turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

sawkukhozzászólásai | válasz erre | 2010.08.29 15:58:58 (51323)
2. Az "elem", az nagy valószínűséggel egy u.n. supercapacitor, vagyis egy nagy kapacitású kondenzátor 0,1-10 Farad között és nem szokott tönkremenni, csak elég gyorsan kisülni. Cserélni csak akkor érdemes, ha valamilyen rendkívüli ok miatt zárlatos, vagy szakadt lesz (garantált töltés/kisütési ciklusok száma 100-200 ezer!). Tipikusan az szokott lenni vele a baj, hogy túlontúl kisül és az elektronika áramkorlátozása miatt nem tud rendesen feltöltődni. A megoldás elég egyszerű, akár kiforrasztás nélkül fel kell tölteni 1.2V-ra.
[előzmény: (51319) Mikulás trágársága elüldözött, 2010.08.29 13:39:08]

Mikulás trágársága elüldözötthozzászólásai | válasz erre | 2010.08.29 13:39:08 (51319)
Talán még nem késő...

1. A fényképeden az "A" jelü a földpont, és a vele szemben elhelyezkedő "C" a pozitiv tápfeszültség csatlakozólába. Ezek nem azonosak az elemek egyik csatlakozójával sem, hanem egy kapcsolóüzemü tápegység bemenetei. Nekem kocsiban évekig ment szivargyújtóról, szóval a 12-14 V-ot jól bírja...

2. Az elem (csak a méretei alapján!) LR621-nek tünik. Nekem felirat nem látszik rajta. Az ilyen elemeknek a nagyobbik (felső!) fele a pozitiv oldal !!!
Nekem a két és fél éves CSIX-ben a feszültsége 1,38 V

AZ öt év élettartam - szerintem határeset. Ennyi idő alatt önkisülésben is tönkremehet egy litiumos elem. Ha ki tudod forrasztani, akkor polaritáshelyesen 3-4 percre tedd rá egy kb. 5 V-os feszültségforrásra, pl. laposelemre. Egy újabb évig működni fog...
[előzmény: (51250) coocos, 2010.08.27 22:03:12]

coocoshozzászólásai | válasz erre | 2010.08.27 22:03:12 (51250)
Sziasztok! Elnézést, hosszú leszek.
GPSmap 60CSx, 2006, 3.90, eddig hibátlan működés.
1.
Ugyanazon a terepen, ahol egy hete volt, nem élesedett, a műholdas képernyőn üres kör és kottasor. A helymeghatározáson kívüli funkciók mentek. Ebben az állapotban maradt a túra további napjain is.
Mi okozhatta a helymeghatározó tudásának elvesztését? Ezeket találtam:
a. Útkomputer, a négy nyíl, az "Error rpts"-ban többször is kb. ez volt: "Abnormal low memory battery".
b. Elpattant antenna (Nem értem, miért lett színes.)
c. http://www.garmin.hu/category/14/120"> Itt hasonló helyzetet és rá gyógymódot: ...- Bekapcsoláskor "Low Memory Battery" üzenet jelenik meg és a készülék gyakran ´elfelejti´ a betáplált adatokat. Az 1999 előtt gyártott készülékek háttér-memóriájának tápellátását egy lítiumelem biztosítja. Ha ez lemerül, akkor a készülék elfelejti az útpontokat és a felhasználó beállításait. Amennyiben Ön rendelkezik szivargyújtós adapterrel, akkor csatlakoztassa a készüléket az áramforrásra három napig folyamatosan. A készüléket ne kapcsolja be! (A részletezésben már öt napot mond a három helyett.)
2.
Napokon át próbáltam letölteni az almanach-ot, de megragadt az "Acquiring Satellites"-nál.
3.
Levettem a hátlapot, megnézendő az antennát és az elemet, aztán az antenna vizsgálata elmaradt.
Az elem kb. 6,5 mm átmérőjű, 1,5-2 mm vastag, beforrasztott, a felső (negatív) fülön "5N f+" (!), megmérve kb. 0,4 V, ez elég kevésnek tűnt. Hátlap vissza, két eléggé lemerült ceruza bele, bekapcs. Most jött a csoda:
Pár másodperces "Acquiring Satellites" után megtalált egy holdat, szobából ki a szabadba, egy perc alatt beállt az 5 méteres pontosságra. Átugrott a műszerről néhány elektron az elembe?
4.
Bár elemet nem szívesen töltök, lítiumosat se, de megpróbálnám, ha nem is 10-32 V=-nel, de 8-10-zel, ám bizonytalan vagyok a kivezetésekben.
Kérdéseim:
1. A-B-C-D közül melyik a "+" és "-" ?
2. Mik ennek az elemnek az adatai és hol lehet kapni?
3. Jogos, hogy nem bírt ki öt évet?
Olvasom, Old Eye-nak hasonló problémája volt. Van?
Köszönöm, ha végig olvastál!
Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók