turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
színházgeocaching.hu-n
Név:Vígszínház
Szélesség (lat):N 47° 30,742'
Hosszúság (lon):E 19° 3,078'
Magasság:111 m
Valószínűleg Budapest külterületén
Közeli települések:Budapest VI. kerület - Terézváros 996 m DK felé, Budapest V. kerület 1.39 km D felé, Budapest 1.46 km D felé
Megye:Budapest
Bejelentő:emerzee
Dátum:2005.01.02 07:44

http://www.vigszinhaz.hu/html/index.htm
Azt hiszem, felesleges lenne bármi mást írnom. :)

színház-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
NCs 2005.01.31 12:38Fénykép:
Az első budapesti magánszínház. A bécsi Helmer és Fellner cég tervei alapján épült. 1896 május elsején nyílt meg Jókai Mór egyik darabjával. Első igazgatója a kolozsvári Ditrói Mór volt. Társulata rövid időn belül az ország egyik legegységesebb társulata lett. Az első korszak legjelentősebb színészei, például Varsányi Irén, Hegedüs Gyula, Góth Sándor, Szerémi Zoltán új stílust vezettek be a pesti színjátszásban. Ez az új forma, amelyet társalgási stílusnak is mondhatunk,volt az ún. vígszínházi stílus. 1921-ben egy amerikai vállalkozó, Ben Blumenthal vette meg a színházat. Új igazgatója Roboz Imre, művészeti vezetője Jób Dániel lett. Ekkor mutatják be az első Csehov-darabokat, úgy mint a Ványa bácsi, Három nővér, Cseresznyéskert stb. Színészek új generációja jelenik meg: Darvas Lili, Csortos Gyula, Jávor Pál, majd Páger Antal, Tolnay Klári,stb. A II. világháború alatt épülete megrongálódott és csak 1951-ben állították helyre. 1951-60 között a Magyar Néphadsereg Színháza néven működött. 1960 szeptember 8-án visszakapta régi nevét. E korszakot Ruttkai Éva, Darvas Iván, Kern András, Halász Judit neve fémjelzi. Igazgatója 1979-ig Várkonyi Zoltán, halála után Horvai István, majd 1985-től Marton László. A színház fő törekvése az új magyar drámák bemutatása (igy kaphatott itt helyet Örkény Macskajáték-a, Déry Képzelt riportja, stb.).

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók