turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Száraz lábbal a nádasban
Száraz lábbal a nádasban
Virágok
Virágok
A nyáj
A nyáj

Típus:
tanösvény-állomásgeocaching.hu-n
Név:Farmosi Kékbegy tanösvény
Szélesség (lat):N 47° 21,644'
Hosszúság (lon):E 19° 49,609'
Magasság:96 m
Valószínűleg Farmos külterületén
Közeli települések:Farmos 1.50 km K felé, Tápiószentmárton-Göbölyjárás 1.72 km Ny felé, Tápiószentmárton-Ürgés 4.99 km D felé
Megye:Pest
Bejelentő:rekasi
Dátum:2007.04.09 12:29
tanösvény neveKékbegy Tanösvény

Megközelítés: A 311-es műúton Farmost elhagyva Nagykáta felé 1 km-t kell megtenni, majd a Hajta-patak hídja után jobbra (északra) leágazó földútra térve át kell kelni a fénysorompóval védett vasúti átjárón.
A Tápió-Hajta Vidék Tájvédelmi Körzet természeti értékeinek bemutatására 2003-ban a „Hajta Természetismereti Túraútvonal” elnevezésű ösvény Magyarországon egyedülálló módon – három természetismereti tanösvényt is magában foglal. A mintegy 8 km-es kirándulás keretében szinte minden élőhellyel megismerkedhet a látogató, amely az Alföldre jellemző. A tápiószentmártoni Nőszirom tanösvény a homokbuckák és a láprétek élővilágát, a farmosi Sóvirág tanösvény a szikesek különlegességeit mutatja be. A 2007. március 22-én a Vízvilágnapján átadott, szintén farmosi Kékbegy tanösvényen a nádasokat tanulmányozhatjuk. Az izgalmas bemutatás érdekében a tanösvényen, egy a nádasba nyúló 210 m hosszú pallósor van. A pallósor magassága a mederszinttől 1,3 méter, ez lehetővé teszi, hogy a nádas maximális vízborítása esetén is szárazon álljon. A tanösvényen három ismertető tábla került kihelyezésre, amelyek a következő témaköröket ölelik fel:
 a nádasok ökológiája és növényvilága,
 állatvilág,
 nádgazdálkodás tegnap és ma.

E három tanösvényt köti össze a Hajta-túra útvonala, amelyen további érdekességekkel találkozhatunk. Megmászhatjuk a mocsár szélén álló madármegfigyelő tornyot, bekapcsolódhatunk a farmosi madárgyűrűző tábor életébe, vagy nagyítóval a kezünkben vizsgálhatjuk a vizek mélyén nyüzsgő megannyi élőlényt. A tanösvények külön-külön, de együtt is tartalmas szórakozást nyújtanak.

Forrás:Greenfo

"Tavaly rekordmennyiségű békát mentettek meg Farmosnál, ekkor körülbelül 35 ezer barna ásóbékát sikerült az út egyik feléről a másikra vinni. A héten vasárnap volt a legtöbb béka, ekkor mintegy kétezer darab gyűlt össze a kihelyezett vödrökben.
A barna ásóbékák a telet a száraz, homokos vidékeken töltik, mélyen a földbe ásva magukat, de tavasszal előjönnek odúikból, és szaporodási helyük felé, a farmosi mocsarakhoz vonulnak. Útjukat azonban főút keresztezi, ezért épségükre önkénteseknek kell vigyázni. "

tanösvény-állomás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók