turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Típus:
pecsételőhelygeocaching.hu-n
Név:Várak a Börzsönyben kód (Pogányvár)
Szélesség (lat):N 47° 57,517'
Hosszúság (lon):E 18° 57,802'
Magasság:789 m
Valószínűleg Diósjenő külterületén
Közeli települések:Diósjenő 6.27 km K felé, Királyrét 7.16 km D felé, Kisirtáspuszta 8.11 km DNy felé
Megye:Nógrád
Bejelentő:kulisz
Dátum:2005.02.06 14:17
túramozgalom neveVárak a Börzsönyben
igazolás típusakód

Kód(ok) állapota

Utolsó információ: 2005 július

Festett fák: mindkét helyen, ahol a sánc keresztezi a turistautat.

A Várak a Börzsönyben jelvényszerző mozgalom 26 felkeresendő pontja közül az egyik.

A Pogányvár a Jelvényszerző geoláda hatodik célpontja volt ezen a túrán. A láda 2005.02.05-én érkezett a Magosfáról Pegasus túrázott ide vele az éjszakában.

Itt két hétig tartózkodott a láda, Pupu és Ragalyi iccakai túra keretében átlendítette a Csóványoson, egészen Királyrét Várhegyig vitték tovább.
Amit a Pogányvárról tudni illik:

"A Pogányvár nevű hegy Diósjenőtől Ny-ra, kb. 5 km-re, a Csóványos tömbjétől ÉK-re kinyúló gerinc végét foglalja magában. A hegyet ÉNy felől a Rózsa-patak, DK felől a Pogány-patak völgye kíséri, igen meredek oldalakkal, ÉK felé pedig erős lejtővel, az említett két patak találkozásánál ér véget. Fekvése a védelem szempontjából előnyös, de nem uralkodó.

A sáncvár legmagasabb pontját DNy-i sarka jelenti, a széles hegynyereg felől. Innen ÉK-i irányban, a meredek lejtőn helyezkedik el a telep, hosszan elnyúló, aránylag keskeny alakban. A sánc teljesen körbeveszi, belső magassága átlag 1 m. Az É-i oldalon belső árok is kíséri. A K-i oldal széle alatt a hegyoldal még meredekebbé válik, csak középtájon figyelhetünk meg rövid szakaszon alacsony sáncot, egyébként csak terasz, illetve perem alakjában maradt fenn. Lehetséges, hogy az itteni sánc a telep belsejének meredek lejtője felől már feltöltődött. A sánccal körülzárt terület hossza 320 m, szélessége 70 – 100 m között váltakozik.

A sánccal kerített belső területen, a felszínen sok cserepet gyűjthetünk, valamennyi meghatározható töredék a Kyjatice - kultúrából származik. Ezek alapján a sáncvár a késő bronzkorban keletezett.

A Nagymána-gerinc alján a piros sávjelzésből kiváló piros háromszög jel a gerincen felkapaszkodva hosszan követi a csúcsig a hajdani erősség vonalát, majd a Csóványos felé halad tovább.

A táblákat a jelzés és a sánc találkozási pontjaira helyeztük el faoszlopokra.

forrás: "Várak a Börzsönyben" útikalauz (egyben a jelvényszerző túramozgalom igazolófüzete)

Közeli települések: Diósjenő K felé 6.75 km, Kemence ÉNy felé 8.11 km, Perőcsény ÉNy felé 8.66 km (2014/10/16 set by MapAudit, O'Eye)

pecsételőhely-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók