turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Csörgey Titusz-emlékhely
Csörgey Titusz-emlékhely
Erdész emlékmű
Erdész emlékmű
Erdész emlékmű táblája
Erdész emlékmű táblája
Madáretető
Madáretető

Típus:
emlékműgeocaching.hu-n
Név:Lapisi Erdész emlékmű
Szélesség (lat):N 46° 6,720'
Hosszúság (lon):E 18° 11,827'
Magasság:534 m
Valószínűleg Pécs külterületén
Közeli települések:Orfű 4.33 km ÉNy felé, Mánfa-Vágotpuszta 4.89 km É felé, Pécs 5.31 km DK felé
Megye:Baranya
Bejelentő:dominicus
Dátum:2008.06.12 11:08

A Lapis több turistaút kiindulópontja, innen jól megközelíthető a GCRota . Parkoló is található itt. Az 1956-ban lerombolt lapisi erdészház helyén található az Erdész-emlékmű, amely Dr. Tóth Aladár tervei alapján épült a Honfoglalás 1100. évfordulójára, 1996-ban. Az emlékmű a Mecsekben megtalálható 7 kőzetből épült, és a 7 magyar törzs egységét jelképezi.
Itt található a Csörgey Titusz emlékhely és madáretető is. Csörgey Titusz a Magyar Madártani Egyesület elnöke volt.

A Mecseket alkotó 7 kőzet: Gránit, Szürke mészkő, Rózsakristályos mészkő, Zöldkristályos mészkő, Vörös homokkő, Andezit, Fonolit.

A Mecsek gyűrt, töréses szerkezetű röghegység, melynek alapja ókori kristályos (gránit) tömeg. Ez a földtörténeti ókor végén lesüllyedt és a kialakuló vályúkat elöntötte a tenger. Ebben halmozódtak fel a környező, összetöredezett táblák lepusztulásának termékei. Így keletkezett a perm időszaki homokkő és konglomerátum, melyben uránércet is bányásztak. A triász és jura tengeri üledékéből képződött mészkövek alkotják a Mecsek fő tömegét. A jura időszakban, tengerparti öblökben kőszén képződött. A legjelentősebb szerkezeti változások a kréta időszakban, a Kárpátok felgyűrődése idején zajlottak le. Ekkor erőteljes vulkáni tevékenység is jelentkezett, mely során kisebb mélységben megszilárdult, sajátos, csengő hangú vulkáni kőzet képződött. Ez a fonolit, amely az egyéb vulkáni kőzetfélékkel együtt a Keleti-Mecsekben fordul elő.

A 7 magyar törzs: Nyék, Megyer, Kér, Keszi, Tarján, Jenő, Kürtgyarmat.

Mindegyik honfoglaló törzs neve több magyar településnévben is előfordul. A korabeli írott források szerint a 7 magyar törzshöz csatlakoztal kabarok is, de ezeknek a neve bizonytalan (szóba jöhet az Örs, a Varsány esetleg a Káliz, de ezek találgatások). Érdekes, hogy Kürtgyarmat nevű helység nincsen, viszont külön-külön előfordulnak. Lehetséges, hogy a Kürt és a Gyarmat törzs egyesült 950 körül.

forrás: wikipedia, kisujbanya.hu, baranyatermeszetbarat.hu


emlékmű-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók