turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
TérképekTípus:
romgeocaching.hu-n
Név:Erdődi romok
Szélesség (lat):N 47° 39,288'
Hosszúság (lon):E 22° 53,425'
Magasság:142 m
Valószínűleg Erdőd külterületén
Megye:Románia
Bejelentő:Szpal
Dátum:2004.11.20 15:58

A falu melletti várat a Drágfyak kezdték építeni a XV. században, amit a törökök 1565-ben hosszabb ostrom után leromboltak. A 18. század elején Erdőd a Károlyiak uradalmi központjává válik, Károlyi Sándor 1727-ben a régi várkastély romjait felhasználva egy új lakóhelyet alakít ki Erdődön magának. A négy kerek saroktoronnyal és egy négyszögű bejárati toronnyal rendelkező, három szárnyból álló kastélyt egy mély száraz árok övezte, ami valószínű, hogy a középkori várkastély tartozéka volt. A 19. század végére a Károlyi-kastély is romossá vált, ekkor azonban a milleneumi ünnepségek alkalmából a Petőfi kultusz jegyében (mivel a faluban Petőfi Sándor is megfordult, több versét is Erdődön írta) az egyik tornyot és néhány helységet felújították. Mára már ezek a helyreállított részek is rombadőltek. A falu lakóinak ma már csak 15%-a magyar.

rom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók