turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2015.04.21 13:16:25 (73520)
Az előző hozzászólásodban (73329) azt írtad, hogy a "felülír ha megtelt" opciót kilőtted. Valószínűleg ez a baj: ha megtelik a trackmemória nem látod a képernyőn a tracket.
[előzmény: (73519) Tamy, 2015.04.21 12:37:38]

Tamyhozzászólásai | válasz erre | 2015.04.21 12:37:38 (73519)
Nos tesztelgettem párszor a húzott tracket ebben a formában, elég érdekesek a tapasztalataim. Az elmúlt időszakban kétszer is fel kellett utazzak Pestre, ilyenkor elég sok gyaloglás, és némi tömegközlekedés is van, többször kikapcsoltam a gps-t, ha bementem valahová, de volt, hogy a buszon is bekapcsolva hagytam. Az első alkalommal gps-en nézve látszott, hogy húzza szépen a tracket, igaz csak légvonalban összekötve a kezdő(?)ponttal, de ez így belefér. Aztán otthon vissza akarom nézni, áttöltöm Mapszósszal, és a legutolsó track nincs sehol, a többi viszont szépen látszik. Tegnap ismét fent jártam, aztán a nagy gyaloglás közben egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy már nem húzza a tracket. Nem igazán értettem miért. Utána egy kikapcs-bekapcs, aztán megint megy. Ma nézem, a tegnapi napból semmi nem látszik Mapszósszal, holott a készüléken ott van a tárolt trackek között. Átraktam háttértár módba, majd lementettem a trackeket. Így már megvan minden, a múltkori eltűntnek hitt track is, meg az a rész is, amikor látszólag nem rögzített semmit. Érdekes, de a lényeg, hogy működni látszik ez a megoldás.
[előzmény: (73329) Tamy, 2015.04.06 19:13:10]

Tamyhozzászólásai | válasz erre | 2015.04.06 19:13:10 (73329)
Köszönöm a beszámolót, én is próbálkoztam kicsit. Jekaeff javaslatára megcsináltam az ACTIVE_LOG néven való trackfeltöltést, úgy tűnik ez a legegyszerűbb módszer, és látszólag működik is. Éles környezetben még nem volt alkalmam kipróbálni, de rajt van a 20 track, és a több mint 8000 pontból álló ACTIVE LOG is.

Egy kicsit trükközni kellett azért, mert egybe nem ment fel, miután átment a 20 track közölte, hogy betelt a memória, így első körben átkapcsoltam a gps-t, hogy a készülékbe mentsen, majd vártam egy kicsit, hogy csináljon is valamit. Természetesen a felülír ha megtelt opciót kilőttem. Utána a készülékről áthúztam a gépre a tárolt tracket, hogy meggyőződjek róla, valóban ilyen néven menti. Ez a lépés lényegében kihagyható, csak ellenőrzés céljából csináltam meg. Aztán kettészedtem a gépen a túrát, az egyik fájlban csak az ACTIVE_LOG volt (első 21 nap), a másikban meg a 20 track (1-2 egyszerűbb napot így is össze kellett fűznöm, de ez nem vészes). Először rátoltam az ACTIVE_LOG-ot, majd a másik fájlból a többi tracket is. Utána a gps-en visszaálltam a kártyára logolásra. Látszólag rajta van minden, mutatja a teljes útvonalat, navigálni is hajlandó rajta. Szerintem nagy baj nem lehet, de ki fogom próbálni élesben is.
[előzmény: (73324) Mengyán, 2015.04.05 21:22:31]

Mengyánhozzászólásai | válasz erre | 2015.04.05 21:22:31 (73324)
Megígértem, hogy húsvétkor megnézem, hogy tervezős-e a térkép. Nos, fogalmam sincs, mert nem találtam a térképen egyetlen árva vonalat sem. :-( Viszont megkerestem a programokat, amivel lehet - elvileg - tervezős térképet csinálni. Kell hozzá egy MapEdit, amit letölthetsz a tuhu Wiki oldaláról. Érdemes elolvasni ezt is. Kell még egy cGPSmapper nevű program, ami alapból nem csinál tervezőst, de valamilyen úton-módon hozzám került egy ősrégi verziója az exe fájlnak, ami viszont igen. Gyanítom okosított verzió, így többet csak privátban. Ha megvan(nak) a cGPSmapper-rel létrehozott IMG fájl(ok), azt a Garmin MapSet Toolkit-el lehet telepíthetővé tenni. Már csak egy dolog hiányzik, és én is itt akadtam el, ahogy emlékszem, az pedig egy jó minta .mp fájl, ami maga a nyers térkép, amit rajzolsz. Pontosabban valószínüleg az a baj, hogy a rétegek, láthatóságok, stb nem megfelelőek. Közben eszembe jutott még egy dolog, amivel számolnod kell a saját térkép használata esetén: megelőzendő a keresztbe tervezést, valahogy el kell érni, hogy csak a saját térképeden tervezzen, más térképen ne. Nem tudom, ez elérhető-e az .mp fájlban elhelyezett megfelelő prioritási paraméterekkel. Ha nem, akkor le kell tiltani a térképek feltöltésekor a tervezést, és vagy lemondasz arról, hogy másfelé is menjél, vagy viszel egy második sd kártyán tervezős NG/TG/Tuhu térképet.
[előzmény: (73199) Tamy, 2015.03.22 21:12:12]

Tamyhozzászólásai | válasz erre | 2015.03.22 21:12:12 (73199)
Megnéztem, és sajnos valóban így van. Innentől kezdve vagy veszek valamilyen kütyüt, amivel mindig átlököm, vagy csinálok átlátszó térképet. Utóbbi lenne az egyszerűbb (olcsóbb) megoldás, de amit eddig összehoztam, azok nem útvonaltervezősök. Ha valakinek sikerült már nyomvonalból ilyent kreálnia, az megoszthatná a mikéntjét.
[előzmény: (73195) jekaeff, 2015.03.21 22:45:14]

jekaeffhozzászólásai | válasz erre | 2015.03.21 22:45:14 (73195)
Hmmmmm... most, hogy írod, most jötte rá, hogy az a kártyás dolog nem is működhet!

A csix igazi régi motorosként két dolgot tud kezdeni a kártyával:
- Beolvassa a rajta lévő térképszelvényeket. Igazából erre találták ki a kártyás túra GPS-eket, hogy ne a szűkös belső memória teljen be állandóan, így kisebb beruházással lehetett növelni a térképmemóriát, nem kellett új GPS-t venni.
- Aztán később voltak olyan rendesek a Garminos programozók, hogy lehetővé tették bármilyen hosszú bejárt nyomvonal kártyára írását. Ilyen módon bár a belső aktív nyomvonal memória továbbra is csupán 10.000 pontot tudott, és a térképen is csak ennyit jelenített meg a kütyü, a háttérben ettől függetlenül tovább rögzítette a nyomvonalat a 10.000 pont után is a kártyára.

NODE! Ettől még továbbra is ott a korlát, miszerint:
- Maximum 20 track tölthető a kütyübe
- Ezek egyenként maximum 500 pontból állnak
- Az így feltöltött track-ek azonban a kütyü BELSŐ MEMÓRIÁJÁBA kerülnek, nem a kártyára! Tehát hiába cserélgeti valaki a kártyát, ha egyszer nem azon találhatóak a track-ek! Ha kártyát cserél és újabb 20 nyomvonalat tölt fel a kütyübe, azzal csupán max az előző track-eket írja felül a BELSŐ MEMÓRIÁBAN, de a kártyára ezek nem kerülnek fel.

Összegzésként tehát: a kártyán lévő nyomvonalak mind a kütyüvel túrázás közben rögzített nyomvonalak, ide nem kerül fel semmi, ha a Mapsource-ból rátöltesz track-eket. Tehát ide nyomvonalat csak írni lehet, "beolvasni" nem lehet azokat a kütyü belső memóriájába (hiába is másolnál fel oda track-et "kézzel" USB háttértár üzemmódban)!
[előzmény: (73194) Mengyán, 2015.03.21 21:08:47]

Mengyánhozzászólásai | válasz erre | 2015.03.21 21:08:47 (73194)
Sziasztok! Lenne 2 kérdésem. Az egyik, hogy szeretnék venni egy Wayteq X980 gps-t autós navigációra (ha van jobb ötletetek, szivesen veszem, de Garmint csak akkor, ha van rá excel). Van valamilyen program, amit ajánlotok rá ládázáshoz, tuhu térképhez? Van egy Legend HCx-em, szóval az sem baj, ha nincs ilyen progi, de a Legend nem lesz mindig nálam. A másik kérdésem pedig, hogy olvastam Tamy 73166-os hozzászólását, és érdekelne, hogy hogyan lehet Csix-nél kártyáról használni a mentett track-et? Gondolom valami spec néven kell elmenteni. Ezt esetleg Legend HCx-nél is meg tudom csinálni? Általában én is 2-3 kártyával járok, bár más okból, és jól jönne néha, ha tudnám cserélgetni a track-eket, és nem csak otthon, mapszósz alatt.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók