turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

SagiKhozzászólásai | válasz erre | 2006.03.16 11:48:08 (115)
:D Ez nekem is tetszene.
[előzmény: (113) kepenu, 2006.03.16 11:36:54]

kepenuhozzászólásai | válasz erre | 2006.03.16 11:36:54 (113)
"Továbbra is várnám a man-made-place jó magyarítását"

Mit szólnál ahhoz, hogy: ojjektum ;-)))
[előzmény: (111) Trackman, 2006.03.16 11:24:30]

Trackmanhozzászólásai | válasz erre | 2006.03.16 11:24:30 (111)
Módosítottam megint az excelt a hozzászólások alapján. Csak jelezném, hogy több hozzászóló véleménye között vannak jelentős eltérések is, ezért nem tudom mindenki igényeit kielégíteni.. :)

És akkor: többfunkciós poi-k.
Nem tudom, gondolkodjunk-e az egy poi-több típus kérdésében. Szerintem ne.
Miért ne?
-Részben azzal kellene akkor vacakolni, hogy prioritásokat állítunk fel a típusok közt: melyik a fontosabb, melyiket jelenítsük meg. Ezt inkább bízzuk a bejelentőre, az alább leírt módon.
-Ha több poi-t jelentünk be "majdnem ugyanoda", akkor sem igen számít a változtatási anomália, mert igen ritkán mozgatunk poi-kat, ha mégis, azt is csak pár métert, tehát ha valaki elfelejti a 2 poi közül az egyiket odébbtenni, akkor sem vesztünk lényeges információt.

Arról kellene egy iránymutatást csinálni, hogy mikor van értelme (és hogyan) több poi-t tenni egymáshoz nagyon közel.

Pl. egy olyan példa, amikor nem kell: Kepenu hegy+szikla együttese, itt szerintem nyilvánvaló, hogy nem kell több poi, hanem soroljuk a fontosabb típusba (hegycsúcs).
Hogy mi a fontosabb típus ilyenkor, arról is születhet iránymutatás (vmi sablon-féle), de valszeg a bejelentő tudja ezt csak igazán eldönteni: ő látta, ő tudja, hogy hol járt/mit poi-zott be. Ezért bízzuk rá.

Ha pedig közel, akár 1-2m-re vannak egymástól olyan pontok, amiknél fontos, hogy több típusban is benne legyenek, akkor oda jelentsünk be több poit (anno András is vmi ilyesmit mondott, ha jól emlékszem).

Excel megnézhető.
Továbbra is várnám a man-made-place jó magyarítását, valamint a Térképnevek kategóriában levő típusok egyszerűbb/frappánsabb elnevezését.
[előzmény: (109) johann g (Lud), 2006.03.16 10:07:18]

johann g (Lud)hozzászólásai | válasz erre | 2006.03.16 10:07:18 (109)
hat igen. ezeket a tobbfunkcios POI-kat tisztazni kene. ismetelten azt javaslom, h szolgai modon nyuljuk le a papirterkepkeszitok otleteit, ok biztosan sokat agyaltak mar ezen.
tehat pl. Margita geodeziai torony, csucs, turamozgalom egyben, mellesleg mellette meternyire egy sir mint emlekhely, kisse tavolabb pihenohely. vagy: vasutallomas, ami egyben vizveteli hely, resti es turamozgalom is. terkepeken egy felallitott prioritasi listanak megfeleloen a (geo)torony es a vasutallomas ikon elegseges.
egy POI tetel ala sorolni szerintem mindenkeppen egyszerubb moka, csak akkor egy POI tobb kategoriahoz tartozna a szuresi mizeriakkal egyutt, de ennel nehezebb dolgokon is atragta magat Andras.
velemeny?
[előzmény: (106) kepenu, 2006.03.14 22:39:17]

kepenuhozzászólásai | válasz erre | 2006.03.14 22:39:17 (106)
Közeledünk ;-)

Hegycsúcs: hová jelentsük be azt a sok sziklacsúcsot, ami hegycsúcs és nagyobb szikla egyben: Bükk északi és déli "kövei", Zemplénben Pengő-kő, Sólyom-bérc, Kerek-kő stb.? (az egy másik dolog, hogy ezek többnyire túramozgalmi pontok is egyben)

Label: itt vannak pontszerű, nevesített elágazások/csomópontok, és polygon jellegű rétek is. Pl. ezek lehetnének is a kiindulási altípusok.

Szórakozás: visszarakhatod ide az állatkertet, plusz ideírhatod a színházat is, amelyből szintén keveset lehet terepen találni, de perfekcionisták vagyunk ;-).
[előzmény: (104) Trackman, 2006.03.14 11:16:20]

Trackmanhozzászólásai | válasz erre | 2006.03.14 11:16:20 (104)
Nem is lesz annyira vita, ahogy nézem... ;-)

Most, hogy végigrágtam magam többször a listán, egyre jobban tetszik. Csak így kellene megvalósítani:
Aha, ez tán hiba, a felület megvalósításáról nem volt szó eddig. Természetesen hasonló táblázattal soha senki nem fog találkozni, csak így tudunk most vacakolni vele.
Valahogy úgy képzeltem, hogy amikor a poi-nak típust kell adni, akkor 2 db dropdown menüje lesz, az egyikben a kategória, a másikban meg csak az ehhez tartozó típusok. Plusz egy üres sor, ami az "egyéb" a kategórián belül, ennek választásakor a kategória tárolódna típusként. Az egyéb kategóriánál megmaradna a mostani szöveges típusbasorolás. Ez kb az, amit te is leírtál.
Az, hogy a php/db táblák hogy állnak most, azt nem látom, majd András szól ha valami olyat találtunk ki, ami aránytalanul sok munkával megvalósítható csak a hasznához képest.

Emlékhely: az emlékművet semmiképp se venném egy kalap alá pl. a temetővel. Ha úgyis lesznek kategóriák, akkor miért ne finomíthasson rajta a bejelentő, ha akar? Esetleg a tábla bemehet a szobor mellé, ha muszály neki.

Erdei ház, vadászház : elfogadom, felesleges, ilyen szinten csomót lehetne még mondani, bnp kutatóház, etc. Javítva.

Bor beillesztve.

Alagút: ebből nem túl sok van nekünk. Viszon az utak olyan részét jelzi, ahol pl. gps nem használható, és amit ezért fel sem tudunk mérni. A két végét 1-1 ponttal megjelölhetnénk sztem. Kikötő beillesztve.

Szabadidő/sport típus létrehozva a szolgáltatások alatt.

Szállás: sok kempingben van egyúttal apartman szerű izé is. De elfogadom, ésszerűbb, ahogy írtad.

Hegycsúcs: szerintem eltér egy nagyobb sziklától. Közelíti az alábbi label értelmét, azzal a különbséggel, hogy pontszerű, és a hagyományos térképek is külön módon jelölik. Sztem van annyira fontos, hogy külön típust kapjon.

Label: valóban kihagytam. Ezt felső szintűnek gondolnám, altípusokra bontás nélkül. Viszont ezek nem pontszerű dolgok, így valami útmutatást kellene majd mellé adni, hogy 1) mik egyáltalán az ide bejelentendő dolgok, 2) a különbőző idevaló ojjektumok mely részén érdemes pontot nyomni (pl. ne a rét szélén vezető úton). A csomópontot ne adjuk névnek, mert a végén minden S+ K elágazást is elkezdenek ide bejelenteni.. ;) Egyelőre térképnevek lett.


olahtamas:
Lásd fenti mondatom, ha valaki finomítani akarja a dolgot, miért ne tehesse meg? Ha nem tudja/akarja pontosítani, akkor még mindig beteheti mondjuk az általános étel/ital-ba.
Állatkert eliminálva. :)

Betettem viszont egy eddig hiányzó "szórakozás"t mozinak, vidámparknak, stb.

Még mindig vannak sántító dolgok (terepi objektum, man made, stb. neve; gázló kategóriája, ...), ezekre kellenének találóbb megoldások.

A frissített excelt feltettem.
[előzmény: (98) kepenu, 2006.03.13 23:01:43]

kepenuhozzászólásai | válasz erre | 2006.03.13 23:01:43 (98)
Akkor vita ;-)
Ez egy nagyon részletes, de ebben a formában nem megvalósítandó lista. Azt gyanítom, hogy igen sok felhasználót taszítana el a POI bejelentéstől egy ilyen részletességű táblázatba történő beírási kényszer.
Én értem a mindenre kiterjedő igényességedet, de picit gondolkodjunk a (tuhu POI fórumtól függőségben nem szenvedő) bejelentő fejével is ;-)))

Emlékhely - elég így együtt, 1 kategóriának az emléktáblától a keresztig. A POI neve itt legtöbbször úgyis az, hogy XY emléktábla, Katonasír, Kőkereszt stb.
Épület: Erdei ház és Vadászház külön? Minek?
Étel/Ital: ha már vannak szép borvidékeink, akkor mindenképpen felvenném a Borkóstolás/Pincészet típust
Közlekedés: Alagút kell külön? Kompátkelő/Rév-hez még odaírnám: Kikötő
A Man made place-szel több bajom is van: az állatkert a bánya és a stadion egymástól igen távol álló dolgok. A bánya és a feltárás talán elfér egy kategóriában is. Pl. egy falusi focipályát hová jelentenél be? Játszótér vagy stadion? Különben is: turistaterepen én speciel nagyon kevés stadionnal szoktam találkozni ;-) Ésszerűbbnek tűnik Szabadidős/sport-létesítmény típust létrehozni. Ebbe még a sípályák is beleférnek ;-)
Szállás: a 2. és 3. kategória akkor már inkább: turistaszállás/kulcsosház valamint kemping
Szolgáltatás: korábban szó volt egy Hivatal kategóriáról is, a Polgármesteri hivatalok mindenképpen megérdemlik a POI megjelölést
A terepi objektumok többségénél sincs túl sok cifráznivaló, egy vadetető vagy kerítéslétra POI oldalától nem várok túl sokat, a POI neve gyakorlatilag ikontól és kategóriától függetlenül mindent elmond - viszont itt lényeges lehet a bontás a különböző ikonok miatt.
Természeti képződmény: a hegycsúcsot és a sziklát összevonnám

Turistáknak érdekes lehet 1-1 átkelés a patakon (pláne, ahol a jelzett út visz keresztül rajta) Nem tudom, hová lehetne besorolni ezeket a "gázló"-kat.

És a legfontosabbat kihagytad: a sima Label-eket (csomópontokat, réteket, turisztikai tájékozódási pontokat, nyergeket) pl. Budagyöngye, Gerendás-rét, Markazi-kapu, Virágos-nyereg stb. Lehetne - mondjuk Csomópontok/Térképnevek kategória. Bocs, jobb nem jut eszembe.

Most, hogy végigrágtam magam többször a listán, egyre jobban tetszik. Csak így kellene megvalósítani: egy áttekinthető listából (Kategóriák) választva a júzer bejelenti, hogy pl. Szállás, és a POI oldalon ott a legördülő, hogy a ponttípus szerinted: Hotel/motel, Turistaszállás/kulcsosház vagy kemping. Sőt lehet hagyni minden legördülőben egy "Egyéb, mégpedig:" típusú kisablakot, mert mindenre még mi sem lehetünk felkészülve ;-)
[előzmény: (82) Trackman, 2006.03.13 00:00:38]

Trackmanhozzászólásai | válasz erre | 2006.03.13 00:00:38 (82)
Összeszedtem/kiegészítettem a javaslatokból a megvalósítandó poi típus felépítésének vitaindító anyagát.

Ennek excel forrása rejti a kategóriákat és a típusokat, egyelőre garmin típus, stb nélkül (azt majd később, ha ez a lista rendesen összeállt).
Alapvetően a lista bővülésére számítok, persze az is előfordulhat, hogy 1-2 itt levő típus feleslegesnek ítéltetik.
Kéretik mindenkinek nem garminban gondolkodni; biztos lesznek olyan típusok, amik ugyanolyan garmin kinézetet kapnak majd, de attól még ne vonjuk össze, mert itt a weben megmarad a plusz információ.
Az is vitatéma még, hogy egyáltalán szükséges-e a két szintű megvalósítás; a típusok száma(ami a jövőben csak nőhet) szerintem egyértelművé teszi, hogy igen.
A koncepció részének tekintem, hogy a kategóriák szintén használhatóak lennének típusnak (azaz ha van Épület kategória, és valaki olyan épületet akar felvinni, amit nem láttunk el külön típussal, akkor simán "Épület" típust választ neki [ahelyett, hogy csinálnánk külön "Egyéb épület" típust]).
Most van üres kategóriás típus a zekszelben, itt hirtelen nem volt ötletem, hogy hová tegyem.
A "Man made place" kategória magyarítására szintén jó ötlet kerestetik (a benne levő típusok alapján).
A tábla végén a besárgított rész a létező, de szerintem nem térképre való ponttípusok listája.


Az excel megnézéséhez kedvcsinálónak csak a típusok (kategória nélkül):

(Emlék)tábla
Szobor/Emlékmű
Temető/sír/kereszt
Erdei ház
Múzeum
Templom/egyházi épület
Vadászház
Vár/rom
(Élelmiszer)bolt
Étterem
Gyorsétterem/snack/utcai kajáló
Presszó/kocsma
Illegális szemétlerakó
Szelektív hulladékgyűjtő
Forrás
Közkút
Alagút
Buszmegálló
Határátkelőhely
Kompátkelő/Rév
Vasútállomás
Állatkert
Bánya
Feltárás
Gyár
Játszótér
Stadion
Hotel/motel
Kemping/turistaszállás
Kulcsosház
Áruház/üzlet
ATM/bank/bankomat
Benzinkút
Eü. int.:kórház/rendelő
Fürdő/strand
Gyógyszertár
Hotspot
Nyilvános telefon
Parkoló
Posta/postaláda
Szerviz
Település
Bázisállomás
Esőház
Híd
Info tábla/ház
Kerítés/létra (turista-/földúton)
Kilátó (épített)
Magasles
Pihenőhely
Sorompó
Szintezőpont/mérőtorony
Tanösvény-állomás
Vadetető
Barlang
Hegycsúcs
Látványos terület/kilátóhely
Szikla/kiemelkedő pont
Vízesés
Túramozgalom
Nevesített/híres fa
Geofa
Egyéb


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók