most válaszolok. Nagyon lefoglalt a g:hu+ 2.8.4 teszt.
Szóval igen, az openmaps.eu sajnos véglegesen bezárt.
A g:hu+ appban elérhetővé fogom tenni egy backup szerverről az openmaps.eu-s térképeket, onnan újra letölthetők lesznek (abban az állapotukban, ahogyan az openmaps.eu-n utoljára voltak...)
Ezt egyfajta tűzoltásként.
Viszont ezek már nem fognak többé frissülni. A gyakorlatban egy jó darabig használhatók maradnak, mint ahogy egy régi papírtérkép is sokkal többet ér annál, mintha nincs nálad semmi...
De hosszabb távon nyilván valami rendszeresen frissülő megoldás kellene.
Ami Magyarországot illeti, ott használható továbbra is a turistautak.hu térképe, ami frissülget, de közel sincs mögötte akkora apparátus, mint az openstreetmap adataira épülő megoldásoknak.
A többi, környező ország viszont kiesik sajnos.
Próbálok felderíteni az openstreetmap.org adatbázisára épített turistatérképeket, amik ki is néznek valahogy, látszanak rajtuk a turistautak és -jelzések, és rendszeresen frissíti is őket valaki.
Magyarországról jó eséllyel belekerül a g:hu+ által standardan kezelt megoldásként a turistautak.openstreetmap.hu mapsforge-os megfelelője.
Kicsit szokni kell majd a kinézetét, de a használhatósága szerintem jó.
A többi országgal kapcsolatban még nincs igazán jól használható ötletem.
Ha bárkinek van jó tippje, kérem a közösség érdekében ne tartsa magában.
Ha másként nem megy, az is működhet, hogy az egyes országokról egy elfogadható mapsforge alaptérkép legyen (utak, felületek legyenek meg, frissüljön rendszeresen), a turistautakat/-jelzéseket pedig valahogy külön rétegként (trailmark.map térképként) lehet majd bekapcsolni, mint ahogy most pl. a geomap-en is működik.
[előzmény: (4336) targonczas, 2022.01.07 00:19:16]

targonczashozzászólásai | válasz erre | 2022.01.07 00:19:16 (4336)
Szia Bigmick!

A g:hu-val lenne problémám. A térképek letöltésével.
A beállítások/térkép:1 oldalon be van állítva, hogy a tuhu és az openmaps térképeket is lehozza.
Ennek ellenére beállítások/térkép:2 oldalon csak a tuhu térképet tölti le. Az is elég furcsán, kettőzve jelenik meg.
Az openmaps-ra dob egy hibát, ennek ellenére be tudom jelölni, hogy melyiket töltse le. Viszont a letöltés nem indul el.

A térkép:1 oldalon próbáltam a könyvtárak helyét változtatni, de nem segített. Újra is telepítettem, de a dafault könyvtárral is így jártam.

Mellékeltem képmentéseket:

https://files.fm/u/awmnapb6n#/view/Screenshot_2022-01-07-00-01-14-332_bigmick.ghu.jpg][IMG]https://files.fm/thumb_show.php?i=wq6vss8re[/IMG][/URL]Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók