turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

sulthanhozzászólásai | válasz erre | 2006.03.23 16:49:03 (6731)
Nem kötözködni szeretnék, hanem tanulni...

A légnyomással nem érdemes foglalkozni
Akkor miért kell megadni a kalibrálásnál?

Nyergesújfalun.
Pl. a Sánc-hegy tetején ha jól emlékszem van egy ilyen pont...
[előzmény: (6730) ttamas, 2006.03.23 16:36:34]

ttamashozzászólásai | válasz erre | 2006.03.23 16:36:34 (6730)
Ha kalibrálásnál megadom a légnyomást és a magasságomat is akkor innentől kezdve "pontos" a kütyü.

A légnyomással nem érdemes foglalkozni, annak abszolut értékéből sem magasságot, sem várható időjárást nem lehet számolni.
A magasság számításához szükséges adatpárhoz teljesen megfelelő a gps által mért nyomás. Az időjósláshoz is a változás a fontos, nem a pontos érték.

Ha a kikapcsolás és ismételt bekapcsolás között nem változott a kütyü magassága nem a mérete :) - akkor továbbra is pontos marad (légnyomásváltozástól eltekintve).

Attól függ, meddig volt kikapcsolva. Ha pár percig, akkor igen. Az nem úgy van, hogy hazaviszem a kalibrált kütyüt és a jövő héten azt még kalibráltnak tekintem...

Ezek titkos adatok, vagy publikusak?

A magassági alappontok adatai pénzért publikusak. :))

Hol lehet ilyeneket találni?

Sokat segítene, ha elárulnád merre laksz...
[előzmény: (6725) sulthan, 2006.03.23 09:44:12]

sulthanhozzászólásai | válasz erre | 2006.03.23 09:44:12 (6725)
Még mindíg a légnyomásról.
Kicsit összefoglalva, hogy jól értem-e. Ha kalibrálásnál megadom a légnyomást és a magasságomat is akkor innentől kezdve "pontos" a kütyü. Ha fix magasság módban használom, akkor a légnyomás változását méri, regisztrálja és felcsaphatók időjárás jósnak, ha változó magasság módban használom, akkor a magasság változását mutatja (természetesen beleszámítva a légnyomás változását is). Ha a kikapcsolás és ismételt bekapcsolás között nem változott a kütyü magassága - nem a mérete :) - akkor továbbra is pontos marad (légnyomásváltozástól eltekintve). Jól értelmeztem?

A magasságadatnál a tized méter bőven elég, ha már a gps pontossága "csak" 1 méter, de mi a helyzet olyan helyeken ahol nincs tábla? Régi emlékeim szerint pl. Kékestető magassága 1009 és 1019 m között változott, attól függően, hogy milyen térképet, atlaszt könyvet néztél. A kövön 1014, ha jól emlékszem. Olvastam már itt a fórum régebbi oldalain, hogy megadta valaki egy-egy hely pontos koordinátáit és magasságát is. Ezek titkos adatok, vagy publikusak? Hol lehet ilyeneket találni? Vagy elég pontosak mondjuk a Topoguide adatai (hát ahogy a szomszéd tavak elhelyezkedését elnéztem, hagy némi kívánnivalót... a magasságpontokat még nem próbáltam...)


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók