turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




A kisebbik bejárat
A kisebbik bejárat
A nagyobbik bejáratnál
A nagyobbik bejáratnál
Barlangjárás
Barlangjárás
Dani a felső emeleten
Dani a felső emeleten
Most éppen elkeskenyedett
Most éppen elkeskenyedett
Barlangfotó
Barlangfotó
Cseppkőmaradványok a mennyezeten
Cseppkőmaradványok a mennyezeten
A víz és a jég játékszere
A víz és a jég játékszere
Hát ez sajnos zsákutca
Hát ez sajnos zsákutca
És kijutottunk a kisebbik aknán
És kijutottunk a kisebbik aknán

Típus:
egyébgeocaching.hu-n
Név:Bárszai-katlan
Szélesség (lat):N 46° 34,954'
Hosszúság (lon):E 22° 40,864'
Magasság:1129 m
Valószínűleg Pádis-karsztvidék külterületén
Megye:Románia
Bejelentő:MikiCache
Dátum:2005.08.18 20:38
ponttípus szerintedpotenciális geoláda célpont

Erdély - Erdélyi-Szigethegység - Bihar-hegység - Pádis-karsztvidék

Bárszai-katlan (Gropa de la Barsa)
A Bárszai-katlan, ahogy a neve is sejteti, egy teljesen hegyekkel körülvett medence. A katlan leghíresebb barlangképződménye a Bárszai-jegesbarlang. A barlangnak több aknabejárata van, így az N46 34.947 E22 40.881 - 1134 m pontban egy kisebb, és az N46 34.954 E22 40.864 - 1129 m pontban egy nagyobb bejárat. Hatoljunk be ezen a nagyobbik bejáraton, ebbe a mozdulatlan, de elbűvölő világba.

Öltözzünk jól fel, mert egy jegesbarlangban nem szoktak fűteni:-), a fejlámpákat se felejtsük a felszínen, sőt, itt a munkavédelmi kesztyűknek is nagy hasznát fogjuk venni. Az előkészületeket követően nagyon lassan, óvatosan elkezdhetjük a barlangba való leereszkedést. Ez első ránézésre lehetetlennek tűnik, de lássuk csak közelebbről, hogy is van ez. A be- és lejáratot egy kb. 2,5-3,5 méter széles, és kb. 50-60 méter hosszú, 1-2 méter vastag tömör jégcsúszda képezi, ami a két szélén a sziklafaltól pár centire el van olvadva. Így látszik a barlang lejáratának köves, homokos alja. Ezen a jégcsúszdán kell lejutni. Ez van! Állva semmiképpen, de guggolva, a sziklafalba kapaszkodva, az egyik lábat nagyon óvatosan és csak éppen picit megakasztva a sziklafal és a jégtömb szélében, óvatosan és nagyon lassan le lehet érni a kiszélesedő és vízszintes részbe. A lábat azért nem szabad beereszteni a repedésbe, mert ha a meredek lejtőn mégis megcsúsznánk, a lábtörés elkerülhetetlen lenne. Így leírva, valószínűleg sokkal veszélyesebbnek tűnik, mint a valóságban, de ez szándékos azért, hogy tényleg odafigyeljünk. Ez azért nem gyerekjáték!

Leérve a vízszintes részbe még vagy 200 métert lehet kóvályogni a barlangban, minden különösebb erőfeszítés és felszerelés nélkül, és közben - érdekes módon, és meglehetősen tűrhető minőségben - PMR-ezgetni a nyárban maradt társunkkal, aki önfeláldozóan, vagy önvédelemből? kint maradt vigyázni a hátizsákokra:-) Az elején hamar elfogy a jég és még vízzel sem találkozunk. A barlangjárat végén, pontosabban a kényelmesen járható rész végén, egy kis tornamutatvánnyal fel lehet kapaszkodni egy emelettel feljebb folytatódó járatba, de innen már csak különleges felszereléssel és tudással szabad továbbfolytatni a feltárást.

Ahogy errefele jövünk, több mellékágat is találunk, melyek közül csak egy igazán hosszú. Persze a többibe is be lehet menni, a belmagasság végig akkora, hogy a legtöbb helyen több méter is. Ahogy jövünk visszafele, egyszer csak jobbra indul el ez a hosszabb barlangjárat, aminek szintén jéggel borított az eleje. Sajnos koordinátát ezen az egy helyen nem sikerült mérnem:-) Két rövid járatban végződik. A jobboldaliba felkapaszkodva egy függőleges és nagyon mély aknába világíthatunk be, amiből felhallatszik a földalatti vízesés morajlása. A baloldalinak csak látszólag van vége. Amikor már nem lehet továbbhaladni, tekintsünk felfele. Két szikla között fel- és ki tudjuk magunkat préselni, majd egy tágasabb részbe kerülünk. Ezek után, innen már gyerekjáték lesz kiérni a Bárszai-jegesbarlang előbb ismertetett kisebbik bejáratán, hiszen a földalatti járatokon idejutottunk.

Aki persze nem mer lemenni a jeges nagyobbik bejáraton, de azért meg szeretne ismerkedni ezzel a földalatti világgal, az itt le is ereszkedhet.

egyéb-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók