turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
TérképekTípus:
épületgeocaching.hu-n
Név:Porolissum Castrum
Szélesség (lat):N 47° 10,822'
Hosszúság (lon):E 23° 9,505'
Magasság:486 m
Valószínűleg Moigrad külterületén
Megye:külföld
Bejelentő:freddy
Dátum:2006.05.02 21:08

A Porolissum - a Pomet-tetõn lévõ castrum. Az 502 m-es magaslaton lévõ castrum uralja az egész Porolissum környéki régészeti összletet. A neogén andezittelérre épí­tett négyzet alapú erõsség kiterjedése 230 m x 300 m, négy oldalának közepén bástyákkal erõsített kapukkal, középen parancsnoksági épülettel, jól megõr­zõdött utakkal. Két saroktornyot is azo­nosítottak, illetve kiástak: északon és nyugaton. Mint a legtöbb dáciai castrum, két fázisban épült. A Porta Praetoria (az ÉK-i kapu) szépen restaurált, monumentális építmény. Ezen haladtunk be a castrum belsejébe, ahol jó magyarázó szövegek álltak rendelkezésünkre. Az erõdítmény hamar elkészülhetett, valószínüleg már a 118-as átszervezéskor - amit az tett szükségessé, hogy 117-ben, TRAIANUS, a hódító császár halálát követõen a jagizok és a roxolánok tá­madták a vidéket. A tábort valószínűleg GALLIENUS császár (Dacicus max-imus) idején erõsítették meg utoljára. A leletek megcsappanása azt sugall­ja, hogy a Viminaciumban (a mai Kostolac=Kosztolác) nem sokkal hama­rabb felállított tartományi pénzverõ fel­számolását követõen (257-258) itt is elkezdõdött a kiürítés.

épület-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók