turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Hajohozzászólásai | válasz erre | 2009.11.19 20:15:10 (44565)
Én csak mysql-let dolgoztam, erről tudok írni.

Óránként kb 2000-3000 rekord volt rögzítve. Így évenként kb 10 millió rekord keletkezett.
Kb tízpercenkénti aggregate függvényekkel tűzdelt lekérdezéssel.
Sima pc-n futva nem volt gond vele. Memória kellett neki.
Ez egy ipari adatgyűjtő és statisztikai kiértékelő rendszer volt. Évekig működött gond nélkül. (Az évenkénti mentéseket viszont gyűlöltem. Azokra nem vitt rá a lélek, hogy automatizáljam.)

Mindneképpen indexelni kell és minden rendszeresen használt lekérdezést optimalizálni a rendelkezésre álló indexek szerint. (Az indexekben levő kulcsok sorrendje és a lekérdezésekben levő sorrend is számít.)
Nem tudom, más sql-ben van-e, de a mysql-ben én nagyon szívesen használtam az explain select ... parancsot. Ez megmondja, hogy az adott lekérdezést milyen hatékony módszerrel fogja végrehajtani.
A nem optimalizált indexek és lekérdezések nagyon sokba kerülnek lekérdezési idő szempontjából.

Ha egyszerre több rekordot írsz, akkor javasolt az insert delayed jellegű utasítások használata. Ezek kíméletesebben bánnak az erőforrásokkal.
[előzmény: (44561) @david, 2009.11.19 14:11:28]

@davidhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.19 14:11:28 (44561)
egy adatbázis kérdésem lenne:
Egy alkalmazás adatait kell sql-be betölteni, és lekérdezni. Az adatok mennyisége évente kb 5 millió rekord (és rögtön be is töltödne az elmút 5 év.) Az adatok beírása percenként menne, a mennyiségük változó (1-500 rekord). A lekérdezések viszonylag ritkábbak lennének, mondjuk óránként egyszer (szűrve az adott órára). Az adatok egy táblában lennének, egyszeri események.

A kérdésem, hogy melyik adatbázis alkalmazást ajánljátok? (mysql, postgresql, firebird) elvileg van oracle is de azt nem ismerem. A funkciók sokasága kevésbé hat meg mint a megbízhatóság, és a sebesség.

Érdemes-e indexelni?

Mivel egy másodperchez több esemény is társulhat, érdemes-e külön táblába tenni mondjuk a másodperc alapú időt (unixtimestamp) egy kulccsal, és a másik táblába meg csak a kulcsot, vagy maradjon minden egyben?


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók