turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Templomrom
Templomrom
Templomrom másik irányból.
Templomrom másik irányból.

Típus:
romgeocaching.hu-n
Név:Templomrom
Szélesség (lat):N 47° 31,120'
Hosszúság (lon):E 18° 28,060'
Magasság:297 m
Valószínűleg Tatabánya külterületén
Közeli települések:Tatabánya-Csákányospuszta 588 m D felé, Szárliget 2.22 km K felé, Tatabánya-Síkvölgy 5.37 km Ny felé
Megye:Komárom-Esztergom
Bejelentő:Csaszi
Dátum:2007.05.28 10:39

Csákányospusztai templomrom.

Csákányospusztán látható egy középkori templomrom. A hozzá tartozó települést a XIII-XIV. századi birtoklevelek tanúsága szerint Csákányosegyháznak nevezték.
Temetőjében László János régész, a Tatabányai Múzeum munkatársa és segítői tárták fel a templom mellett lévő sírok egy részét. A templom épségben maradt alapjai még láthatóak. A feltárt sírokban a régészek a csontok feltárásán dolgoztak. Ékszereket nem találtak, ellenben a templom bejárata mellett egy szép román kori kőfaragványra, valamint egy edénymaradványra bukkantak. Az ásatást jövőre fogják folytatni, jelenleg nem látogatható.


Egyéb:
- Huszonhét természetvédelmi területet fogadtak örökbe a környezetvédelmi programhoz csatlakozó közösségek Tatabányán. A Csákányospusztán feltárt középkori templomrom örökbefogadója a Vulkán TSE Természetjáró Szakosztály. Feladatuk a feltárt terület megismerése, rendben tartása, felügyelete és folyamatos ellenőrzése.
(forrás: http://kozmuvelodeshaza.hu/tb114233.html)

- A neves Csákánypuszta ma már inkább a Csákányospuszta nevet viseli. Feljegyzésekből tudható: 1928-ban 46 katolikus, 10 református és 4 zsidó vallású személy lakta.
Csákányospusztán a nemrég folytatott régészeti ásatások alatt meglepő dolgokra akadtak: megtalálták az egykori Csákány falut, annak a templomát és temetőjét, amik a föld alatt rejtőztek. Egy régész csoport kiásta a kápolnát, amit ma is meg lehet tekinteni, valamint azt a tudomásunk szerint legalább 50 holttestet, amit elvittek. A település többször hosszú ideig lakatlan volt, de a neve máig is megmaradt. Tatabánya megalapításáig (1947) Felsőgallához tartozott. Jelenlegi lakossága 22 fő (2001).
(forrás: http://www.karpategyesulet.hu/doksik/Ismertetok/Vertes-hgs.html)



Közeli település: Tatabánya-Csákányospuszta DK felé 659 m (2015/05/06 set by MapAudit, O'Eye)

rom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók