turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Kitűző
Kitűző
Útvonal
Útvonal

Típus:
pecsételőhelygeocaching.hu-n
Név:Szolnok körüli Szent István túra
Szélesség (lat):N 47° 9,991'
Hosszúság (lon):E 20° 11,353'
Magasság:90 m
Település:Szolnok
Megye:Jász-Nagykun-Szolnok
Bejelentő:gordogok
Dátum:2007.09.03 16:45
túramozgalom neveegyéb
igazolás típusakód

Szolnok körüli Szent István túra
Ha meg akarjuk ismerni a távolabbi világot, akkor előbb a szűkebb hazánkat ismerjük meg! És ha e mellé párosítjuk mozgás igényünk kielégítését, valamint az ide látogató túrázóknak az Alföld szívének bemutatását akkor máris jó szolgálatot tesz e kis túra.
Szolnok a Tisza és a Zagyva folyó találkozásánál fekszik Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyeként ~80.000 lakossal.
A város már Szent István korában is megyeszékhely volt, itt ellenőrizték az Erdély és Nyugat-Magyarország közötti kereskedelmet, ide érkeztek a tiszai tutajokon a Kárpátok kivágott erdői, rajtuk a sótömbökkel és itt keltek át a Buda felé hajtott szekérkaravánok.
Itt sárból és fából épült földszintes város volt, amelynek nem maradtak ókori vagy középkori kőből épült műemlékei, nem volt kőbe írott történelme.
A város nevének alakulása: Zounuk, Szounuk, Zolnic, Zounuc, Zonuk, Zolnok, Szolnok.
A túra célja: Sikvidéken új túralehetőség biztositása elsősorban a természetjárás népszerűsitése a szabadidő egészséges eltöltése érdekében.
A túrát bevezető, illetve bemutató jelleggel 1998. augusztus 22-én a GÖRDÖGÖK SE. jóvoltából teljesítmény túra keretében elsősorban kerékpárosok részére rendezték. Későbbiekben teljesítménytúra keretében (minden év augusztus közepén) teljesíthető gyalogosan, kerékpárral és lóháton is. A 100 km bárhol elkezdhető és befejezhető bármely irányból és több túraszakaszra bontható. A túra igazolása túrajelentésen történik, idő megkötése nélkül.
A kitöltött túrajelentés vagy túranapló másolatát kell beküldeni a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Természetbarát Szövetség-hez (Szolnok, Kossuth Lajos út 2.) a teljesítés elismerése és regisztrációs szám valamint az emléklap és kitűző igénylése végett !
A túra útvonala: Szolnok város környékén főlátnivalók érintésével.

pecsételőhely-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók