turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
A templom
A templom


Majolika tető
Majolika tető
Vízköpő
Vízköpő
Templom belső
Templom belső
Ablakok
Ablakok
Oltár
Oltár

Típus:
templomgeocaching.hu-n
Név:Szent Anna-templom
Szélesség (lat):N 46° 10,970'
Hosszúság (lon):E 19° 32,043'
Magasság:133 m
Valószínűleg Tompa külterületén
Közeli települések:Tompa 3.75 km É felé, Kelebia 5.72 km K felé, Kelebia-Kolbászsor 8.37 km ÉK felé
Megye:Bács-Kiskun
Bejelentő:Szoke-Kiss
Dátum:2007.06.26 13:01

1702-ben építtette Redl Béla Báró a kastélyát, melynek tartozéka volt az a kápolna, aminek alapjaira épült 1893-1905 között neogót stílusban az a templom, amit Wagner Károly tervezett azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a budapesti Mátyás Templom kicsinyíttett másának hatását keltse.

A köveket és a márványt helyben faragták, csiszolták Karlo Sporeni olasz szobrászművész irányításával. Az épület tetejét fedő színes majolikát a pécsi Zsolnay-gyár készítette. A templom egymanuál-pedálos orgonáját szintén 1905-ben építette a pécsi Angster cég.

A templom tornya 35 méter magas. A gót építészet elemeit magán viselő torony homlokzat felőli részeit az apostolok és Szent Márk evangélista kőből faragott szobrai díszítik. Felső része gazdagon csipkézett kőfaragás, kúszó levelekkel mintázva. A főtorony mellett több kisebb díszítőtorony is épült. A kőfaragásokat és a puhakőből készült szobrokat - így az apostolokét is - magyar szobrász készítette, akinek neve sajnos nem tudható bizonyosan. Az attika falakon díszköpőket láthatunk, amelyek állatokat ábrázolnak, s mindegyik más állatot mintáz.

A templomból számtalan kegytárgy maradt az utókorra. Nagy értékük miatt 1997-ben a berendezési tárgyakat szakszerűen csomagolva Kalocsára szállították állagmegóvás és restaurálás céljából. A templomból összesen 59 darab műtárgy került elszállításra.

A Redl kastély - melynek utolsó gazdája 1945 előtt báró Podmaniczky Endre főispán volt - ma pszichiátriai betegek otthonaként működik, így nem látogatható, csak kívülről lehet megtekinteni. Munkaidőben azonban a portán el lehet kérni a templom kulcsát, és ha van szabad nővér aki elkísérjen, szívesen ki is nyitják a templomot az érdeklődőknek.

Közeli települések: Tompa É felé 3.45 km, Kelebia K felé 5.76 km (2013/02/13 set by MapAudit, O'Eye)
templom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók