turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek









Típus:
szoborgeocaching.hu-n
Név:Csokonai Vitéz Mihály szobra
Szélesség (lat):N 47° 44,016'
Hosszúság (lon):E 18° 19,684'
Magasság:113 m
Település:Dunaalmás
Megye:Komárom-Esztergom
Bejelentő:Zsézsé
Dátum:2005.03.04 13:40
ponttípus szerintedemlékmű

Csokonai Vitéz Mihály (1773-1805): a felvilágosodás korának legnagyobb magyar költője. Debrecenben született: apja borbélysegéd volt, majd a kollégium seborvosa lett. Tanulmányait a debreceni kollégiumban kezdte, ő alakította meg az első debreceni önképző kört. Már diákkorában megismerkedett a felvilágosodás néhány nagy alkotásával (pl. Holbach). Rendkívüli tudása felkeltette tanárai figyelmét, és 1794-ben rábízták egy alsóbb osztály tanításait. Csapongó, szabad szelleme nem fért össze az iskola katonás fegyelmével: fegyelmezetlensége és haladó nézetei miatt 1795-ben kizárták a kollégiumból. 1795-ben műveinek kiadása ügyében Pesten járt, s tanúja volt Martinovics és társainak kivégzésének. Rövid pataki jogászkodás után a pozsonyi országgyűlésen keresett mecénást, s „Diétai Magyar Múzsa” címen (1796) verses újságot adott ki, amely a nemesek érdektelensége miatt a 11. szám után megszűnt.
1797-ben, Komáromban tűnt fel, ahol a megye nemessége a francia köztársaság ellen hirdetett első felkelésre gyülekezett. Itt lobbant fel a szerelme Vajda Julianna (Lilla), egy vagyonos gabonakereskedő lánya iránt. A leányt azonban szülei egy gazdag kereskedőhöz adták feleségül. A költő szerelmi ábrándjának meghiúsulta után évekig Somogyban vendégeskedett, nemesek és főurakat igyekezvén művei kiadása érdekében pártfogóul megnyerni. 1799-ben háromnegyed évig Csurgón volt helyettes tanár. 1800 tavaszán hazatért Debrecenbe. 1804-ben Váradon verses búcsúztatót mondott gróf Rhédey Lajosné temetésén, meghűlt, öröklött tüdőbaja súlyosabbá vált, és 1805 januárjában meghalt.

szobor-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók