turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Templom
Templom
OLtár
OLtár
Templombelső
Templombelső
Templom
Templom

Típus:
templomgeocaching.hu-n
Név:R.k. templom
Szélesség (lat):N 48° 3,808'
Hosszúság (lon):E 19° 20,929'
Magasság:159 m
Település:Patvarc
Megye:Nógrád
Bejelentő:madarasz.peter
Dátum:2010.05.25 12:30

Római katolikus templom
muemlekem.hu

Országos védettség alatt álló műemlék.
Ritkán fordul elő egy település történetében, hogy temploma létrejöttének körülményeit, építésének évét pontosan ismernénk. A kivételek egyike ez alól községünk, hiszen a templom alapítására utaló dokumentumot sikerült megtalálnunk. Szentiványi Anzelm a falu földbirtokosa, halála előtt egy évvel 1853. október 27-én készítette el végrendeletét, melynek első két pontja a templom-kápolna építésével foglalkozik. A végrendeletből kitűnik, hogy Szentiványi Anzelm olyan kápolna építéséről rendelkezett, amely a falu katolikus hívei részére egyházi szertartások végzésére, illetva látogatására is alkalmas legyen. A neogótikus templomot 1858-ban építették, s eredetileg kriptakápolnának szánták. Kriptájában a Szent-Ivány, Szügyi és Simonyi család tagjai vannak eltemetve. A kis kegyhely egyhajós, nem keletelt. Szentélye a nyolcszög három oldalával záródó, a hajó és a szentély sarkain, a bejárat két oldalán támpillérek helyezkednek el. A kapu pálcatagos kerettel készült, ablakai csúcsívesek. Fohomlokzatát neogótikus konzolokra helyezett huszártorony zárja le. A sekrestye a hajó déli falához csatlakozik. A hajó egy botszakaszból áll, mind a hajót, mind a szentélyt csillagboltozat fedi. Egyszeru fa karzatát két falpillér tartja. A templom alatt kripta található. A szentély külső falán emléktáblák vannak elhelyezve.

templom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók