turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.26 08:21:14 (4742)
"Természetesen mindenki a saját meglátása szerint kezelheti a POI-kat.
Ez így nem működhet, ez az anrchia forrása!
[előzmény: (4736) Hev, 2012.03.25 15:17:48]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.25 15:17:48 (4736)
Természetesen mindenki a saját meglátása szerint kezelheti a POI-kat.
Én csak az RP-DDK útvonalán csináltam rendszerezve, a szakaszok turistaút katalógusában is ezzel a számmal hivatkoztam az adott szakaszra tehát pld. az RP-DDK 81-es szakasza az értelemszerűen a 80-és 81 számú POI-k közötti részre vonatkozik.
Szerintem attól, hogy egy adott helyen nincs konkrét turistaút kereszteződés még lehet turistaút csomópont, Te nem így gondolod, de az meg a Te dolgod.
A Büdös-kút a túrázóknak elsődlegesen a kulcsosházat juttatja eszébe, másodlagosan az egy pecsételő hely is, ha valaki konkrét táv és szint adatot keres akkor megnézi a 81-es pont adatait.
ha bármi mást keres akkor azt egyénileg megoldja.
Nem értek egyet azzal, hogy nem tartozik a térkép olvasókra , mégis szerinted akkor kinek csináltam?
Ha valaki tervezi a túráját és megnézi a várható km-adatokat - papiron vagy a túramozgalom adatainál - akkor tudja, hogy az adott sorszámú pontig pontosan mennyire számíthat - ezt a pontot láthatja is a GPS-en ha akarja és ha más a célpontja akkor tudni fogja, hogy lesz még további km-e is. Minden szakaszra létrehoztam az itinert is ezért több ezen pontok értéke mint az általános tájékoztatás.
Az elmult évben amikor az OKT vándorlás volt kipróbáltam és azóta is alkalmazom a nagyobb turáknál, hogy előre felveszek fix pontokat amik táv és szint adatai előre ismerem, ütemezni tudom, hogy melyiket mikor kell érintenem ha el szeretnék érni egy csatlakozás stb.
A NOI pontok minden kereszteződésben való elhelyezését én feleslegesnek tartom és esetenként a pontok halmozása miatt zavaró is lehet. Az adott kereszteződés, elágazás akkor is ott lesz ha azt nem jelöli külön POI, ha pedig egy adott útvonalon haladva nincs semmi konkrét és előre meghatározott adat arra vonatkozóan, hogy a két pont között mire számíthatunk akkor minek a külön pont.
Az RP-DDK POI-k jelentős része nem turistaút elágazásban van, de ennél fontosabb, hogy ott egy település központja vagy egy szállás lehetőség stb.
Megnéztem az általad felvitt POI-t, a Büdöskút már elég jól el van látva, az információk halmaza is lenyűgöző igaz a GPS-en nem látszik, akkor meg minek? Engem zavarna, ha minden kereszteződésben ilyen lenne, természetesen ha gondolod csináld. Én nem fogom megváltoztatni őket.
[előzmény: (4735) Old Eye, 2012.03.25 14:47:42]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2012.03.25 14:47:42 (4735)
OK. Nem nyúlok hozzájuk. Érthetô. Bár jobb lett volna, ha speciális igényt kielégítô infót speciális helyen tartanád, mivel ez egyáltalán nem tartozik a térképolvasókra. Ha ez a kódsorozat nem jelenik meg a kimeneteken, akkor jó.

Akkor a turisták által ismert csomópontok neveit külön mezôben kezelem, de ha fontosabb turistaút-csomópontban (turistautak találkozásában) nincs turistaút-csomópont típusú POI leszúrva, oda leteszem én. Ez így jó?
Az RP-DDK csomópontja odébb, a kulcsosháznál van, ahonnan ösvény indul az Évi-Jenci forrás felé.
[előzmény: (4734) Hev, 2012.03.25 13:54:38]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2012.03.25 13:54:38 (4734)
Én nem szeretném ha átneveznéd az RP-DDK POI-kat.
Azok a pontok mint lehetséges RP-DDK túra becsatlakozási pontok a 2012 nyári túrához (is) készültek, és az általad is hivatkozott MTSZ honlap és táblázat nagyon is utal rá, hogy fizikailag hol találhatók és minden szakasz mint itiner bizony be van linkelve az MTSZ honlapra is a túramozgalom hivatalos kiírásába.
Természetesen a túra egyéni bejárásához is szerintem jó segítséget jelentenek nem csak a folyamatos nyári vándorláshoz.
Az adott elnevezési rendszer szerintem logikus és rendszerezett, jól kereshető.
Amit a mögötte lévő hely jelent azt külön POI-k most is jelzik, jelen esetben az RP-DDK-81 es pontnál létezik a pecsételő hely POI is és a kulcsosház POI is.
Jelenleg van átdolgozás alatt az RP-DDK igazoló füzete. Az új füzethez a táv és szint adatokat is ezen pontok figyelembevételével számítottam ki, bármikor szükség lehet valamelyik résztáv gyors visszakeresésére, esetlegesen módosítására. pld. esetenként át is helyezem őket de csak én , mert a folyamatot pillanatnyilag talán jobban átlátom mint más.
Szóval kérlek, hogy ezeket a pontokat most ebben az évben ne nevezd át, talán később érdemes lesz rá visszatérni.

[előzmény: (4731) Old Eye, 2012.03.25 11:44:26]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2012.03.25 11:44:26 (4731)
Új téma! Túramozgalmak, turistaút-csomópontok
hev! hozzád fordulok, Te vagy a téma egyik legjobb szakértôje, de ez sokakat érint, ezért dobom fel itt, a fórumon.

Vannak egyfelôl a túramozgalmak. OKT, RP-DDK, Mária út stb. Azok, amik.
Másfelôl a turistaút-csomópontok - olyan helyek, ahol több turistaút találkozik (vagy turistaút jelzés változik, kezdôdik, végzôdik). Ezek egy része közismert hely, a legtöbb turista név szerint azonosítja. Börzsöny ismerôi elôtt nem ismeretlen a Csóványos, a Nagy-Galla mellett a Hamuház, a Rakodó, a Pénzásás stb.
Ha végignézzük a turistautak.hu-n a turistautak-csomópontjainak listáját, látható, mily sok nevesített csomópontot vittünk már fel.

Azonban nem egységes elvek alapján.

modras a Mária útjával nemcsak turistaút-csomópontnak tekinthetô elemeket is rögzített, hanem pl vasúti átjárókat (Nyírbátor, Pócsi út vasúti átj.), vallási tárgyú érdekességeket (Zsámbék, Pestis kápolna); szerintem ezek fontosak, de egyáltalán nem ebbe a POI típusba valók

kimici erdô mélyében lapuló útbaigazító táblákat is turistaút-csomópontoknak minôsített; szerintem ezeket inkább információs tábla POI típusba kellene átsorolni.

hev a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra pontjait következetes névkonvencióval, sorszámmal látja el (pl RP-DDK-81); ezek szerintem a térképolvasóknak semmit sem mondanak; az RP-DDK-t ismertetô doksik, pl ez (talán a legjobb anyag) sem utalnak rá.

Javaslom, tegyünk itt rendet!
Jómagam - több ok miatt, miket most nem részletezem (hosszú) - elkezdtem egy túraszervezést támogató program írását. A program a turistaút-csomópontokat összekötô turistautakból épít fel túratervet.
Ezért a turistaút-csomópont típusú POI-knak valóban turistaút-csomópontoknak kell lenniük és közismert (legalábbis a turisták által ismert) névvel kell ôket ellátnunk. Nemcsak a készülô program miatt. Általános igény. Nemde?

Ajánlom figyelmetekbe a lista elejét - elkezdtem nevesíteni Börzsöny fontosabb turistaút-csomópontjait.

Vélemény?

hev! Az RP-DDK mindegyik generált nevû turistaút-csomópont POI-jába beírtad:
Az RP-DDK útvonalának pontosítására létrehozott elméleti csomópont. Ne mozdítsd el a térképen! Köszönöm.
Jogos és tiszteletben tartandó kérés.
Kérdésem - átnevezhetem ezeket a POI-kat? Adott esetben RP-DDK-81 POI-t átnevezhetem 'Büdös-kút'-ra, hogy mindenki egybôl tudhassa, milyen helyrôl is van szó? (mitôl döglik a légy? :-) ) A generált, csak ránk, térképszerkesztôkre tartozó neveknek nem jobb helyük van a 'Leiras=' vagy 'Megjegyzes=' mezôk valamelyikében?

Aki mélyebben érdekel a téma, ajánlom figyelmébe modras dolgozatait:
http://turistautak.hu/wiki/Turistautak_logikai_h%C3%A1l%C3%B3zata
http://turistautak.hu/wiki/%C3%9Atvonalkezel%C3%A9s_fejleszt%C3%A9se


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók