turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek











Típus:
emlékműgeocaching.hu-n
Név:I. Valentinianus római császár emlékműve
Szélesség (lat):N 47° 43,965'
Hosszúság (lon):E 18° 11,651'
Magasság:119 m
Település:Komárom
Megye:Komárom-Esztergom
Bejelentő:Zsézsé
Dátum:2005.04.25 15:38

Ez az emlékmű állít emléket I. Valentinianus római császárnak, aki hajdan ezen helyen elterülő Brigetióból vezette győzelemre hadait 375-ben, és itt fogadta a megvert kvádok követeit. A velük való tárgyalás közben érte a halál.

Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze elmondta, hogy Göd-Újtelepen a régészeti kutatómunka során bizonyítást nyert: annak a késő római kori erődnek a maradványait találták meg, amelyet a Krisztus utáni 373. év krónikája kapcsán Ammianus Marcellinus antik történetíró említ. Az erőd építésének bonyodalmai királygyilkossághoz, háborúhoz és I. Valentinianus római császár halálához vezettek
Ammianus Marcellinus elbeszélése szerint az egykori Pannónia provincia katonai parancsnoka, Frigeridus dux hivatali ideje alatt I. Valentinianus római császár (Kr.u 368-375) rendelte el a katonai erőd építését a kvádok földjén. Miután az építkezés ellen tiltakozó kvádok királyát, Gabiniust a rómaiak meggyilkolták, háború tört ki. Az ütközetben alulmaradt kvádok továbbra sem ismerték el az erődépítés jogosságát, ami - a történetíró szerint - annyira feldühítette a császárt, hogy gutaütést kapott és meghalt.
Azt is megállapították, hogy az ókori hadmérnökök csak a tornyok és a falak helyeit jelölték ki, ám az erőd sohasem készült el, az építési munkálatok csak néhány hétig tarthattak.

emlékmű-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók