turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek











Típus:
múzeumgeocaching.hu-n
Név:Erkel Ferenc szülőháza
Szélesség (lat):N 46° 38,816'
Hosszúság (lon):E 21° 16,076'
Magasság:87 m
Település:Gyula
Megye:Békés
Bejelentő:petiba
Dátum:2009.07.06 09:20

Erkel Ferenc (1810-93) 1795-ben épült szülőházában rendezték be az emlékmúzeumot. Az Erkel család használati tárgyai, dokumentumai és fotói láthatók, köztük a zeneszerző harmóniuma és kéziratos kottái.

A múzeum féltett kincse a zeneszerző géniusz ötvenéves karnagyi jubileumára tizennégy karátos aranyból készült emlékkoszorú. Súlya 525 gramm, a díszítő lant 39 briliánst tartalmaz.

Az emlékházban az Erkel család életkörülményeibe is bepillanthat a látogató: például az általuk használt konyha rekonstruált berendezése által, de végigkísérheti a zeneszerző életútját, az ő fiai zenei tevékenységét is.
Az Erkel család 1806-ban érkezett Gyulára Pozsonyból. Az apa, Erkel József 1841-ig lakott és tanított az iskolában. Itt született 1810. november 7-én fia, Erkel Ferenc, a magyar nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője. Gyula város 1888-ban díszpolgárává választotta, szülőházát emléktáblával is megjelölte. Az emlékmúzeum 1968-ban nyílt meg.

2009-ben az Erkel Ferenc Általános Iskola Kicsinyek Kórusa járt Békés-Tarhoson, s ez alkalommal a névadó, Erkel F. szülőházában is. Koszorút helyeztek el az épület falán.

múzeum-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók