turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

TyuTyuhozzászólásai | válasz erre | 2005.04.24 10:49:46 (1388)
www.palmcase.de

mar bizonyitott :-) pedig nem pici eses volt .....

TyuTyu
[előzmény: (1387) bregő és andorpapa, 2005.04.24 10:44:45]

bregő és andorpapahozzászólásai | válasz erre | 2005.04.24 10:44:45 (1387)
Hát, én ezzel vitatkoznék. Szerintem ne a PDA-ra mondjunk ítéletet, hanem egy-egyt típusra. Mi egy Dell Axim X5-tel nyomjuk, ami nem a legfrissebb darab, cserébe viszont kegyetlenül masszív. Sikerült télen egy zakózás közben bedolgozni a hó alá, két havazós és két esős cacheléssel töltött napot is simán bírt, semmi baja sincs, nálam a PDA a legalacsonyabb fényerővel megy, és hiába használtuk már sokat napsütéses időben, soha nem volt gond az adatok leolvasásával. A kijelző védelmére pedig nagyon egyszerű megoldásunk van: védőfólia.

A pdamania.hu-n 2500-ért kapni típusra szabott fóliát, ami nem ragasztós, bármikor le lehet venni és vissza lehet tenni, könnyen tisztítható, és tökéletesen védi a kijelzőt. Ezen aztán serceghet a homok, nem számít, ráadásul azt vettem észre, hogy ha utána megdörzsöli az ember a fólián lévő karcot, többnyire el is tűnik. Mi januárban vettünk rá fóliát, azóta nem cseréltük, és nem is kell, tehát eléggé időtálló megoldásról van szó.

Az érzékenységről pedig: garmin cucc még nem volt a kezemben, így csak indirekt módon tudom összehasonlítani a BT-s és CF-es egységekkel. Tegnap voltam a Melegmányi-völgyben, ahol a legszebb résznél a garminos rejtő szerint sem túl fényes a vétel. Nos, a CF-es egységemmel (ami ráadásul nem is XTrack2-es) mindenhol volt jel. No nem fényes 8-10 műhold, hanem csak 3-4, de volt, és navigált rendesen. Eddigi cacheléseink során olyan problémával még nem találkoztunk, hogy rossz vétel miatt ne navigált volna pontosan a ládához. A beépített GPS-ről nem tudok nyilatkozni, de azért az aktív antennás CF és BT egységek szerintem jó vételt biztosítanak. Mondom, a Garmin minőségét nem ismerem, de nekünk eddig nem okozott problémát a CF-es egység vételi érzékenysége.

A szoftver pedig megint érdekes kérdés. Mi a GPSDash-t használjuk, amely bitmap alapú térképeket kezel. Betöltöm pl. a Mecsek térképet, kalibrálom a térképet, és már lehet menni. Igazából még ezt a funkciót sem használjuk ki, csak a célra mutató iránytűt vezérli a GPS, a digitális térképen szeretünk magunk kiigazodni, szeretünk tájékozódni, ehhez már nem kell a GPS által nyújtott mankó, de persze kényelmesen használható az is. Más szoftverre nincs szükség, ez a program pedig kicsi és gyors is.

A PDA-val való cachelés teljesen más, mint a GPS készülékekkel történő ládázás. A PDA sokkal sérülékenyebb, mint akármelyik Garmin, cserébe viszont olyan szolgáltatásokat nyújt, amikről tutira nem mondanék le. Például a rejtő által publikált és a megtalálók által feltöltött fotókat, a leírást, a megtalálók összes logját a PDA-n tudom nézni, nem kell nyomtatnom és papírlapokkal rohangálni, elég a cachelés előtti estén rádugni a PDA-t a PC-re, és lementeni a legfrissebb adatokat. Nincs autónk, mindenhová busszal járunk, így nagyon kényelmes lehetőség az is, hogy a buszmenetrendet a PDA-n tudom cipelni. Mivel a Dell Axim X5-höz nem találtam sehol övre csatolható tokot, így egy bőrművessel csináltattam egyet 5 rugóért, azóta mindig ott figyel az oldalamon, tehát ez sem akadály. Az akkumulátor üzemidejéről meg annyit, hogy mi nem szoktuk folyamatosan bekapcsolva hagyni a gépet, csak akkor veszem elő, ha éppen tájékozódni akarok a térképen, vagy azt akarom megtudni, hogy milyen messze van még a célpont, és persze 200 méteres körzetben folyamatosan a kezemben tartom. Így egy egésznapos cachelést kibír az akksi. További praktikus ötlet, ha már bekapcsolva akarja tartani az ember a készüléket, hogy a ScreenOff nevű progival kikapcsolja addig a kijelzőt, amíg nincs rá szükség, így jóval tovább bírja az akkumulátor.

Saladin9 nyitómondatát annyival módosítanám, hogy ha csak ládázni akarsz, inkább ne PDA. Csak ládázáshoz egész biztosan a Garmin cuccai a nyerők. De ha az ember ki tudja használni a többi funkcióját is a PDA-nak (pl. városi navigáció, határidőnapló, mp3 lejátszó stb.), akkor jó vétel lehet, hiszen a cachelés idején sem kell leraknia a kütyüt.
[előzmény: (1386) Saladin9, 2005.04.24 09:20:15]

Saladin9hozzászólásai | válasz erre | 2005.04.24 09:20:15 (1386)
Ha ládázni akarsz, inkább ne PDA. Nekem is az van, és rádbízom, hogy kitaláld, milyen érzés, amikor dobozkeresés közben kiesik a kezedből, vagy ha a Stylust húzva, érzed, hogy egy homokszem felszántja a fóliát! Napsütésben forgathatod, hogy láss valamit, vagy felhúzod a fényerőt, és így a rengeteg 3 óra készenléted 1-re csökken. Ha ráesik egy csep eső, vagy izzadtság a fóliára, két napig ne működik a Stylus.
Nagy slágvoltokban ennyi. De tudnék még pár ellenérvet mondani. És nekem is az van!
Az pedig csak nyalánkság, hogy hiába lehet sok progit rátenni, azok felzabálják a memóriát. A site-okon is inkább a Garmin féle applikációk érhetők el. Mire egy PDA-ból kesser cucc válik, dupla annyi, mint egy Garmin. A beépített GPS egységek, - és a CF is - nagyon gyenge érzékenységgel rendelkeznek.Én kipróbáltam Acer beépített gps+pda-t, és tök reménytelen. Nekem ASUS a730 + sysonchip bt-s gps-em van, de kesselni a Nokia 3650-est használom, mert még az is kényelmesebb, mint a pda.
[előzmény: (1384) totik, 2005.04.23 22:50:19]

totikhozzászólásai | válasz erre | 2005.04.23 22:50:19 (1384)
Nem emlékszem, hogy valaha is szó esett itt mitak mio 168-as készülékről. Hallott már valaki valamit róla? Esetleg akadt, aki próbált vele kesselni?
Kaptam egy nagyon csábító ajánlatot, de nem tudom elfogadjam-e.
A google semmilyen magyar címet nem mutat, ahol szó lett volna róla. Képeket, leírást találtam, de kéne a tapasztalat mellé.
Akik PDA-sok, annyival is segíthetnének, mik azok a paraméterek, amikre figyelnem kell, esetleg aminek hiányában meg se vegyem...
Ezer hála előre is.
totik


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók