turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




A múzeum épülete...
A múzeum épülete...
...nyitvatartása...
...nyitvatartása...
...az épület maga is műemlék...
...az épület maga is műemlék...
...és egy másik emléktábla.
...és egy másik emléktábla.

Típus:
múzeumgeocaching.hu-n
Név:Központi Kohászati Múzeum (Miskolc-Hámor)
Szélesség (lat):N 48° 6,418'
Hosszúság (lon):E 20° 37,652'
Magasság:273 m
Település:Miskolc-Felsőhámor
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:NCs
Dátum:2003.06.25 23:22

Országos Műszaki Múzeum Központi Kohászati Múzeuma Lillafüredről egy kis sétával közelíthető meg. Miskolc-Felsőhámor, Palota u. 22. Telefon: 379-375

A MAGYARORSZÁGI ÉS AZ EGYETEMES KOHÁSZATTÖRTÉNET BEMUTATÁSA című állandó kiállítás hétfő kivételével naponta 9-17 óráig tekinthető meg.

Mindenekelőtt a diósgyőri vasgyártás történetét örökíti meg, de országszerte gyűjti a nyersvas-, az acélgyártás, kovácsolás és hengerlés emlékanyagát. A kohászatot a faszénégetéstől a csavargyártásig bemutatja.



A régi vasművek kancelláriának nevezett, 1812-ben barokk stílusban épült hivatalházában működik ma a Központi Kohászati Múzeum.
A múzeum anyagának gyűjtése 1952-ben kezdődött a diósgyőri vasgyártás történetére vonatkozó dokumentumok összegyűjtésével, melynek során a kutatók tekintélyes mennyiségű anyagot tártak fel az egész magyarországi vasművesség történetéből. A gyűjtemény 1955-ben először a vasgyár diósgyőri vendégházában kapott helyet. 1956-ban keltezték a múzeum alapítólevelét, melynek értelmében országos gyűjtőkört kapott, s a magyarországi kohászat történetének központi múzeuma lett. Első kiállítása az új célkitűzések alapján 1960-ban nyílt meg. Mai helyére, 1968-ban költözött a gyűjtemény. Az intézmény fenntartója ma az Országos Műszaki Múzeum.

Az első állandó tárlat 1970-ben nyílt meg a diósgyőri vasgyártás 200 éves, s a múzeum megnyitásának 10 éves évfordulójára. A kiállítás Magyarország kohászatának történetét mutatja be, de képet ad az Európán kívüli népek vasművességéről is. Diorámák, működő modellek, makettek és dokumentumok segítségével megismertet a nyersvasgyártás történetével, az acélgyártás fejlődésével. Betekinthet a látogató a kohászati anyagvizsgálat módszereibe, megismerteti a feldolgozási technikákat: a kovácsolást, a hidegmegmunkálást, a hengerlést, a csavargyártás és a dróthúzás történetét. Láthatók itt a Magyarország területén régészetileg feltárt vasolvasztó kemencék típusai, s működő modellek formájában a közelmúlt nagyüzemi kohászatában használatos olvasztóberendezések is.

Itt kapott helyet az egészében kiemelt, X-XIII. századi imolai és a kőszegfalvi vasolvasztó, egy közel két és fél száz darabos mecenzéfi kézi kovácsolású szeráru-kollekció, és láthatók XIX. századi öntöttvas kályhák is



--------------------------------------------------------------------------------

múzeum-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók