turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

flektogonhozzászólásai | válasz erre | 2008.07.13 21:37:46 (31764)
Üzlet ez, mint bármi más. Nem szabad ma számonkérni olyan dolgokat, amelyeket holnap is el lehet adni. :)
Ugyan hozzászólásodban a Garminra utalsz, ami persze igaz is valamilyen szinten, de minden "kütyü" gyártó azonos elvek szerint működik. Én még azon sem lennék meglepődve, ha valami globális titkos megállapodás lenne közöttük. :)
[előzmény: (31763) bregő és andorpapa, 2008.07.13 20:55:56]

bregő és andorpapahozzászólásai | válasz erre | 2008.07.13 20:55:56 (31763)
Mondjuk az IPX-7 egy furmányos szabvány. Itthon az emberek agyában az a kép él, hogy az IPX-7 = Rambo, vagyis egy IPX-es GPS ütés-, törés-, és vízálló, pedig nem ütésálló (annak is megvan a maga szabványa), és ráadásul a közhiedelemmel ellentétben nem is vízálló. Most persze páran biztosan felkapják a fejüket, de a vízálló készülék az IPX-8-as szabványt kapja. A különbség az, hogy az IPX-7-esnek csupán fél órán át kell bírni az 1 méteres vízben, aztán majd végre beugrik a pecás Józsi bácsi, és kiszedi onnét, ha már olyan hülye volt, hogy beejtette. Ez oké, a szabvány garantálja, hogy a készülék ezt kibírja. Na de mi van akkor, ha a kütyü nem 1 méter mélyre süllyed, és nem fél órát kell várnia? Hanem mondjuk 20 méterre és 6 napra? Erről már nem beszél a szabvány. Nyilván bírná, de nem tudni, hogy meddig (pl. a víz képes kikezdeni bizonyos tömítőanyagokat stb).
Az IPX-7 tehát a "water immersion" kifejezést használja, az IPX-8 pedig a water submersiont, utóbbi tehát alkalmas arra, hogy napi rendszerességgel menjünk vele a tengerfenékre, előbbi pedig csak arra, hogy a véletlen baleseteknek ne legyen komoly anyagi vonzata.

Na de, amiről írni akartam: szóval izgalmas ez a vonal, a Garmin lassan PDA-kat fejleszt, viszonylag sok régi eredményt "feláldozva". Nyilván ez szívemnek kedves jelenség (egy részről), viszont szomorú azt látni, hogy a divat miatt ennyire feladja az elveket egy ilyen nagy gyártó. Na meg tiszta nyomor, hogy a Garmin még mindig az 1000 waypoint, 10000 trackpont, 20 saved track témakörnél tart, miközben már mióta ott az SD kártya, ennyire nehéz átírni a programot, hogy végre úgy kezelje azt a kártyát, ahogy azt más rendszerek már nagyon régóta? Mert ugye mindenki elküldte az anyjába a Nav'n'Go-t, hogy minek kellett szépen kicsicsázni az iGO 8-at, meg kinek kell a DEM (=parasztvakítás), de Garminéknál is ez a műsor, és erre az sem jó magyarázat, hogy outdoor gépről van szó. Mert ilyen extrák helyett végre lehetett volna egy olyan térképformátumot fejleszteni, amiből végre kimarad az a rengeteg limitáció, ami már csak egyedül a Garminnál lelhető fel, na meg egy tisztességes MapSource is süti lenne.

Ne értsen félre senki, nem azt akarom mondani, hogy a PDA-k bezzeg milyen frankók, hiszen nem azok. Terepre továbbra is a Garmin adja a legjobb megoldásokat. De azért ha már ennyire túlteng bennük a fejlesztési vágy, akkor mi lenne, ha a több éve húzódó problémákat oldanák meg először, és úgy lépnének tovább? Most már a hardver gyengeségére sem lehet hivatkozni, a Colorado és az Oregon is gondolom valami Linuxra épül, és az a proci, ami DEM-et számol és jelenít meg, ott nem lehet gond. Ugyanígy PC-knél sem látni manapság Pentium III-nál öregebbet, nem hinném, hogy probléma lenne mondjuk 2 térképet egyszerre megjeleníteni layer alapokon. Persze az egész dohogásom felfogható költői kérdésként is, hiszen tudom én a választ: ha valaki egy füst alatt kijavítja a régi hibákat, lefejleszti a régóta kért funckiókat és kidob vele egy gyárilag tökéletes firmware-rel ellátott készüléket, akkor saját magának ássa meg a sírját, már ami a munkahelyet illeti.
[előzmény: (31754) magpet, 2008.07.13 20:19:55]

magpethozzászólásai | válasz erre | 2008.07.13 20:19:55 (31754)
Már beszéltem olyan emberrel, aki nyomogatott ilyet élőben. :) Állítólag nagyon kellemesen eltalált cucc. Persze nem tartós teszt volt, csak egy kis indoor piszkálgatás, tehát az esetleges kezdeti szoftver-huncutságokról, kijelző-fagyásról (hidegben) még semmi hír. Őszintén szólva a terepállóság és az érintőképernyő az én agyamban nehezen találkozik, de semmi sem lehetetlen. Így voltam a hangszóró vs. IPX7 konstellációval is, amíg be nem áztattam a Yaesu VX7R-t, amin a víz alatt szólt a Juventus rádió. :) No meg ott van a Zumo, ami már létezik egy ideje, és mégis IPX7, érintőképernyővel. Meglátjuk, kíváncsian várom én is! Ha van új hírem, esetleg ilyen készülék a kezem ügyében, nem tartom titokban. (Kivéve, ha megkérnek rá :)
[előzmény: (31743) scele, 2008.07.13 18:03:55]

scelehozzászólásai | válasz erre | 2008.07.13 18:03:55 (31743)
Megjelent az új garmin kütyü.

http://www.garmin.com/garmin/cms/site/us/cache/offonce/us/onthetrail/oregonseries;jsessionid=B6725D979CE2160BC8960971CD6D4CA2

Szerintem annyi a különbség a krumplibogárhoz képest, hogy érintőképernyőt kapott. Már igazán jó fícsőrt nem láttam. :-(


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók