turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Régen.
Régen.
Ma
Ma

Típus:
kápolnageocaching.hu-n
Név:Sziklakápolna
Szélesség (lat):N 00° 0,000'
Hosszúság (lon):E 00° 0,000'
Valószínűleg Miskolc-Tapolca külterületén
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:citycache
Dátum:2006.04.16 15:54

Az egykori Verebes-tanyán barlangból kialakított Sziklakápolna megközelíthető a Juno szálloda és a Barlangfürdő felől is. Mindkét irányból a Strand melletti Görömbölyi útra jutunk, ahol tábla mutatja az irányt a Fenyő, majd Brassói utcán át a Sziklatemplomig.
A Sziklatemplomot 1935-ben szentelték fel. Az akkori ún. Verebes-tanyán, két barlangból alakították ki, amelyeket erdetileg juhászok használtak akolként, ember- és jószágszállásként. A barlangot évszázadokkal ezelőtt emberi kéz vájta a tapolcai tufába, s szűk bejáraata 6x8 méteres alapterületű helyiségekbe nyílott, magasságuk is csak közelítette a két métert.

A környezetbe egy ferencesrendi szerzetes, páter Szabó Piusz látta meg a fantáziát és álmodta bele a kápolnát. A tanya tulajdonosa a város akkori képviselőtestületének tagja, Pataky Rudolf 650 négyszögöl területet ajánlott fel a templom céljára. (A föld alatti alagút- illetve barlangrendszer kb. Ilyen alapterületen helyezkedett el.) A terveket Menner László építőművész készítette.

A juhászok tanyáját két irányban nagyobbították, felfelé és lefelé is növelték a barlang magasságát. A barlang belsejét egymásba fonódó vájárok, tagozatok teszik művészivé, a kőzet megjelenését díszessé. Minden fülkében egy-egy falikar, ezekben egyenként két darab kék fényű, ma már nem ismert, arasznyi hosszú hengeres formájú izzó világított. Az oltár mögötti apszisban sárga színű világítás volt. A szobrokat egy fővárosi szobrász készítette el és ajándékozta a templomnak.

kápolna-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók