turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Andreashozzászólásai | válasz erre | 2007.12.28 19:59:11 (5940)
Sajnos én is csak találgatni tudok, de gyanítom hogy ennek a "mozgás közben kisimul a track" jelenségnek valamiféleképpen köze van ahhoz hogy a GPS (állítólag) Doppler elven méri a sebességet és az elmozdulás irányát. Ez viszont nem magyarázza meg azt, hogy pl. állás közben elmászik a poziciónk a úttól, elindulunk erre a track "visszasimul" az útba ahelyett az elinduláskor tapasztalt hibavektorral eltolva rajzolódna.

Ez a túlfutási jelenség is érdekes amiről jekaeff írt, szerintem is valami átlagolás lehet a háttérben. Egy időben volt egy olyan gyanúm is hogy ugyebár az autóból a GPS nem teljesen akadálytalanul lát ki, hanem főleg az első szélvédőn ezáltal főleg előre és felfelé található műholdakat használja. A GPS elől ha ki van takarva az égbolt egyik fele akkor az a pozicióhibát egy adott irányba nyomja el. Persze ez is erősen függ a műholdak állásától, de össze lehet hasonlítani hogy milyen track készül ha egy magas ház tövében sétálunk a járdán és milyen lesz ha átmegyünk a másik oldalra. (ott ne legyenek házak :)

Átraktam hát a GPS-t a hátsó ablakba a kalaptartóra és magabiztos mosollyal vártam hogy a sarkokon majd szépen megváltozik a track jellege, például nem túlfutás hanem lekerítés jellegü lesz. Hát nem sikerült igazolni a feltevést, pedig milyen szép lett volna :)
[előzmény: (5938) dbalint, 2007.12.28 18:12:22]

dbalinthozzászólásai | válasz erre | 2007.12.28 18:12:22 (5938)
Egyenlőre megpróbálnám az utcákat rendberakni, 5 évesnél is nagyobb elmaradások vannak e téren. Amúgy a GE 2x is most frissítette magát az utóbbi fél évben nagyon részletesen ezt a környéket. Alapnak szerintem jó lehet a rajzoláshoz, max lemérem az utcákat és a csomópontokat. Annyira tudok pontos lenni, amennyire a PDA-m engedi.

Amúgy a pontosságról:
Ha a pontosság pl 10-15m, akkor a mozgó GPS mért nem cikkcakkos pontokat rögzít? Hogy van az, hogy álló helyzetben összevissza ugrálnak a pontok, de mozgó helyzetben olyan egyenes a csiganyál, mint a güzü vákumban. Ha a mérések pontatlanok lennének, akkor mindenféle cikkcakk lenne a végeredmény.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók