turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

zferkehozzászólásai | válasz erre | 2008.06.02 18:41:10 (276)
Helló, én is belevau egy kicsit:

Szerintem hétvégenként kéne menni főleg, így adni lehetőséget azoknak, akik hétköznap nem tudnak elszabadulni a melóból.
arra gondolok, hogy minden szakasz meg lenne szépen sorban hirdetve, természetesen lenne egy kijelölt ( önjelölt) felelős aki vinné a kötelező cuccokat. (logbook, kerék, gps, papírcsákó, tolólétra, talicska stb.)
Igy 27-28 hétvége alatt lenne meg az egész. Illetve hétköznap lehetne átadni a következő felelősnek az "ereklyéket"
Trackelés: aki akarja csinálja, hisz hasznos.
Ládázás: szerintem az is simán belefér, ha nem jár túl nagy kerülővel.
Éjszaka: szerintem sem kéne, főleg nem szarvasos/őzes jelmezben.
Ládahordozó: Kijelőlt ember kell minden szakaszra értsd: felelős, főnök, droid stb.
Jelvényszerzés: akinek szüksége van rá, járja be tartsuk be az OKT szabályait.

-kb. ennyi-
[előzmény: (268) Dzsozy, 2008.06.02 15:57:56]

Dzsozyhozzászólásai | válasz erre | 2008.06.02 15:57:56 (268)
Ha most én írtam volna válaszokat, hasonóakat írtam volna.

Túratáv: 20-25 km a tervezett.

Ládázás: Lehetne, csak ott kell szigorúan visszatérni a kékre ahol letértünk, és az aznapi szakasz meglegyen

Trackelés: Ha visszatér a gps, az előző napi befejező pontra onnan lehet tovább. Egyszerű

Éjszaka: Ne legyen mert tíltják, és felborítja a mindennapi rendet.

Ládahordozó: Kijelőlt ember kell minden szakaszra

Jelvényszerzés: Nem erről szól, de mindenkinek jólesne egy ilyen.

Köszi a segítséget az összefoglalásba:)
[előzmény: (266) johann g (Lud), 2008.06.02 15:46:06]

johann g (Lud)hozzászólásai | válasz erre | 2008.06.02 15:46:06 (266)
túrafelosztás:
beszéljük meg mekkora etapokat vállal a többség, esetleg legyen ilyen is olyan is, 20-25km szerintem reális bárki számára egy napra

főszervező:
talán megy enélkül is.

ládázás:
lehessen (mondom én aki nem ládázik)

trackelés:
én úgy gondolom valamilyen szintű felmérés illene ha már összeverődik ennyi GPS-buzi

éjszaka:
ne legyen

ládahordozó:
minden napra legyen kijelölve egyvalaki

jelvényszerzés:
ez nem a jelvényről szól, tatrsuk tiszteletben az OKT szabályait.
[előzmény: (264) Joker Karakter, 2008.06.02 15:19:06]

Joker Karakterhozzászólásai | válasz erre | 2008.06.02 15:19:06 (264)
Ömlesztve reagálok pár témára.
túrafelosztás: jó, lenne, ha valaki valahogy eldöntené (akár demokratikus eszközökkel: szavazás; akár diktatorikusan: pl mert ő találta ki az egész túrát, vagy mert megválasztjuk főszervezőnek), hogy akkor nagyjából mennyi idő alatt is teljesül a túra: 27 nap alatt, vagy esetleg ennek a többszöröse, 40, 50, 60 nap lesz. Ha ez megvan, akkor mindenki ki tudja számolni, hogy az ő saját tempójához és választott szakaszához belefér-e a szíve csücske: a ládázás, trackelés, nevezetes pontok felkeresése, hasonlók. Én egyébként a 27 napra szavaznék, mert teljesíthető.
Természetesen nem kell mindenkinek egész szakaszt teljesítenie, lehet napközben is átadni a stafétát. Emiatt a túrafelosztásnak a rész-szakaszokra is ki kell terjednie, viszont nem kell percpontosan ragaszkodni hozzá, mert nem mindig tartható ez be. Késés, eltévedés, jelentkezés-visszamondás, baleset, pecsétkeresés meg még bármi más előre nem látható dolog történhet, emiatt szükség van a résztvevők között folyamatos egyeztetésre. Javaslom, hogy válasszunk egy főkoordinátort,
főszervező, master coordinator, MC: akihez befutnak az információk, és aki szükség esetén intézkedni tud az útiterv áttervezése felől. Persze nem arra gondolok, hogy a 40 napos túrát menet közben áttervezzük 60 naposra, épp ellenkezőleg: a MC tevékenysége arra irányul, hogy az eredeti tervtől való eltéréseket menet közben folyamatosan csökkentse, visszavezesse a reálfolyamatokat a tervhez. Értesíti a soron következőket a késés várható mértékéről, a megváltozott ládaátadási helyszínről, tartalék embereket léptet be a tervbe, megbeszéli a nagyobb tempó lehetőségét, az éjszakába nyúló ládavivést stb. Ideális esetben, tehát ha mindenki tudja teljesíteni, amit bevállalt, szinte munka nélkül marad. De legrosszabb esetben akár át is tervezheti a 40 napot 45-re (napokig tartó özönvízszerű esőzések esetén például)
ládázás: én azt gondolom, hogy az útbaeső ládákat ne célozzuk meg a GeoKék alatt leszedni. Egyrészt azt gondolom, hogy mindenki olyan szakaszt vállal(jon), amit már jól ismer, többször bejárt, és ha ez így van, nagy a valószínűsége, hogy az út környékét már eleve lekopasztotta. Másrészt aki biztosra akar menni, az betervez egy előzetes bejárást pár nappal a teljesítés előtt, ebbe pedig bőven belefér a maradék ládák leszedése.
trackelés: hasonlóan az a véleményem, hogy ne kössük össze a geokékkel. GeoKék egyszer van egy évtizedben, trackelni meg bármikor lehet, Szép dolog a tuhu építgetése, és ha valaki egyedül megy, és belefér neki, úgyis azt csinál, amit akar. De tudjátok, mi lesz, ha sokat akar a szarka...?
éjszakai menés: én benne lennék, és ha úgy alakul, hogy szükség lehet rá, a főszervező kérésére saját felelősségre lehessen ilyet vállalni (én vállalnék is ilyesmit), de alapvetően ne tervezzünk ilyet, már csak az elhangzott vadászati idény érv miatt se.
ládahordozó: felvetődött, hogy egy-egy szakaszt sok kessercsalád is együtt teljesítene, és bár szerintem még nem olyan izmos a taglista, mint azt egyesek itt gondolják, a kezdő-végszakaszokra illetve a hétvégékre lehetséges, hogy nagyobb csapat verődik össze. Én ebben a jó mellett a problémákat is látom: több ember, több stílus, több cél, több tempó. (kis közbevetés: ha mondjuk egy 10 fős társasággal elmegyek teljesítménytúrázni, az tuti, hogy legalább 3 felé szakad a csapat, akik időnként megvárják egymást, vagy csak mobilon kommunikálnak, vagy még azt se). A kérdés: hogyan haladjon ilyenkor a láda? Természetesen az az optimális, ha az viszi, akinek a haladási tempója legközelebb esik az útiterv szabta útadatokhoz. De esetleg szükség lehet egy szakaszfelelőst megbízni, egy "ládahordozót", aki helytáll azért a szakaszért, akivel a főszervező kommunikálhat, és mindenki más, akit az adott szakasz érdekel, szintén a szakasz ládahordozójával kommunikál. Így kézbentartható az információáramlás, rugalmasan tervezhető a túra, senki nem marad le róla információhiány miatt, az átadásokat a ládahordozók beszélik meg, a többieknek mehet a buszuk bármikor, ő az, aki a láda biztonságos továbbadása érdekében akár ott alszik, vagy hajnalban viszamegy a találkozási pontra, ha nem tud jobbat kitalálni.
És végül, de egyáltalán nem utolsó szempontként
jelvényszerzés: én nem szívesen mondanék le róla. Ha olyan fafejűek a kéktúrások, hogy e nemes és kivételes esemény kedvéért nem képesek átlépni a saját maguk által emelt korlátokat, és nem tudnak egy túrával, természetjárásal foglalkozó egyesület kedvéért kivételt tenni, akkor szerintem mi vállaljunk be egy kegyes csalást, vagy alkotva egy fiktív személyt (Kékesi-Kessjár Georgina), vagy valamely valós személy neve alatt futtassuk végig a pecsételőfüzetet. Ez lehet akár a főszervező, vagy a túra kiötlője (aki, ha jól tudom, ladafia), de ha nem tudtok jobbat, én szívesen beáldozom magam ;-) egy OKT jelvényem már úgyis van, készülőben van a második, elfér majd mellette egy harmadik is :-D
Jaj, mit is mondtam! Dehogy kerülne az énhozzám. Hiszen épp az a lényeg, hogy a láda kapjon egy saját ereklyét, egy igazi, sorszámozott kéktúra jelvényt! Mert megérdemli!!!


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók