turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek









Típus:
pecsételőhelygeocaching.hu-n
Név:TKM ph 632. (Fogadalmi templom)
Szélesség (lat):N 46° 14,889'
Hosszúság (lon):E 20° 8,913'
Magasság:78 m
Település:Szeged
Megye:Csongrád-Csanád
Bejelentő:Szollo
Dátum:2005.06.05 16:29
túramozgalom neveTájak, korok, múzeumok
igazolás típusabélyegző

Ez volt az első Tájak, korok múzeumok célpontom. Viszont a Fekete házat vettem fel először, mert bélyegezni ott lehet.
Érdemes felmenni a toronyba, mert gyönyörű a kilátás. Az egyetlen gond, hogy csak adott alkalmakkor, vagy nagyobb csoporttal lehet felmenni.
Nekem szerencsém volt, belebotlottam egy nagyobb csoportba.

pecsételőhely-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
Fgg 2008.02.15 10:42
A Tájak Korok Múzeumok Egyesület hivatalos weblapja: <a href="http://www.tkme.hu">http://www.tkme.hu</a>
Varhelyi 2006.12.03 12:55
A nagyárvíz (1879) után megfogadták, hogy ha újjáépül a város, építenek egy nagy templomot, mely a város jelképévé fog válni.
Építését hosszú időre megszakította az első világháború. A dóm falain látható, hogy 1914-ben hol maradt abba az építkezés: a háború után beépített vörös téglák színárnyalata némiképp különbözik a többitől.
A Fogadalmi templomot 1930-ban szentelték föl.
Tervezője Foerk Ernő. Tornyai 93 méter magasak, hossztengelye 81, szélessége 51 méter. Alaprajza latin kereszt.

Tornyában lóg az ország legnagyobb harangja: súlya 85,37 mázsa, alsó átmérője pedig 2,3 méter. Ez a Hősök harangja. Természetesen nincs egyedül: négy társa közül a legkisebb a 2,5 mázsás lélekharang.

Az ötmanuálos, 9040 sípon muzsikáló orgona méretei szerint a harmadik Európa templomi orgonái között. Sípjai betöltik a kórust, de még a kupola fölötti padlástérben, s a szentély két oldalán is ott sorakoznak a fúvókák.

A dóm legjelesebb művészi alkotását a kereszthajó bal oldalán, a Szent Gellért-oltár közelében találjuk. Fadrusz János Krisztus a keresztfán című szobra úgy készült, hogy a művész önmagát kötöztette keresztre, s az így készült fényképek alapján mintázta meg a szenvedő Jézust.

Sok évtized után sikerült elérni, hogy a szabadtéri színház nézőterét a szezon végeztével lebontsák. Amikor a régi széksorok eltűntek, maguk a városlakók is csodájára jártak a szépségét egyszerre föltáró, szabályos négyszög alakú térnek, amely arányai és területe szerint (12 ezer négyzetméter) pontosan akkora, mint a velencei Szent Márk tér.

A Dóm tér 8. szám alatt, az orvosvegytani intézetben dolgozott Szent-Györgyi Albert, amikor 1937-ben, az égési folyamatok biokémiájának kutatásában elért eredményeiért megkapta az orvosi Nobel-díjat.
fcsaba 2006.11.19 08:28Fénykép:
A Fogadami Templom "igazi" katolikus elnevezése Szeged-Belvárosi Plébánia - Magyarok Nagyasszonya Templom, és egyházjogi értelemben ez egy dóm.
Egy kis kitérő: tudjátok-e, hogy mit jelent az angol city szó? Az ember azt gondolná, hogy egy nagyvárost, esetleg egy nagyobb közigazgatási egység központját, vagy mondjuk azokat a városokat jelenti, ahol megáll az InterCity, pedig egyik sem igaz. City eredeti jelentésében az, ahol van egyházjogi értelembe vett katedrális, azaz dóm. Ily módon Szeged egy city.

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók